Naleśnikowa bajka – przepisy od goodie
Drugiego lutego wypada Dzień Naleśnika! To proste, a zarazem pyszne danie podbiło niejedno serce. My, w goodie, też lubimy gotować i z chęcią podzielimy się z Tobą przepisami na pyyyszne naleśniki w wersji na słodko!
Zarezerwuj trochę czasu i zrób smaczną niespodziankę! Podpowiadamy, że wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w gazetkach Twoich ulubionych marek!
goodie poleca “Kawowe naleśniki z serkiem waniliowym”
Składniki, które będą Ci potrzebne do ciasta naleśnikowego:
- 250 ml mleka;
- 250 ml wody;
- 250 g mąki;
- 3 jajka;
- 2 łyżki oleju;
- 2 łyżki cukru;
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
- 2 łyżeczki kakao ciemnego;
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania płynnej masy naleśnikowej. Następnie rozgrzej patelnię i nasmaruj ją lekko tłuszczem. Smaż naleśniki z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru.
Składniki, które będą Ci potrzebne do nadzienia serowego:
- 2 serki mascarpone;
- 150 g jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki cukru;
- Opakowanie cukru waniliowego.
Zmiksuj wszystkie składniki i podawaj naleśniki z serkiem.
Autor: Kasia T.
goodie poleca “Naleśniki z serem na słodko”
Składniki, które będą Ci potrzebne do ciasta naleśnikowego:
- 1 szklanka wody gazowanej;
- 1,5 szklanki mąki;
- 1 jajko;
- 2 łyżki oleju;
- Szczypta soli.
Składniki, które będą Ci potrzebne do nadzienia serowego:
- 1 kostka twarogu białego;
- ½ opakowania jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego;
- Szczypta wanilii i cynamonu według uznania.
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki za pomocą blendera lub miksera do uzyskania jednolitej płynnej masy naleśnikowej. Rozgrzej patelnię i dodaj olej do smażenia (np. kokosowy). Za pomocą chochli uformuj cienki placek i wysmaż ok. 1 min. z jednej i z drugiej strony. Powtórz czynność jeszcze kilka razy. Następnie połącz wszystkie składniki masy serowej energicznie mieszając, tak żeby uzyskać jednolitą konsystencję.
Do wystudzonych naleśników dodaj nadzienie serowe, następnie zawiń naleśniki dodając masę serową w ¼ miejsca naleśnika. Na koniec zawiń naleśnik składając go na dwie części. Najlepiej smakuje na ciepło (np. możesz podsmażyć naleśniki na maśle następnego dnia).
Autor: Magda S.
Życzymy smacznego!