Makaron to jedna z najpopularniejszych mącznych potraw, spożywana na całym świecie pod wieloma postaciami. Mimo że znaleziska archeologiczne jako ojczyznę makaronu wskazują Chiny – gdzie według naukowców spożywano go już nawet 4 tysiące lat temu – większości z nas to danie ściśle kojarzy się z Włochami.

Prawdą jest jednak to, że bezpośrednio z Chin do Włoch makaron trafił już w XIII wieku za sprawą podróżnika Marco Polo i to właśnie Włosi spopularyzowali to danie zarówno w Europie, jak i na całym świecie.

Od tego czasu makaron przybrał wiele rozmaitych form i spożywany jest z najróżniejszymi dodatkami – na słono i na słodko.

Prosty i smaczny pomysł na obiad – makaron!

Przepisów na makaron jest naprawdę wiele, ponadto każdy z nas może poeksperymentować w kuchni i stworzyć swoją własną, unikatową makaronową recepturę!

Jeszcze przed rozpoczęciem gotowania dobrze jest zdać sobie sprawę z tego, jak wiele rodzajów samego makaronu istnieje – przecież nie samym spaghetti człowiek żyje. Oprócz najpopularniejszych, długich nitek do obiadu w stylu włoskim można także wybrać:

  • Tagliatelle – długie, płaskie, szerokie wstążki;
  • Fusilli – świderki o regularnym kształcie;
  • Penne – rurki; gładkie lub z kanalikami na zewnętrznej stronie;
  • Conchiglioni – duże muszle;
  • Cannelloni – duże, gładkie rurki.

…oraz wiele innych.

Różne rodzaje makaronu nie tylko różnią się od siebie wyglądem i kształtem. Każdy z nich jest dobry do odmiennego rodzaju dania – inny makaron lepiej nada się do dania z lżejszym sosem, inny do gulaszu, jeszcze inny do owoców morza. Szeroki wybór rodzajów makaronu znaleźć można obecnie w większości supermarketów takich jak Lidl, Carrefour, czy Auchan.

Popularne przepisy na makaron

Chociaż wybór jest ogromny, istnieje kilka najpopularniejszych przepisów na makaron, które sprawdzą się zarówno w kuchni amatora, jak i bardziej wytrawnego kucharza. Przedstawiamy kilka z tych receptur.

Pomysł na makaron z kurczakiem

Kurczak stanowi obecnie jeden z najpopularniejszych mięsnych składników dań. Jednym z ciekawszych i smaczniejszych pomysłów na makaron z jego udziałem jest przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym. Do przygotowania dania potrzebny będzie:

  • krótki makaron, na przykład Rigatoni albo penne,
  • filet z kurczaka,
  • ½ cebuli,
  • 200 g pieczarek,
  • 125 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • masło, oliwa,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie rukola lub zielona pietruszka.
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, jednocześnie zajmując się kurczakiem. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i obtaczamy w mące, a następnie smażymy na oliwie.
  2. Po obsmażeniu mięso ściągamy z patelni i wrzucamy na nią cebulę oraz pieczarki. Smażymy do momentu, w którym z pieczarek odparuje cała woda i powoli zaczną się rumienić.
  3. Na patelnię dorzucamy podsmażonego kurczaka. Skręcamy palnik i na małym ogniu wlewamy połowę śmietanki oraz wrzucamy łyżeczkę zimnego masła, aby zagęścić sos.
  4. Następnie na patelnię wrzucamy makaron i dolewamy resztę śmietanki. Dodajemy rukolę lub zieloną pietruszkę i całość mieszamy.
  5. Gotowe danie można dodatkowo posypać serem żółtym, na przykład parmezanem.

Pomysł na makaron w sosie serowym

Pomysł na makaron z sosem to temat rzeka. Może to być lekki sos śmietanowy lub jogurtowy, popularny sos boloński lub Napoli czy też ciemny sos mięsny. Jedną z możliwości jest sos serowy. Wraz z makaronem stanowi wyjątkowo popularne w Stanach Zjednoczonych danie zwane macaroni and cheese – wyjątkowo proste i smaczne. Jak je przygotować? Niezbędne będą takie składniki jak:

  • makaron, najlepiej kolanka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 150 g sera, najlepiej typu cheddar; można także wymieszać kilka rodzajów sera,
  • pieprz, sól.
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
  2. Jednocześnie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas regularnie mieszając.
  3. Następnie stopniowo dolewamy na patelnię zimnego mleka, cały czas mieszając aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Do sosu dodajemy starty na grubych oczkach ser i mieszamy.
  5. Dorzucamy makaron i wszystko raz jeszcze mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
  6. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można podlać go niedużą ilością mleka.

Pomysł na makaron ze szpinakiem

Szpinak to dodatek, który w ostatnim czasie zyskał na popularności. Z nielubianego przez dzieci warzywa stał się smacznym symbolem zdrowej diety. Sposobów na przygotowanie makaronu ze szpinakiem jest wiele. Jedną z nich jest przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta.

Do przygotowania dania będziemy potrzebować:

  • 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • makaron, najlepiej fusilli, tagliatelle lub spaghetti,
  • 120 g sera feta,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g śmietanki lub jogurtu (naturalnego lub greckiego),
  • masła,
  • soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, krojąc w tym czasie ser feta w drobną kostkę.
  2. Przygotowujemy szpinak – z młodego odcinamy twarde łodyżki, mrożony rozmrażamy i odciskamy lub odparowujemy wodę.
  3. Na rozgrzane na patelni masło dodajemy posiekany lub przeciśnięty czosnek i podsmażamy krótką chwilę – zbyt długo smażony czosnek staje się gorzki!
  4. Dodajemy szpinak i wszystko razem smażymy na małym ogniu.
  5. Dodajemy śmietanę lub jogurt oraz ser feta, doprawiamy solą pieprzem oraz gałką.
  6. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się sera i połączenia się wszystkich składników.
  7. Sos nakładamy na rozłożony uprzednio na talerze makaron lub mieszamy z makaronem bezpośrednio na patelni.
pomysł na makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych wcieleń makaronu.

Świat makaronu stoi otworem!

Pomysłów na dania z makaronem jest tak wiele, że każdego dnia można próbować czegoś nowego bez obawy, że się znudzi!

Pamiętaj, że jeżeli jesteś miłośnikiem makaronu, ale nie masz kulinarnego zapału, zawsze możesz zamówić coś smacznego z pomocą stron Pyszne.pl lub Groupon. Smacznego!

W programie cashback biorą udział takie sklepy spożywcze i firmy gastronomiczne jak: