goodie.pl - zniżki i gazetki
Kiełbaski, karkówka albo warzywa – popularne potrawy grillowe mogą urosnąć do kulinarnych dzieł sztuki. Przetestuj nasze przepisy, aby odkryć nowe smaki. Oto garść inspiracji, która nie pozwoli Ci wpaść w rutynę!
1. Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem
Składniki:
-
- 60 dkg mięsa wołowego mielonego
- 8 śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- liście sałaty rzymskiej
- 4 bułki hamburgerowe
Chutney:
- 15 dkg śliwek kalifornijskich
- 20 dkg moreli, świeżych
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól do smaku
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.
Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmniejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.
Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.
Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.
Źródło: California Prunes
2. Soczysty kurczak na ostro
Poza popularną kiełbasą, kaszanką czy karkówką warto spróbować także grillowanego kurczaka. Dodając odrobinę pasty harissa do marynaty uzyskamy mięso ostre, apetyczne i o intensywnym zapachu.
Składniki:
- 700 g piersi kurczaka
- 4–5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
- 1 kostka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Kilka godzin przed grillem przygotuj marynatę. W dużym pojemniku lub misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Kurczaka umyj i usuń żyłki lub chrząstki. Podziel piersi na kilka kawałków. Włóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz każdy kawałek. Schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Grilluj do zarumienienia z każdej strony i miękkości w środku.
Źródło: Jasmeen
3. Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero
Składniki:
- 2 kg rozbefu w jednym kawałku z tłuszczem na wierzchu
- 2 opakowania Przyprawy do karkówki z grilla Knorr
- łyżka musztardy Dijon
- 4 bataty (słodkie ziemniaki)
- 50 ml syropu klonowego
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki pieprzu czarnego całego
- 2 łyżki majonezu
- 50 g pestek z dyni
- 2 papryczki habanero wędzone z puszki
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki kolendry
- limonka
Przygotowanie:
Rozgrzej grilla. Mięso osusz, oprósz dokładnie przyprawą Knorr dla nadania smaku i natrzyj musztardą. Ułóż bezpośrednio na ruszcie mocno rozgrzanego grilla.
Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie ułóż na metalowej tacce z rantem tak aby wszystko, co wytopi się z mięsa, zostało na tacce. Całość ustaw na grillu. Obok umieść pojemnik z namoczonymi wcześniej wiórami drewna. Grilluj pod przykryciem przez około 2 godziny, przekręcając mięso co jakiś czas. Wióry powinny się tlić, delikatnie wędząc mięso. Temperatura mięsa wewnątrz powinna wynosić 60 °C.
W międzyczasie przygotuj frytki z batatów. Pieprz rozkrusz w moździerzu, z grubsza posiekaj rozmaryn i oba składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj syropu klonowego.
Bataty obierz, pokrój w grube plastry i dodaj do marynaty.
Frytki grilluj razem z mięsem przez około 10-15 minut bezpośrednio na ruszcie, tak aby cukier z syropu skarmelizował się na powierzchni. Bataty po upieczeniu powinny być miękkie.
Przygotuj dip. Pestki dyni upraż na suchej patelni, obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki i wypłucz pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki.
W kielichu miksera połącz ciecierzycę, czosnek, pestki dyni, majonez i papryczki habanero razem z odrobiną sosu. Wszystko razem dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą.
Źródło: Knorr
4. Skrzydełka z kurczaka w wiśniówce
Składniki:
- 16 skrzydełek z kurczaka
- 1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
- 150 ml wiśniówki
- 3 łyżki miodu
- 1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
- ½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.
W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.
Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.
Źródło: Knorr
5. Kiełbaski w paprykowej glazurze
Składniki:
- 8 kiełbasek śląskich marki Konspol
- ½ szklanki ketchupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Ketchup mieszamy z sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Kiełbaski nacinamy i smarujemy glazurą. Układamy je na grillu, pieczemy i co jakiś czas polewamy paprykowym sosem. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło: Konspol
6. Szaszłyki z krewetek, śliwek kalifornijskich i ananasa
Składniki:
Szaszłyki:
- 12 krewetek, większych
- 8 śliwek kalifornijskich
- ¼ świeżego ananasa
- 6 patyczków szaszłykowych
Marynata:
- sok z połowy limonki
- łyżka posiekanej kolendry
- łyżeczka posiekanego imbiru
- ząbek czosnku, drobno posiekany
- mała papryczka chili, drobno posiekana
- 1 łyżka oleju z winogron (lub innego bezzapachowego)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie przetnij na pół, ananasa pokrój w większą kostkę. Krewetki delikatnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj składniki marynaty, przełóż do nich krewetki, śliwki kalifornijskie i ananasa, całość dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 20 minut. Patyczki do szaszłyków zanurz w wodzie na kilka minut. Składniki z marynaty nadziewaj na patyczki szaszłykowe, mieszając je ze sobą. Szaszłyki grilluj po 3 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
Źródło: California Prunes
7. Grillowany łosoś z salsą z mango i granatu
Składniki:
- 4 szwonka z łososia
- 2 łyżki Sos Hellmann’s Chilli
- 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 1 mango
- 1 granat
- pęczek świeżej kolendry
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Przygotowanie:
Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą oraz pieprzem Knorr. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.
Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem.
Źródło: Knorr
8. Sałatka z grillowanym arbuzem
Składniki:
- kilkanaście sporych kawałków arbuza
- 1 opakowanie gotowej do spożycia roszponki
- kilka liści botwinki
- 1 opakowanie sera mozzarella w kulkach
- bagietki do odpieku Dan Cake
Przygotowanie:
Pokrój i zamarynuj arbuza w sosie balsamicznym i kilku kroplach soku z cytryny. Odstaw na godzinę do lodówki. Połóż kawałki arbuza na 2-3 minuty na mocno rozżarzonym grillu, by uwolnić niezwykły aromat tego owocu. Włóż do salaterki roszponkę, liście botwinki, dołóż arbuza i kawałki sera mozzarella. Możesz podwać z bagietką. Możesz wybrać bagietkę do odpieku Dan Cake, która potrzebuje zaledwie kilku minut na grillu, by zyskały złocisty kolor i chrupkość.
Źródło: Dan Cake
9. Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
Składniki:
- 80 g świeżego jarmużu
- Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr
- 8 świeżych truskawek
- ¼ pęczka kopru włoskiego
- 4 szparagi białe
- 4 szparagi zielone
- 50 g sera halloumi
- migdały w płatkach do podania
- ząbek czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.
Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).
Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.
Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.
Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.
Źródło: Knorr
10. Tosty z serem Brie i brzoskwinią
Składniki:
- 1 Brie Naturalny Président
- 4 kromki chleba wiejskiego
- 2 świeże brzoskwinie
- Łyżka oliwy
- Listki mięty
Przygotowanie:
Pokrój chleb w grubsze kromki. Posmaruj delikatnie oliwą i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 8 minut.
Brzoskwinie pokrój w plastry i smaż na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony (aż pojawią się na nich charakterystyczne paski).
Pokrój Brie Naturalny Président w plastry i układaj na tostach na przemian z brzoskwiniami. Udekoruj listkami świeżej mięty. Skrop oliwą. Podawaj gorące.
Źródło: Président
Sprawdź też:
Boże Narodzenie 2024: TOP 10 pomysłów na prezent
Boże Narodzenie to czas absolutnie wyjątkowy. Są to chwile spędzone w gronie najbliższych przy wspólnym stole ...
Czytaj więcejMagia tradycji Świąt Bożego Narodzenia!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który łączy wszystkich na całym świecie. Chociaż wszędzie celebruj...
Czytaj więcejOdkryj magię kalendarzy adwentowych!
Adwent to magiczny czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia – pełen ciepła, rodzinnych tradycji i św...
Czytaj więcej