goodie.pl - zniżki i gazetki
30 marca obchodzimy Światowy Dzień Muffinka. Przysmak wielu smakoszy istnieje w różnych rodzajach: na słodko i na słono, z jagodami, owocami bądź warzywami. A czy wiesz, jaka jest historia muffinka? Przeczytaj, a poznasz wiele ciekawostek!
Historia muffinka
Ku zaskoczeniu, muffin ma dość długą historię, gdyż sięga Walii X i XI wieku. To tam pojawiły się pierwsze muffiny, które początkowo były robione dla biedniejszej części społeczeństwa. Dopiero później stały się ulubionym smakołykiem ludzi zamożnych.
Słowo muffin pochodzi z języka francuskiego moufflet i oznacza „miękką część chleba”. Mimo, że nazwa pyszności ma pochodzenie francuskie, sam muffin nie ma z Francją zbyt wiele wspólnego. Obecnie wyróżnia się dwa główne rodzaje – muffin angielski i muffin amerykański.
Już wiemy, że muffin angielski pojawił się w średniowieczu. Muffin amerykański natomiast pojawił się później, na początku XIX wieku. Co ciekawe, trzy stany amerykańskie mają własne wyróżniające się muffiny. Stan Nowy Jork może się pochwalić muffinami z jabłkami. W Minnesocie spotkasz się z muffinem jagodowym. Z kolei w Massachusetts czeka na Ciebie muffin z mąki kukurydzianej.
Muffin – jak przygotować?
A jak stworzyć tę smaczną babeczkę?
goodie poleca mocno czekoladowe muffinki 🧁
Czas przygotowania: 30-40 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 10 muffinek
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 jajka (jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia)
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
*Do upieczenia muffinek zostały użyte sztywne, jednorazowe aluminiowe foremki. Z podanej ilości składników wychodzi 10 muffinek czekoladowych.
Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 30-40 minut.
Przepis:
W jednej misce umieść składniki sypkie: 3 szklanki przesianej mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj je bardzo dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej.
Następnie:
W garnku rozpuść margarynę. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia, następnie dosyp kakao i mieszaj do połączenia się składników. Odstaw do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiaj na delikatnych obrotach mikserem ręcznym lub w robocie planetarnym. Powoli dodawaj do masy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszaj.
Już gotową masę przełóż do foremek na muffinki (jeśli tego wymagają, posmaruj foremki delikatnie olejem lub margaryną i obsyp delikatnie bułką tartą).
Ciasto na muffinki nałóż małą łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z większym otworem. Nie wypełniaj do końca foremek. Zostaw około 1-1,5 cm wolnej przestrzeni wewnątrz foremki. Muffiny czekoladowe jeszcze urosną.
Na koniec w każdej muffince zanurz delikatnie pokruszoną na małe kawałki gorzką czekoladę (mogą być to również prażone orzechy).
Formę z muffinkami czekoladowymi umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni.
Muffinki powinny bardzo ładnie urosnąć i lekko zarumienić się od góry.
Po około 25 minutach pieczenia ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że muffinki czekoladowe są już upieczone.
Po upieczeniu muffinek lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy, a po kolejnych 5 minutach wyjmij muffiny czekoladowe z pieca.
Smacznego 😊
Autor: Izabela A.
Podpowiadamy, że wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w gazetkach Twoich ulubionych marek. Pamiętaj, że kupując z gazetkami oszczędzasz!
Źródła:
deliciousmuffinsforall.wordpress.com
www.world-foodhistory.com