Boisz się, że znów nabawisz się niestrawności lub przytyjesz w Święta Wielkanocne? Nie stanie się tak, jeśli skorzystasz z naszych rad i przepisów! Zobacz, czym zastąpić tłusty ser, masło i cukier, aby obniżyć kaloryczność wielkanocnych wypieków. Wypróbuj też sprawdzone przepisy na lekkie ciasta!

Wielkanoc bez babki czy mazurka to nie Wielkanoc. Jednak nie oznacza to, że znów grozi Ci uczucie ciężkości, bóle brzucha i dodatkowe kilogramy. Możesz cieszyć się świątecznymi deserami i uniknąć przykrych dolegliwości, jeśli zastąpisz najbardziej kaloryczne składniki ich lekkimi odpowiednikami. Doskonałym rozwiązaniem jest też sięgniecie po przepisy na wegańskie wypieki, często o wiele lżejsze i zdrowsze od tych tradycyjnych, które mogą być ciekawym urozmaiceniem wielkanocnego przyjęcia.

Oto proste triki, jak zmienić tradycyjne wypieki na bardziej dietetyczne:

  • zamiast tłustego twarogu jako bazy sernika użyj sera twarogowego półtłustego.;
  • do masy serowej dodaj o połowę mniej cukru albo zastąp go ksylitolem, który ma 40% mniej kalorii niż zwykły cukier;
  • dodaj zamiast cukru musu z suszonej śliwki kalifornijskiej, który doda naturalnej słodyczy, a jednocześnie zwiększy ilość błonnika w cieście;
  • zastąp masło jogurtem naturalnym z nasionami chia, które go zagęszczoną i nadadzą mu konsystencję przypominającą masło. Na jedną babkę potrzebujesz około 200 ml jogurtu i dwóch łyżek nasion chia;
  • zamień owoce kandyzowane na suszone. Sprawdź na opakowaniu, czy suszony owoc nie ma dodatku cukru i czy nie jest konserwowany dwutlenkiem siarki;
  • zastąp zwykłą mąkę pszenną pełnoziarnistą, owsianą lub orkiszową, aby obniżyć indeks glikemiczny ciasta;
  • ogranicz dodatki w serniku, a dla urozmaicenia smaku użyj jedynie aromatu waniliowego i startej skórki pomarańczy.

Możesz też skorzystać z tych sprawdzonych przepisów i przygotować pyszne, lekkie ciasta wielkanocne:

Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów i śliwki kalifornijskiej

Składniki:

  • 300g śliwki kalifornijskiej
  • 300g migdałów (+ kilka sztuk do dekoracji)
  • 2 szczypty soli
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 4 śliwki kalifornijskie
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości – do 7 dni.

(Przepis autorstwa Michała Lachura, źródło: California Prunes, więcej przepisów: www.californiaprunes.pl)

Sprawdź najlepsze promocje Wielkanocne>>

Bezglutenowy mazurek jaglany

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

Masa kokosowa:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • do dekoracji: 50 g wiórków kokosowych i płatków róży

Przygotowania:

Przygotuj kruche ciasto – do miski wsyp mąkę jaglaną, dodaj ksylitol i pokrojone na kawałki zimne masło. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć, aż do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. W razie potrzeby (jeśli ciasto jest zbyt suche i kruszące się) możesz dodać do niego zimną wodę.
Wyrobione kruche ciasto owiń szczelnie folią spożywczą, lekko spłaszcz i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotuj masę: do rondelka wlej 400 ml mleka kokosowego, dodaj ksylitol i podgrzewaj na niewielkim ogniu.
Do szklanki wlej pozostałe mleko kokosowe, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Zagotowane mleko kokosowe zdejmij z ognia i powoli wlewaj mleko z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając trzepaczką. Po chwili odstaw z powrotem na ogień.
Gotuj do czasu, aż budyń odpowiednio zgęstnieje, a następnie odstaw do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół, a każdą połówkę rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienkie, prostokątne placki.
Ciasto przełóż do formy o wymiarach 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Piecz przez ok. 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Na przestudzonym spodzie rozprowadź kokosową masę, posyp wiórkami kokosowymi i suszonymi płatkami róży.

(źródło: Akademia Smaku Bosch, więcej przepisów: www.akademiasmaku.pl)

Fit babka wielkanocna

Składniki:

  • 75 g mąki
  • 60 g mielonych nasion lnu
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka i sok z limonki

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka dodaj do piany i dalej ubijaj. Stopniowo dodawaj mąkę, proszek, siemię i ksylitol delikatnie mieszając.
Do gotowej masy dodaj skórkę i sok z limonki.
Babkę piecz w 175 stopniach przez około 30-40 minut lub do suchego patyczka.

Porady

  • Zamiast siemienia do ciasta możesz dodać nasiona chia.
  • Do babki możesz dodać również 2-3 łyżki kakao oraz 1-2 łyżki wiórków kokosowych.

(źródło: Akademia Smaku Bosch, więcej przepisów: www.akademiasmaku.pl)

Jogurtowy „sernik Milandia”

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • 1 i ½ łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka Śmietanki 30% Piątnica
  • 3 opakowania po 250 g Jogurtu Milandia z mascarpone Piątnica
  • 1 i ½ łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 paczki herbatników

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz połową cukru pudru. W oddzielnym naczyniu ubijamy Śmietankę 30% na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Utarte żółtka łączymy z budyniem, kaszą manną, jogurtami i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i na koniec dodajemy ubitą pianę z białek oraz ubitą Śmietankę 30%. Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm, lub blaszce o wymiarach 25 x 25 cm, układamy herbatniki. Wylewamy przygotowaną masę jogurtowo-śmietanową. Pieczemy w rozgrzanym do 160-170 °C piekarniku, przez 80 min.

(źródło: Piątnica)

Szarlotka z bezą sypana fit

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennje lub owsianej)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (lub suchych nasion amarantusa)
  • 3/4 szklanki erytrytolu lub brązowego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki otrębów lub bułki tartej

Beza:

  • 3 białka jajka kurzego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
    Przygotowanie:

Połącz suche produkty – kaszę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i połowę cynamonu.
Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
Wrzuć owoce do garnka z grubym dnem, dodaj pozostały cynamon i sok z cytryny. Do naczynia możesz wlać odrobinę wody, by jabłka się nie przypaliły.
Jabłka gotuj na wolnym ogniu, aż się zagotują.
Tortownicę lub foremkę wyłóż papierem do pieczenia i na wierzch wysyp połowę suchych składników.
Następnie wyłóż na suche składniki przygotowane jabłka i kolejną warstwę suchych składników.
Wierzch posyp otrębami i odstaw na chwilę.
W międzyczasie przygotuj bezę: zmiksuj białka na puszystą pianę, dodając do niej stopniowo cukier puder i skrobię.
Na wierzch ciasta wyłóż delikatnie ubite białka.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140-150 stopni i piecz przez kolejne 20-25 minut. Pod koniec pieczenia najlepiej przełącz piekarnik na grzanie od dołu.

Porady

  • Tradycyjna wersja szarlotki to ponad 300 kcal w jednym kawałku! Nasza wersja jest lżejsza o około 100 kcal. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że indeks glikemiczny naszego wypieku także jest korzystniejszy niż w wersji tradycyjnej.

(źródło: Akademia Smaku Bosch, więcej przepisów: www.akademiasmaku.pl)

Wiśniowo-nerkowcowe wegańskie bezserniczki

Składniki:

  • 300 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • 100 g Daktyli całe owoce Bakalland
  • 100 g Wiórków kokosowe Bakalland
  • 100 g Migdałów blanszowanych Bakalland
  • puszka mleka kokosowego
  • 100 g wiśni mrożonych
  • 4 łyżek syropu z agawy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. 10 sztuk daktyli również zalewamy wrzącą wodą, po pół godzinie odlewamy wodę. Pół szklanki migdałów mielimy w młynku do kawy. Daktyle, wiórki kokosowe i zmielone migdały dodajemy do blendera i rozdrabniamy do połączenia się składników. Do formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Do każdej z nich przekładamy odrobinę masy i ugniatamy, tworząc spód babeczki. Odlewamy wodę z nerkowców, orzechy przekładamy do blendera. Dodajemy stałą część mleczka kokosowego, wiśnie mrożone, 4 łyżki syropu z agawy, 2 łyżki oleju kokosowego, sok z cytryny i blendujemy wszystko na gładko. Powstałą masę przekładamy do przygotowanych papilotek. Wstawiamy na noc do lodówki. Po stężeniu ciasto wyjmujemy w formy oraz papilotek, przyozdabiamy polewą czekoladową i pojedynczymi wiśniami.

(źródło: Bakalland)