Kiełbaski, karkówka albo warzywa – popularne potrawy grillowe mogą urosnąć do kulinarnych dzieł sztuki. Przetestuj nasze przepisy, aby odkryć nowe smaki. Oto garść inspiracji, która nie pozwoli Ci wpaść w rutynę!

1. Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem

Składniki:

    • 60 dkg mięsa wołowego mielonego
    • 8 śliwek kalifornijskich
    • 2 łyżki posiekanej kolendry
    • liście sałaty rzymskiej
    • 4 bułki hamburgerowe

Chutney:

  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • 20 dkg moreli, świeżych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1  łyżka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.
Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmniejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.
Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.
Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.

Źródło: California Prunes

2. Soczysty kurczak na ostro

Poza popularną kiełbasą, kaszanką czy karkówką warto spróbować także grillowanego kurczaka. Dodając odrobinę pasty harissa do marynaty uzyskamy mięso ostre, apetyczne i o intensywnym zapachu.

Składniki:

  • 700 g piersi kurczaka
  • 4–5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
  • 1 kostka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Kilka godzin przed grillem przygotuj marynatę. W dużym pojemniku lub misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Kurczaka umyj i usuń żyłki lub chrząstki. Podziel piersi na kilka kawałków. Włóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz każdy kawałek. Schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Grilluj do zarumienienia z każdej strony i miękkości w środku.

Źródło: Jasmeen

3. Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero

Składniki:

  • 2 kg rozbefu w jednym kawałku z tłuszczem na wierzchu
  • 2 opakowania Przyprawy do karkówki z grilla Knorr
  • łyżka musztardy Dijon
  • 4 bataty (słodkie ziemniaki)
  • 50 ml syropu klonowego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki pieprzu czarnego całego
  • 2 łyżki majonezu
  • 50 g pestek z dyni
  • 2 papryczki habanero wędzone z puszki
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki kolendry
  • limonka

Przygotowanie:

Rozgrzej grilla. Mięso osusz, oprósz dokładnie przyprawą Knorr dla nadania smaku i natrzyj musztardą. Ułóż bezpośrednio na ruszcie mocno rozgrzanego grilla.
Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie ułóż na metalowej tacce z rantem tak aby wszystko, co wytopi się z mięsa, zostało na tacce. Całość ustaw na grillu. Obok umieść pojemnik z namoczonymi wcześniej wiórami drewna. Grilluj pod przykryciem przez około 2 godziny, przekręcając mięso co jakiś czas. Wióry powinny się tlić, delikatnie wędząc mięso. Temperatura mięsa wewnątrz powinna wynosić 60 °C.
W międzyczasie przygotuj frytki z batatów. Pieprz rozkrusz w moździerzu, z grubsza posiekaj rozmaryn i oba składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj syropu klonowego.
Bataty obierz, pokrój w grube plastry i dodaj do marynaty.
Frytki grilluj razem z mięsem przez około 10-15 minut bezpośrednio na ruszcie, tak aby cukier z syropu skarmelizował się na powierzchni. Bataty po upieczeniu powinny być miękkie.
Przygotuj dip. Pestki dyni upraż na suchej patelni, obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki i wypłucz pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki.
W kielichu miksera połącz ciecierzycę, czosnek, pestki dyni, majonez i papryczki habanero razem z odrobiną sosu. Wszystko razem dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą.

Źródło: Knorr

4. Skrzydełka z kurczaka w wiśniówce

Składniki:

  • 16 skrzydełek z kurczaka
  • 1 Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
  • 150 ml wiśniówki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • ½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Skrzydełka pokrój na części. Końcówki (lotki) odetnij ostrym nożem i odłóż (zachowaj np. do rosołu). Pozostałe skrzydełka przekrój na dwie części i osusz papierowym ręcznikiem.
W misce połącz wiśniówkę, oliwę, podgrzany miód, cynamon, płatki chilli oraz pokrojoną kolendrę. Marynatę wymieszaj, następnie podziel na dwie części.
Skrzydełka przełóż do miski, posyp równomiernie przyprawą Knorr, a następnie wlej połowę przygotowanej marynaty i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Po tym czasie skrzydełka ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez ok. 15-20 minut. Gotowe skrzydełka ułóż na półmisku i polej pozostałą częścią marynaty z wiśniówki. Podawaj z sałatą i grzankami.

Źródło: Knorr

5. Kiełbaski w paprykowej glazurze

Składniki:

  • 8 kiełbasek śląskich marki Konspol
  • ½ szklanki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Ketchup mieszamy z sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Kiełbaski nacinamy i smarujemy glazurą. Układamy je na grillu, pieczemy i co jakiś czas polewamy paprykowym sosem. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.

Źródło: Konspol

6. Szaszłyki z krewetek, śliwek kalifornijskich i ananasa

Składniki:

Szaszłyki:

  • 12 krewetek, większych
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • ¼ świeżego ananasa
  • 6 patyczków szaszłykowych

Marynata:

  • sok z połowy limonki
  • łyżka posiekanej kolendry
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • mała papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju z winogron (lub innego bezzapachowego)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie przetnij na pół, ananasa pokrój w większą kostkę. Krewetki delikatnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj składniki marynaty, przełóż do nich krewetki, śliwki kalifornijskie i ananasa, całość dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 20 minut. Patyczki do szaszłyków zanurz w wodzie na kilka minut. Składniki z marynaty nadziewaj na patyczki szaszłykowe, mieszając je ze sobą. Szaszłyki grilluj po 3 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.

Źródło: California Prunes

7. Grillowany łosoś z salsą z mango i granatu

Składniki:

  • 4 szwonka z łososia
  • 2 łyżki Sos Hellmann’s Chilli
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 mango
  • 1 granat
  • pęczek świeżej kolendry
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Przygotowanie:

Porcje łososia skrop oliwą, posyp skórką z cytryny i oprósz przyprawą oraz pieprzem Knorr. Tak przygotowane dzwonka odłóż na 10 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie pokrój mango w niedużą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Dodaj również sos Hellmann’s Chilli, aby uzyskać pikantny, pomidorowy smak salsy, oliwę (2 łyżki), pokrojoną drobno kolendrę i sok z cytryny. Salsę wymieszaj i przełóż do czystej miseczki.
Rybę przełóż na rozgrzany grill i opiekaj po 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem.

Źródło: Knorr

8. Sałatka z grillowanym arbuzem

Składniki:

  • kilkanaście sporych kawałków arbuza
  • 1 opakowanie gotowej do spożycia roszponki
  • kilka liści botwinki
  • 1 opakowanie sera mozzarella w kulkach
  • bagietki do odpieku Dan Cake

Przygotowanie:

Pokrój i zamarynuj arbuza w sosie balsamicznym i kilku kroplach soku z cytryny. Odstaw na godzinę do lodówki. Połóż kawałki arbuza na 2-3 minuty na mocno rozżarzonym grillu, by uwolnić niezwykły aromat tego owocu. Włóż do salaterki roszponkę, liście botwinki, dołóż arbuza i kawałki sera mozzarella. Możesz podwać z bagietką. Możesz wybrać bagietkę do odpieku Dan Cake, która potrzebuje zaledwie kilku minut na grillu, by zyskały złocisty kolor i chrupkość.

Źródło: Dan Cake

9. Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

Składniki:

  • 80 g świeżego jarmużu
  • Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr
  • 8 świeżych truskawek
  •  ¼ pęczka kopru włoskiego
  • 4 szparagi białe
  • 4 szparagi zielone
  • 50 g sera halloumi
  • migdały w płatkach do podania
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.
Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).
Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.
Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.
Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.

Źródło: Knorr

10. Tosty z serem Brie i brzoskwinią

Składniki:

  • 1 Brie Naturalny Président
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 2 świeże brzoskwinie
  • Łyżka oliwy
  • Listki mięty

Przygotowanie:

Pokrój chleb w grubsze kromki. Posmaruj delikatnie oliwą i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 8 minut.
Brzoskwinie pokrój w plastry i smaż na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony (aż pojawią się na nich charakterystyczne paski).
Pokrój Brie Naturalny Président w plastry i układaj na tostach na przemian z brzoskwiniami. Udekoruj listkami świeżej mięty. Skrop oliwą. Podawaj gorące.

Źródło: Président

Sprawdź też: