Już 9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Będziesz świętować? Zobacz, jak szybko przyrządzić pizzę w domu i oczarować wszystkich oryginalnym smakiem. Zainspiruj się tymi przepisami, aby uczcić ten wyjatkowy dzień.

Jak wynika z Raportu Instytutu Badań Pollster (2017) ponad 96% Polaków regularnie spożywa pizzę, jednak jedynie 20% przygotowuje ją samodzielnie. Najbardziej lubimy pizzę z dodatkiem sera, sosu pomidorowego, pieczarek i szynki, chociaż dużą popularnością cieszą się również salami, kurczak, cebula i pomidory. Jeśli jednak chcesz oczarować najbliższych, sięgnij po oryginalne dodatki. Suszone śliwki, bób, hummus czy czekolada na pizzy? Czemu nie! Baw się smakami i śmiało je łącz. Żadne inne danie nie pozostawia tak wielkiego pola do popisu jak pizza!

Przygotowanie pizzy na tradycyjnym cieście zajmuje około 60-90 min. Jeśli chcesz przygotować pizzę szybciej, zrób ciasto z proszkiem do pieczenia. Możesz też wybrać gotowy, świeży spód do pizzy, placki typu tortilla lub chlebki pita. W wersji dietetycznej użyj kalafiora zamiast mąki.

Zobacz wybrane przez nas przepisy i wyczaruj oryginalny obiad dla rodziny czy aromatyczną kolację dla przyjaciół, aby wspólnie świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy przypadający 9 lutego.

1. Pizza ze śliwką kalifornijską i bekonem

fot. California Prunes

Składniki:

  • 1 gotowy spód do pizzy
  • 330g sosu pomidorowego do pizzy
  • 4 plastry bekonu, pociętego na paski
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 40g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 150g mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Spód do pizzy połóż na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Polej sosem pomidorowym, zostawiając ok. 1cm przerwy na brzegi. Na patelnię wrzuć bekon i cebulę. Smaż 4-5 minut, aż boczek będzie chrupiący, a cebula lekko zmięknie. Połowę mieszanki rozłóż równomiernie na placku, posyp śliwkami, mozzarellą i pozostałą porcją boczku i cebuli. Dodaj szczypiorek i pieprz. Wsadź do piekarnika na 10 minut i piecz, aż ser będzie lekko złoty i z bąbelkami.

(źródło: California Prunes, więcej przepisów: www.californiaprunes.pl)

2. Szybka orientalna pizza z humusem

fot. Jasmeen

 Składniki: 

  • Chlebki naan, 8 sztuk (lub więcej)
  • 2 puszki Hummus z tahini marki Jasmeen
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Ciecierzyca w zalewie marki Jasmeen, dwie puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeża kolendra i/lub szczypiorek do przybrania
  • Sól, pieprz, chili etc. do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Ciecierzycę odsącz na sicie (zalewę możesz wykorzystać do przygotowania rozmaitych sosów, warto więc ją zachować). W dużej misce dokładnie wymieszaj ziarenka z oliwą z oliwek, ostrą lub słodką papryką i solą. Przesyp ziarna na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, najlepiej z termoobiegiem, aż ziarenka będą zarumienione i chrupiące. Po uprażeniu odstaw do ostygnięcia.

Podczas gdy praży się cieciorka, przygotuj hummus, dzieląc go na trzy części. Jedną z nich zblenduj z wędzoną papryką, drugą z dodatkiem suszonych pomidorów (jeśli są w oleju, odsącz je przed blendowaniem), a trzecią z czosnkiem. Do każdego hummusu dodaj kilka kropli soku z cytryny.

Chlebki naan posmaruj warstwą wybranego hummusu i posyp uprażoną cieciorką. Przybrane pizze podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizze świeżą kolendrą i/lub szczypiorkiem.

Pozostały hummus podać możesz w miseczkach wraz z pokrojonymi w słupki warzywami. Nadmiar prażonej cieciorki zniknie równie szybko!

(źródło: Jasmeen)

3. Pizza z gyrosem i kapustą pekińską

fot. Konspol

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
  • 1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • Opakowanie Gyros z kurczaka Konspol
  • 1 średni ogórek świeży
  • 1-2 pomidory
  • 1 mała papryka czerwona lub żółta
  • ok. 1/4 lub mniej kapusty pekińskiej w zależności od wielkości kapusty
  • malutka puszka kukurydzy
  • ser
  • sos pomidorowy
  • przyprawa do pizzy
  • pieprz, sól

Sos czosnkowy:

  • 1 jogurt grecki (light)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3-4 ząbki czosnku świeżego

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek granulowany i przeciśnięty przez praskę czosnek świeży. Posolić i popieprzyć odstawić do lodówki na ok. 1-2h.

Warzywa umyć i pokroić w kostkę.

Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwilę, ale nie jest to konieczne ponieważ nie musi ono wyrosnąć.

Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła, jednocześnie robiąc grubszy brzeg(najlepiej wałkować od środka do brzegu). Posmarować sosem pomidorowym (można go przygotować ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki – obrane ze skóry rozgotować na gęstą masę, dodać przyprawę do pizzy chili i sól) lub posmarować kechupem.

Ciasto posypać serem i położyć Gyros z kurczaka Konspol.

Pizza włożyć do rozgrzanego piekarnika 220-240 C na 8-10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika polać pizze połową sosu czosnkowego, następnie położyć wymieszane warzywa i dodać resztę sosu.
Smacznego!

(źródło: Konspol, więcej przepisów www.konspol.com.pl)

4. Pizza Bianca z bobem, szpinakiem i serkiem mascarpone

fot. Hortex

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej
  • 250 ml wody
  • 7 g drożdży instant
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Bób Hortex – 1 opakowanie
  • Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie
  • 250 g mascarpone
  • 6-8 suszonych pomidorków z zalewy
  • 1/2 cebuli1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego)

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrób ciasto, uformuj je w kulę i przełóż do nasmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ugotuj według instrukcji na opakowaniu bób i obierz go.

Następnie na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć posiekany czosnek i szpinak. Smaż wszystko, aż odparuje woda. Wtedy dodaj sól, pieprz i wcześniej ugotowany i obrany bób. Całość wymieszaj.

Mascarpone wymieszaj z jogurtem i odstaw na bok.

Gotowe ciasto podziel na sześć porcji, każdą rozwałkuj na cienki placek, posmaruj oliwą i oprósz solą i rozmarynem. Następnie nałóż farsz i sos serowy. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 250ºC na ok. 5-10 minut.

(źródło: Hortex, więcej przepisów: www.hortex.pl)

5. Fit pizza na spodzie z kalafiora

fot. Akademia Smaku Bosch

Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej dietetycznej wersji pizzy, która zdążyła już zawojować rynek fitness… to spróbuj jej z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy! Nie sugeruj się faktem, że ciasto powstaje z kalafiora – pozornie charakterystycznego w smaku i zapachu. Dodatek ziół skutecznie maskuje warzywny aromat, a do tego takie danie zawiera kilkaset kalorii mniej niż tradycyjna pizza.

Składniki na ciasto:

  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • Szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalkich, chili, wędzonej papryki
  • 2 plastry lub 1/4 szklanki startego sera żółtego

Dodatki według uznania, np.:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 2 pieczarki
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki, cebuli i cukinii
  • Garść rukoli lub szpinaku
  • Szczypta oregano

Przygotowanie:

Kalafiora podziel na różyczki i posiekaj. Cząstki przełóż do malaksera i rozdrobnij. Kalafior powinien być sypki. Do rondla wlej 2/3 szklanki wody, dodaj rozdrobniony kalafior i gotuj około 15 minut. Odlej nadmiar wody i odstaw kalafior na bok, by przestygnął. Ustaw piekarnik na 200 stopni. Dokładnie odciśnij kalafior na sitku lub za pomocą ściereczki. Odciśnięty kalafior wymieszaj dokładnie z jajkiem, posiekanym/startym serem żółtym i przyprawami.

Blachę piekarnika obłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto na wierzch. Uformuj je na kształt okręgu o grubości około 1-1,5 cm. Spód pizzy wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, następnie wyjmij blachę. Obłóż spód pizzy przygotowanymi składnikami i piecz ponownie przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Gotową pizzę udekoruj świeżymi liśćmi rukoli lub szpinaku.

Porada:

Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku rozdrobnisz kalafiora. Uniwersalny rozdrabniacz szybko i dokładnie posieka warzywa, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.

(źródło: Akademia Smaku Bosch, więcej przepisów: www.akademiasmaku.pl)

6. Słodka pizza z czekoladą

fot. Akademia Smaku Bosch

Pizza i czekolada wbrew pozorom tworzą zgraną i pyszną parę! Czekolada nie jest typowym dodatkiem na pizzy, ale odrobina soli tak podkręca jej smak, że z każdym kawałkiem będziesz chciał więcej i więcej.

Składniki:

  • 250 g  mąki pełnoziarnistej
  • 1 szt.  opakowanie suchych drożdży
  • 125 ml  ciepłego mleka
  • 3 łyżeczki  cukru
  • 1 łyżka  oleju
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki  mleka
  • banan
  • pomarańcza
  • 1 garść  orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 1/2 łyżeczki  chili
  • 2 szczypty  soli

Przygotowanie:

Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszaj w naczyniu. Następnie stopniowo dolewaj oliwę i ciepłe mleko, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.

W tym czasie drobno posiekaj orzechy oraz obierz i pokrój owoce. Czekoladę z dodatkiem mleka i przypraw rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw ją do przestudzenia. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Oprósz go mąką i odstaw na 5-10 minut, aby ciasto jeszcze lekko podrosło. Spód pizzy piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gdy będzie w pełni upieczony posmaruj go równomiernie czekoladą. Kolejno ułóż na niej owoce, a całość posyp orzechami.

Porady:

Jeśli pizzę szykujesz na koniec romantycznej kolacji możesz wykorzystać inne dowolne owoce np. mandarynki czy truskawki.

Jeśli nie jesz nabiału do ciasta wykorzystaj mleko migdałowe lub owsiane, a mleko dodane do czekolady zastąp łyżką oleju kokosowego.

(źródło: Akademia Smaku Bosch, więcej przepisów: www.akademiasmaku.pl)

Sprawdź też: