goodie.pl - zniżki i gazetki
Już 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Będziesz świętować? Zobacz, jak szybko przyrządzić pizzę w domu i oczarować wszystkich oryginalnym smakiem. Zainspiruj się tymi przepisami, aby uczcić ten wyjatkowy dzień.
Jak wynika z Raportu Instytutu Badań Pollster (2017) ponad 96% Polaków regularnie spożywa pizzę, jednak jedynie 20% przygotowuje ją samodzielnie. Najbardziej lubimy pizzę z dodatkiem sera, sosu pomidorowego, pieczarek i szynki, chociaż dużą popularnością cieszą się również salami, kurczak, cebula i pomidory. Jeśli jednak chcesz oczarować najbliższych, sięgnij po oryginalne dodatki. Suszone śliwki, bób, hummus czy czekolada na pizzy? Czemu nie! Baw się smakami i śmiało je łącz. Żadne inne danie nie pozostawia tak wielkiego pola do popisu jak pizza!
Przygotowanie pizzy na tradycyjnym cieście zajmuje około 60-90 min. Jeśli chcesz przygotować pizzę szybciej, zrób ciasto z proszkiem do pieczenia. Możesz też wybrać gotowy, świeży spód do pizzy, placki typu tortilla lub chlebki pita. W wersji dietetycznej użyj kalafiora zamiast mąki.
Zobacz wybrane przez nas przepisy i wyczaruj oryginalny obiad dla rodziny czy aromatyczną kolację dla przyjaciół, aby wspólnie świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy przypadający 9 lutego.
1. Pizza ze śliwką kalifornijską i bekonem
Składniki:
- 1 gotowy spód do pizzy
- 330g sosu pomidorowego do pizzy
- 4 plastry bekonu, pociętego na paski
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 40g posiekanych śliwek kalifornijskich
- 150g mozzarelli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Spód do pizzy połóż na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Polej sosem pomidorowym, zostawiając ok. 1cm przerwy na brzegi. Na patelnię wrzuć bekon i cebulę. Smaż 4-5 minut, aż boczek będzie chrupiący, a cebula lekko zmięknie. Połowę mieszanki rozłóż równomiernie na placku, posyp śliwkami, mozzarellą i pozostałą porcją boczku i cebuli. Dodaj szczypiorek i pieprz. Wsadź do piekarnika na 10 minut i piecz, aż ser będzie lekko złoty i z bąbelkami.
(źródło: California Prunes, więcej przepisów: www.californiaprunes.pl)
2. Szybka orientalna pizza z humusem
Składniki:
- Chlebki naan, 8 sztuk (lub więcej)
- 2 puszki Hummus z tahini marki Jasmeen
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- 1-2 ząbki czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów
- Kilka kropli soku z cytryny
- Ciecierzyca w zalewie marki Jasmeen, dwie puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeża kolendra i/lub szczypiorek do przybrania
- Sól, pieprz, chili etc. do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Ciecierzycę odsącz na sicie (zalewę możesz wykorzystać do przygotowania rozmaitych sosów, warto więc ją zachować). W dużej misce dokładnie wymieszaj ziarenka z oliwą z oliwek, ostrą lub słodką papryką i solą. Przesyp ziarna na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, najlepiej z termoobiegiem, aż ziarenka będą zarumienione i chrupiące. Po uprażeniu odstaw do ostygnięcia.
Podczas gdy praży się cieciorka, przygotuj hummus, dzieląc go na trzy części. Jedną z nich zblenduj z wędzoną papryką, drugą z dodatkiem suszonych pomidorów (jeśli są w oleju, odsącz je przed blendowaniem), a trzecią z czosnkiem. Do każdego hummusu dodaj kilka kropli soku z cytryny.
Chlebki naan posmaruj warstwą wybranego hummusu i posyp uprażoną cieciorką. Przybrane pizze podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizze świeżą kolendrą i/lub szczypiorkiem.
Pozostały hummus podać możesz w miseczkach wraz z pokrojonymi w słupki warzywami. Nadmiar prażonej cieciorki zniknie równie szybko!
(źródło: Jasmeen)
3. Pizza z gyrosem i kapustą pekińską
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
- 1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni
- 2 dkg drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- Opakowanie Gyros z kurczaka Konspol
- 1 średni ogórek świeży
- 1-2 pomidory
- 1 mała papryka czerwona lub żółta
- ok. 1/4 lub mniej kapusty pekińskiej w zależności od wielkości kapusty
- malutka puszka kukurydzy
- ser
- sos pomidorowy
- przyprawa do pizzy
- pieprz, sól
Sos czosnkowy:
- 1 jogurt grecki (light)
- 3-4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3-4 ząbki czosnku świeżego
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek granulowany i przeciśnięty przez praskę czosnek świeży. Posolić i popieprzyć odstawić do lodówki na ok. 1-2h.
Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwilę, ale nie jest to konieczne ponieważ nie musi ono wyrosnąć.
Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła, jednocześnie robiąc grubszy brzeg(najlepiej wałkować od środka do brzegu). Posmarować sosem pomidorowym (można go przygotować ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki – obrane ze skóry rozgotować na gęstą masę, dodać przyprawę do pizzy chili i sól) lub posmarować kechupem.
Ciasto posypać serem i położyć Gyros z kurczaka Konspol.
Pizza włożyć do rozgrzanego piekarnika 220-240 C na 8-10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polać pizze połową sosu czosnkowego, następnie położyć wymieszane warzywa i dodać resztę sosu.
Smacznego!
(źródło: Konspol, więcej przepisów www.konspol.com.pl)
4. Pizza Bianca z bobem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej
- 250 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Bób Hortex – 1 opakowanie
- Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie
- 250 g mascarpone
- 6-8 suszonych pomidorków z zalewy
- 1/2 cebuli1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego)
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrób ciasto, uformuj je w kulę i przełóż do nasmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ugotuj według instrukcji na opakowaniu bób i obierz go.
Następnie na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć posiekany czosnek i szpinak. Smaż wszystko, aż odparuje woda. Wtedy dodaj sól, pieprz i wcześniej ugotowany i obrany bób. Całość wymieszaj.
Mascarpone wymieszaj z jogurtem i odstaw na bok.
Gotowe ciasto podziel na sześć porcji, każdą rozwałkuj na cienki placek, posmaruj oliwą i oprósz solą i rozmarynem. Następnie nałóż farsz i sos serowy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250ºC na ok. 5-10 minut.
(źródło: Hortex, więcej przepisów: www.hortex.pl)
5. Fit pizza na spodzie z kalafiora
Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej dietetycznej wersji pizzy, która zdążyła już zawojować rynek fitness… to spróbuj jej z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy! Nie sugeruj się faktem, że ciasto powstaje z kalafiora – pozornie charakterystycznego w smaku i zapachu. Dodatek ziół skutecznie maskuje warzywny aromat, a do tego takie danie zawiera kilkaset kalorii mniej niż tradycyjna pizza.
Składniki na ciasto:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- Szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalkich, chili, wędzonej papryki
- 2 plastry lub 1/4 szklanki startego sera żółtego
Dodatki według uznania, np.:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie mozzarelli
- 2 pieczarki
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki, cebuli i cukinii
- Garść rukoli lub szpinaku
- Szczypta oregano
Przygotowanie:
Kalafiora podziel na różyczki i posiekaj. Cząstki przełóż do malaksera i rozdrobnij. Kalafior powinien być sypki. Do rondla wlej 2/3 szklanki wody, dodaj rozdrobniony kalafior i gotuj około 15 minut. Odlej nadmiar wody i odstaw kalafior na bok, by przestygnął. Ustaw piekarnik na 200 stopni. Dokładnie odciśnij kalafior na sitku lub za pomocą ściereczki. Odciśnięty kalafior wymieszaj dokładnie z jajkiem, posiekanym/startym serem żółtym i przyprawami.
Blachę piekarnika obłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto na wierzch. Uformuj je na kształt okręgu o grubości około 1-1,5 cm. Spód pizzy wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, następnie wyjmij blachę. Obłóż spód pizzy przygotowanymi składnikami i piecz ponownie przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Gotową pizzę udekoruj świeżymi liśćmi rukoli lub szpinaku.
Porada:
Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku rozdrobnisz kalafiora. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
(źródło: Akademia Smaku Bosch, więcej przepisów: www.akademiasmaku.pl)
6. Słodka pizza z czekoladą
Pizza i czekolada wbrew pozorom tworzą zgraną i pyszną parę! Czekolada nie jest typowym dodatkiem na pizzy, ale odrobina soli tak podkręca jej smak, że z każdym kawałkiem będziesz chciał więcej i więcej.
Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 1 szt. opakowanie suchych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- tabliczka czekolady gorzkiej
- 3 łyżki mleka
- banan
- pomarańcza
- 1 garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszaj w naczyniu. Następnie stopniowo dolewaj oliwę i ciepłe mleko, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.
W tym czasie drobno posiekaj orzechy oraz obierz i pokrój owoce. Czekoladę z dodatkiem mleka i przypraw rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw ją do przestudzenia. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Oprósz go mąką i odstaw na 5-10 minut, aby ciasto jeszcze lekko podrosło. Spód pizzy piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gdy będzie w pełni upieczony posmaruj go równomiernie czekoladą. Kolejno ułóż na niej owoce, a całość posyp orzechami.
Porady:
Jeśli pizzę szykujesz na koniec romantycznej kolacji możesz wykorzystać inne dowolne owoce np. mandarynki czy truskawki.
Jeśli nie jesz nabiału do ciasta wykorzystaj mleko migdałowe lub owsiane, a mleko dodane do czekolady zastąp łyżką oleju kokosowego.
(źródło: Akademia Smaku Bosch, więcej przepisów: www.akademiasmaku.pl)
Sprawdź też:
Boże Narodzenie 2024: TOP 10 pomysłów na prezent
Boże Narodzenie to czas absolutnie wyjątkowy. Są to chwile spędzone w gronie najbliższych przy wspólnym stole ...
Czytaj więcejMagia tradycji Świąt Bożego Narodzenia!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który łączy wszystkich na całym świecie. Chociaż wszędzie celebruj...
Czytaj więcejOdkryj magię kalendarzy adwentowych!
Adwent to magiczny czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia – pełen ciepła, rodzinnych tradycji i św...
Czytaj więcej