Czy słyszałeś o jackfruit? Największy owoc na świecie jest naturalnym energetykiem! W postaci suszonej ma nawet jeszcze więcej wartości energetycznej i jest doskonałą fit przekąską.

Co to jest Jackfruit?

Jackfruit jest owocem wiecznie zielonego drzewa bochenkowego, tzw. chlebowca różnolistnego – znanego i hodowanegow Azji od ponad 3 000 lat. Uznawany za największy owoc świata- Jackfruit pokryty jest z zewnątrz grubą skórką z tępymi kolcami, a jego przeciętna masa wynosi… około 10 kg! Młode owoce chlebowca są koloru zielonego, a gdy dojrzewają stają się żółto – brązowe. Z kolei miąższ Jackfruita charakteryzuje się łagodnym, lekko kwaśnym smakiem…

Super moc odżywczych składników

Największy owoc świata jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jackfruit zawiera m.in. potas, który wraz z chlorem i sodem reguluje gospodarkę wodną organizmu, a także żelazo– niezbędne dla zapobiegania niedokrwistości. Owoc chlebowca różnolistnego bogaty jest również w wapń, cynk, magnez oraz witaminy antyoksydacyjne- A, C i witaminy z grupy B – tj. niacyna, ryboflawina, pirydoksyna Ponadto, Jackfruit zawiera węglowodany (24g/100g) oraz błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę i funkcjonowanie jelit. Z kolei dzięki zawartości wielu mikro- i makroelementów – owoc drzewa bochenkowego może też wpływać na regulację ciśnienia krwi czy stężenia glukozy we krwi[1].

Suszony jackfruit– wartościowa FIT przekąska

Jackfruit to egzotyczne owoce suszonego chlebowca, tzw. wiecznie zielonego drzewa, które stanowią doskonałe źródło naturalnej energii!

Suszone owoce chlebowca spożywane są dziś częściej niż surowe. W porównaniu ze świeżym odpowiednikiem – Jackfruit suszony ma wyższą wartość energetyczną (320- 350 kcal w 100g produktu), zawiera też dużo więcej błonnika (7g/100g)[2], dlatego warto go dodawać do naszego codziennego menu – zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań, m.in. by pozytywnie wpłynąć na perystaltykę przewodu pokarmowego. Sprawdzi się więc w diecie osób odchudzających się, a ze względu na zawartość białka i tłuszczów – także w diecie osób trenujących czy aktywnie wypoczywających. To zdrowa alternatywa dla słodyczy, dlatego Jackfruit będzie niezastąpiony podczas wiosennych wycieczek rowerowych, spacerów czy weekendowych pikników!

Według najnowszych trendów żywieniowych Jackfruit coraz częściej jest dziś wykorzystywany w zdrowej diecie oraz w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jego wyjątkowy – łagodny, lecz lekko kwaśny smak, a także liczne walory prozdrowotne i kulinarne sprawiają, że owoc drzewa bochenkowego zyskuje w ostatnich latach coraz większe zainteresowanie – zwłaszcza wśród osób preferujących zdrowy styl życia.

 

Wykorzystano materiały prasowe Helio Natura

[1] [2] Na podst. materiałów autorstwa Karoliny Kulmińskiej, SKN Żywienia Człowieka, pod kier. Zespołu Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ

Sprawdź też: