goodie.pl - zniżki i gazetki
Już 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Będziesz świętować? Zobacz, jak szybko przyrządzić pizzę w domu i oczarować wszystkich oryginalnym smakiem. Zainspiruj się tymi przepisami, aby uczcić ten wyjatkowy dzień.
Jak wynika z Raportu Instytutu Badań Pollster (2017) ponad 96% Polaków regularnie spożywa pizzę, jednak jedynie 20% przygotowuje ją samodzielnie. Najbardziej lubimy pizzę z dodatkiem sera, sosu pomidorowego, pieczarek i szynki, chociaż dużą popularnością cieszą się również salami, kurczak, cebula i pomidory. Jeśli jednak chcesz oczarować najbliższych, sięgnij po oryginalne dodatki. Suszone śliwki, bób, hummus czy czekolada na pizzy? Czemu nie! Baw się smakami i śmiało je łącz. Żadne inne danie nie pozostawia tak wielkiego pola do popisu jak pizza!
Przygotowanie pizzy na tradycyjnym cieście zajmuje około 60-90 min. Jeśli chcesz przygotować pizzę szybciej, zrób ciasto z proszkiem do pieczenia. Możesz też wybrać gotowy, świeży spód do pizzy, placki typu tortilla lub chlebki pita. W wersji dietetycznej użyj kalafiora zamiast mąki.
Zobacz wybrane przez nas przepisy i wyczaruj oryginalny obiad dla rodziny czy aromatyczną kolację dla przyjaciół, aby wspólnie świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy przypadający 9 lutego.
1. Pizza ze śliwką kalifornijską i bekonem
Składniki:
- 1 gotowy spód do pizzy
- 330g sosu pomidorowego do pizzy
- 4 plastry bekonu, pociętego na paski
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 40g posiekanych śliwek kalifornijskich
- 150g mozzarelli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Spód do pizzy połóż na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Polej sosem pomidorowym, zostawiając ok. 1cm przerwy na brzegi. Na patelnię wrzuć bekon i cebulę. Smaż 4-5 minut, aż boczek będzie chrupiący, a cebula lekko zmięknie. Połowę mieszanki rozłóż równomiernie na placku, posyp śliwkami, mozzarellą i pozostałą porcją boczku i cebuli. Dodaj szczypiorek i pieprz. Wsadź do piekarnika na 10 minut i piecz, aż ser będzie lekko złoty i z bąbelkami.
(źródło: California Prunes, więcej przepisów: www.californiaprunes.pl)
2. Szybka orientalna pizza z humusem
Składniki:
- Chlebki naan, 8 sztuk (lub więcej)
- 2 puszki Hummus z tahini marki Jasmeen
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- 1-2 ząbki czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów
- Kilka kropli soku z cytryny
- Ciecierzyca w zalewie marki Jasmeen, dwie puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeża kolendra i/lub szczypiorek do przybrania
- Sól, pieprz, chili etc. do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Ciecierzycę odsącz na sicie (zalewę możesz wykorzystać do przygotowania rozmaitych sosów, warto więc ją zachować). W dużej misce dokładnie wymieszaj ziarenka z oliwą z oliwek, ostrą lub słodką papryką i solą. Przesyp ziarna na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, najlepiej z termoobiegiem, aż ziarenka będą zarumienione i chrupiące. Po uprażeniu odstaw do ostygnięcia.
Podczas gdy praży się cieciorka, przygotuj hummus, dzieląc go na trzy części. Jedną z nich zblenduj z wędzoną papryką, drugą z dodatkiem suszonych pomidorów (jeśli są w oleju, odsącz je przed blendowaniem), a trzecią z czosnkiem. Do każdego hummusu dodaj kilka kropli soku z cytryny.
Chlebki naan posmaruj warstwą wybranego hummusu i posyp uprażoną cieciorką. Przybrane pizze podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizze świeżą kolendrą i/lub szczypiorkiem.
Pozostały hummus podać możesz w miseczkach wraz z pokrojonymi w słupki warzywami. Nadmiar prażonej cieciorki zniknie równie szybko!
(źródło: Jasmeen)
3. Pizza z gyrosem i kapustą pekińską
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
- 1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni
- 2 dkg drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- Opakowanie Gyros z kurczaka Konspol
- 1 średni ogórek świeży
- 1-2 pomidory
- 1 mała papryka czerwona lub żółta
- ok. 1/4 lub mniej kapusty pekińskiej w zależności od wielkości kapusty
- malutka puszka kukurydzy
- ser
- sos pomidorowy
- przyprawa do pizzy
- pieprz, sól
Sos czosnkowy:
- 1 jogurt grecki (light)
- 3-4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3-4 ząbki czosnku świeżego
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek granulowany i przeciśnięty przez praskę czosnek świeży. Posolić i popieprzyć odstawić do lodówki na ok. 1-2h.
Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwilę, ale nie jest to konieczne ponieważ nie musi ono wyrosnąć.
Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła, jednocześnie robiąc grubszy brzeg(najlepiej wałkować od środka do brzegu). Posmarować sosem pomidorowym (można go przygotować ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki – obrane ze skóry rozgotować na gęstą masę, dodać przyprawę do pizzy chili i sól) lub posmarować kechupem.
Ciasto posypać serem i położyć Gyros z kurczaka Konspol.
Pizza włożyć do rozgrzanego piekarnika 220-240 C na 8-10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polać pizze połową sosu czosnkowego, następnie położyć wymieszane warzywa i dodać resztę sosu.
Smacznego!
(źródło: Konspol, więcej przepisów www.konspol.com.pl)
4. Pizza Bianca z bobem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej
- 250 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Bób Hortex – 1 opakowanie
- Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie
- 250 g mascarpone
- 6-8 suszonych pomidorków z zalewy
- 1/2 cebuli1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego)
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrób ciasto, uformuj je w kulę i przełóż do nasmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ugotuj według instrukcji na opakowaniu bób i obierz go.
Następnie na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć posiekany czosnek i szpinak. Smaż wszystko, aż odparuje woda. Wtedy dodaj sól, pieprz i wcześniej ugotowany i obrany bób. Całość wymieszaj.
Mascarpone wymieszaj z jogurtem i odstaw na bok.
Gotowe ciasto podziel na sześć porcji, każdą rozwałkuj na cienki placek, posmaruj oliwą i oprósz solą i rozmarynem. Następnie nałóż farsz i sos serowy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250ºC na ok. 5-10 minut.
(źródło: Hortex, więcej przepisów: www.hortex.pl)
5. Fit pizza na spodzie z kalafiora
Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej dietetycznej wersji pizzy, która zdążyła już zawojować rynek fitness… to spróbuj jej z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy! Nie sugeruj się faktem, że ciasto powstaje z kalafiora – pozornie charakterystycznego w smaku i zapachu. Dodatek ziół skutecznie maskuje warzywny aromat, a do tego takie danie zawiera kilkaset kalorii mniej niż tradycyjna pizza.
Składniki na ciasto:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- Szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalkich, chili, wędzonej papryki
- 2 plastry lub 1/4 szklanki startego sera żółtego
Dodatki według uznania, np.:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie mozzarelli
- 2 pieczarki
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki, cebuli i cukinii
- Garść rukoli lub szpinaku
- Szczypta oregano
Przygotowanie:
Kalafiora podziel na różyczki i posiekaj. Cząstki przełóż do malaksera i rozdrobnij. Kalafior powinien być sypki. Do rondla wlej 2/3 szklanki wody, dodaj rozdrobniony kalafior i gotuj około 15 minut. Odlej nadmiar wody i odstaw kalafior na bok, by przestygnął. Ustaw piekarnik na 200 stopni. Dokładnie odciśnij kalafior na sitku lub za pomocą ściereczki. Odciśnięty kalafior wymieszaj dokładnie z jajkiem, posiekanym/startym serem żółtym i przyprawami.
Blachę piekarnika obłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto na wierzch. Uformuj je na kształt okręgu o grubości około 1-1,5 cm. Spód pizzy wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, następnie wyjmij blachę. Obłóż spód pizzy przygotowanymi składnikami i piecz ponownie przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Gotową pizzę udekoruj świeżymi liśćmi rukoli lub szpinaku.
Porada:
Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku rozdrobnisz kalafiora. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
(źródło: Akademia Smaku Bosch, więcej przepisów: www.akademiasmaku.pl)
6. Słodka pizza z czekoladą
Pizza i czekolada wbrew pozorom tworzą zgraną i pyszną parę! Czekolada nie jest typowym dodatkiem na pizzy, ale odrobina soli tak podkręca jej smak, że z każdym kawałkiem będziesz chciał więcej i więcej.
Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 1 szt. opakowanie suchych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 3 łyżki mleka
- banan
- pomarańcza
- 1 garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszaj w naczyniu. Następnie stopniowo dolewaj oliwę i ciepłe mleko, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
W tym czasie drobno posiekaj orzechy oraz obierz i pokrój owoce. Czekoladę z dodatkiem mleka i przypraw rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw ją do przestudzenia. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Oprósz go mąką i odstaw na 5-10 minut, aby ciasto jeszcze lekko podrosło. Spód pizzy piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gdy będzie w pełni upieczony posmaruj go równomiernie czekoladą. Kolejno ułóż na niej owoce, a całość posyp orzechami.
Porady:
Jeśli pizzę szykujesz na koniec romantycznej kolacji możesz wykorzystać inne dowolne owoce np. mandarynki czy truskawki.
Jeśli nie jesz nabiału do ciasta wykorzystaj mleko migdałowe lub owsiane, a mleko dodane do czekolady zastąp łyżką oleju kokosowego.
(źródło: Akademia Smaku Bosch, więcej przepisów: www.akademiasmaku.pl)
Sprawdź też:
Wyjeżdżasz na ferie? Wybierz najlepsze ubezpieczenie na podróż i ciesz się wyjazdem!
Chcesz wyruszyć w podróż? Już na etapie planowania warto zadbać o wszystkie szczegóły, w tym o ubezpieczenie. ...
Czytaj więcejWyjazdy noworoczne – Twój sposób na rozpoczęcie nowego roku!
Nowy Rok to doskonały moment, aby oderwać się od codziennej rutyny i rozpocząć coś nowego. Może to być nowe ho...
Czytaj więcejBoże Narodzenie 2024: TOP 10 pomysłów na prezent
Boże Narodzenie to czas absolutnie wyjątkowy. Są to chwile spędzone w gronie najbliższych przy wspólnym stole ...
Czytaj więcej