Niegdyś gotowe przysmaki typu chipsy, paluszki, krakersy czy popcorn wydawały się idealnym pomysłem na imprezowe przekąski. Obecnie jednak, aby zachwycić gości organizacją przyjęcia należy się bardziej postarać. Oto proste, ale zaskakująco pyszne pomysły na menu na imprezę domową!

MENU NA IMPREZĘ DOMOWĄ – NA SŁONO:

Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki główne:

  • Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Czarne oliwki
  • Suszone pomidory

Sos do pizzy:

  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, suszone oregano
  • Ziarna słonecznika
  • Parmezan
  • Świeża bazylia

Spód do pizzy:

  • 600 g kalafiora
  • Jajko
  • 200 g startego żółtego sera
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafiora podziel na różyczki, rozdrobnij w malakserze. Rozdrobnionego kalafiora gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Odcedź i odstaw do wystudzenia, a następnie odciśnij w ściereczce z nadmiaru wody. Dodaj jajko oraz żółty ser. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut. Składniki na sos wymieszaj. Posmaruj upieczony spód. Na wierzchu ułóż pozostałe składniki, a na koniec posyp parmezanem. Piecz jeszcze przez 15 minut.

Wytrawna tarta z pastą z pestek dyni, marchewką i imbirem

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • odrobina soliNa nadzienie:
  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
  • 2-3 cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 por (biała część)
  • 1 słodka papryka strączkowa
  • 2 cebule
  • świeży lub suszony tymianek
  • sól, pieprz
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jajek i odrobiny soli szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Warzywa lekko podsmażamy na klarowanym maśle (każdy rodzaj osobno) i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, po czym wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z pieca, na dnie rozsmarowujemy 1 opakowanie pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well, układamy warzywa, doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Śmietanę lub jogurt, jajka i drugie opakowanie pasty Well Well miksujemy, a następnie wylewamy na warzywa. Całość zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 160 st. C.

Wskazówka: Przed podpiekaniem ciasta możemy wyłożyć je folią aluminiową i wysypać na nią suchy ryż lub drobną fasolkę – dzięki temu nie będzie się nadmiernie wybrzuszać i nie zabierze miejsca do wyłożenia farszu.

Różyczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • Szynka (np. z beczki od JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • Jajko

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości około 3 cm. Na paski nałóż półplasterki szynki i zwiń je w różyczki, zalepiając brzegi. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Pasta z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi, chilli, kolendrą i skórką cytrynową na zielonych ogórkach

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej
  • 2 ogórki zielone80g śliwek kalifornijskich
  • 2 małe papryczki chilli1 cytryna
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj (część pozostaw do dekoracji), przełóż do większej miski. Tuńczyka otwórz, odcedź i dodaj do miski.

Papryczki chilli drobno posiekaj, połowę dodaj do miski połowę zostaw do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj, osusz. Zetrzyj skórkę z całej cytryny (kilka skórek pozostaw do dekoracji), wyciśnij 2 łyżki soku, całość dodaj do miski. Wymieszaj składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszaj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokrój na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrąż, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładaj pastę tuńczykową, górę udekoruj posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.

Kieszonki z wędzonym twarogiem i pastą z pestkami słonecznika, ogórkiem i koperkiem

Składniki:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well
  • 2 główki sałaty
  • 150 g wędzonego twarogu
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie: 
Sałaty myjemy, dokładnie osuszamy liście – większe dzielimy na pół. Formujemy z nich kieszonki, w które nakładamy pastę połączoną z wędzonym twarogiem. Gotowe kieszonki przewiązujemy szczypiorkiem i układamy na talerzu.

Wskazówka: Sałatę myjemy pół godziny wcześniej – zdąży wtedy osuszyć się i łatwiej uformujemy kieszonki (nie będą wyślizgiwały się z dłoni).

Porada: Do przygotowania dania wykorzystaj Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

Składniki:

  • makaron Lubella Mini Rurki Warzywne 1 opakowanie
  • mozzarella 2 kulki
  • awokado 1 sztuka
  • pomidory wiśniowe 300g
  • bazylia 1/2 pęczka
  • szalotka 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa 100ml
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • musztarda 1 łyżka

Przygotowanie:

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem  i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette.

Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem vinaigrette i połową bazylii.

Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.

Kukurydziana polenta z brokułem, kiełkami i prażonymi pestkami

Składniki:

Na polentę:

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 20 g masła
  • sól Na nadzienie:
  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL
  • 1 mały brokuł
  • prażone ziarna słonecznika
  • czarnuszka
  • kiełki lucerny lub rzodkiewki

Przygotowanie
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.

Wskazówka: Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza.

Porada: Do przygotowania dania wykorzystaj pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well

MENU NA IMPREZĘ DOMOWĄ – NA SŁODKO:

Cake Pops ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

  • 2 i 1/2 kubka płatków owsianych błyskawicznych
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 120g cukru trzcinowego
  • 120g masła
  • 100ml mleka roślinnego
  • 60ml whiskey
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

do dekoracji: wiórki kokosowe, cukrowe, czekoladowe posypki i drewniane patyczki

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Do głębszej miski wsypać płatki owsiane i kakao, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko roślinne, mieszać do połączenia składników. Płatki owsiane wymieszane z kakao zalać zawartością rondelka, dodać posiekane śliwki kalifornijskie, whisky i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki i od razu obtaczać je w wiórkach lub posypkach. Tak przygotowane kulki przełożyć na 20 minut do zamrażarki do stężenia. Po wyjęciu z zamrażarki nadziewać na patyczki i umieszczać w wysokim naczyniu.

Ciasto szpinakowe

Składniki:

Ciasto

  • 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Dekoracja

  • pestki granatu
  • borówki amerykańskie

Przygotowanie:

Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.

Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.

Porada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.

Tort truskawkowy z mascarpone

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier – 150 gramów
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka – 120 gramów
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • serek mascarpone – 250 gramów
  • śmietana 30% – 400 mililitrów
  • cukier puder – 100 gramów
  • żelatyna – 25 gramów
  • truskawki – 800 gramów
  • cukier puder – 50 gramów
  • żelatyna – 25 gramów

Przygotowanie:

Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem, dodaj po jednym jajku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.

Żelatynę na masę serową i masę truskawkową zalej oddzielnie 1/3 szklanki wody i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.

Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i żelatyną i wymieszaj delikatnie z ubitą śmietanką.

Masę śmietanową wyłóż na upieczone ciasto. Gdy zacznie tężeć utwórz grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem zębatą powierzchnię.

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, kilka odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Wyłóż na stężałą masę śmietanową i odstaw do lodówki, by całość dobrze stężała. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Wykorzystano materiały prasowe: JBB Bałdyga, California Prunes, Well Well, Lubella, Eisberg, Kasia

Sprawdź też: