Jeśli jesteś lodożercą mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Lody można jeść okrągły rok, a nawet często lepiej spożywać je w sezonie jesienno-zimowym. Nie tylko dlatego, że nie roztapiają się tak szybko, ale przede wszystkim ze względów zdrowotnych.

Czy lody są zdrowe?

Lody uchodzą za najbardziej wartościowy przysmak pośród słodyczy. Mają niską zawartość sodu, dostarczają sporo wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witamin:  A, B, C, D i E. Polecane są osobom z osteoporozą czy miażdżycą. To właśnie witaminy z grupy B sprawiają, że znika stres i zmęczenie, dlatego tak chętnie sięgamy po lody, gdy dopada nas chandra.

Na pewno znasz teorię, że lody są doskonałym lekarstwem na anginę i przeziębienia. Rzeczywiście koją ból gardła, zmniejszają obrzęk, przyspieszają gojenie ran w jamie ustnej, dlatego polecane są po operacjach migdałków czy ekstrakcji zęba. Paradoksalnie to latem, a nie zimą, lody mogą powodować przeziębienie – gdy dochodzi od skurczu naczyń krwionośnych, gardło jest bardziej podatne na drobnoustroje. Dlatego spożywanie ich zimą jest bezpieczniejsze, gdy różnica temperatur jest mniejsza. Zanim jednak zastosujesz lodową kurację, skonsultuj się z lekarzem.

Pewnie zastanawiasz się, czy to prawda, że lody wspomagają odchudzanie? Lody mogą być z umiarem spożywane również na diecie, jako że są deserem mniej kalorycznym od tradycyjnych wypieków, batoników i słonych przekąsek typu chipsy. W wielu cukierniach dostaniesz również lody bez cukru czy tłuszczu, które warto wybrać zamiast tych standardowych. A jeszcze lepiej zdecydować się na sorbety (bez cukru!), które robione są z wsadu owocowego i wody, zawierają przy tym niewiele cukru i tłuszczu w porównaniu do lodów śmietankowych czy mlecznych. Dobrą alternatywą są też lody jogurtowe.

Istnieje nawet teoria, że jedzenie zimnych posiłków sprawia, że chudniemy. Nasz organizm, aby się ogrzać, zużywa więcej energii, czerpiąc ją z odłożonego tłuszczu. To nieco zbyt optymistyczne założenie, zużywamy bowiem mniej energii (kalorii) do ogrzania siebie niż przyswajamy z jedzonymi lodami. Zdecydowanie jednak najbardziej kaloryczne w deserach lodowych są dodatki, jak bita śmietana, bakalie i polewy, więc jeśli dbasz o linię i chcesz schudnąć – zrezygnuj z nich.

Uwaga na lody „tradycyjne”

Oczywiście lody mogą służyć zdrowiu, jeśli zrobimy je sami lub wybieramy te robione rzemieślniczo, z naturalnych składników. Lody gotowe, na patyku czy w rożku, nie są dobrym pomysłem o żadnej porze roku. W ich składzie znajdziesz dużo chemicznych dodatków. Często sprzedawcy lodów udających tradycyjne tak naprawdę oferują nam lody produkowane z proszku. Pełne cukru, substancji słodzących, konserwantów, emulgatorów oraz aromatów i barwników. Dlatego zawsze sprawdzajmy skład na opakowaniach i bądźmy czujni, gdy widzimy lody o nienaturalnych kolorach i zbyt intensywnych aromatach, np. tak lubiane przez dzieci lody smerfowe.

Pomysły na zimowe desery lodowe

Naturalne lody od sprawdzonych producentów czy domowej roboty to doskonała alternatywa dla zimowych deserów lub ich ciekawe wzbogacenie. Szarlotka na ciepło z gałką lodów waniliowych, brownie z gałką lodów malinowych czy piernik z gałką lodów śliwka w czekoladzie zamienią się w wykwintne uczty. Tradycyjne naleśniki z duszonymi jabłkami wzbogać lodami karmelowymi lub śmietankowymi, do pankejków dodaj lody o smaku owoców leśnych, aby przywołać letnie wspomnienia.  Nic tak nie podkreśli radości Świąt Bożego Narodzenia jak lody piernikowe, cynamonowe czy makowe. Podane saute albo dodane do mocnej, aromatycznej kawy czy gorącej czekolady staną się szybko ulubionym przysmakiem Twoich bliskich.  Jeśli chcesz zrobić zdrowe lody samemu, zamiast tłustej śmietany dodaj zmiksowane banany. Jeśli lubisz mleczne dodatki, użyj jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego (np. migdałowego). A zamiast cukru użyj puree z suszonej śliwki kalifornijskiej (zmiksuj garść śliwek z odrobiną wody). Więcej inspiracji na pyszne desery, które zrobisz w domu znajdziesz na stronie marki Grycan.

Nagrody czekają na lodożerców!

Wyjście do cukierni może też być wspaniałym pomysłem na mroźne, niedzielne popołudnie. Lody czekoladowe smakują wyśmienicie o każdej porze roku! A może wolisz kawę latte z lodami lub czekoladę na gorąco? Takimi pysznościami możesz delektować się w lodziarnio-kawiarni Grycan, a dodatkowo zdobywać nagrody! Pobierz darmową aplikację goodie i załóż kartę lojalnościową Grycan. Zbieraj pieczątki i odbierz darmowy deser lodowy, kawę lub sok 100%!

Sprawdź też:

  • Domowy grzaniec na odporność
  • Czy superfoods naprawdę wpływają na nasze zdrowie? – rozmowa z dietetykiem Joanną Kozub