goodie.pl - zniżki i gazetki
Już niedługo będziemy obchodzić Święta Wielkanocne, które w tym roku przypadają na niedzielę 17 kwietnia. Jest to okazja do spędzenia czasu z najbliższymi, odpoczynku i wspólnego świętowania.
Nieodzownym elementem świąt – tak Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy – są świąteczne potrawy. Na niektórych stołach pojawiają się jedynie tradycyjne dania na Wielkanoc, na innych unowocześnione wersje klasycznych potraw. Co przygotować z okazji Wielkanocy? Mamy dla Was kilka ciekawych inspiracji i przepisów!
Tradycje wielkanocnych potraw
Obchodzenie Świąt Wielkanocnych ściśle wiąże się z kilkoma niezmiennymi od lat tradycjami takimi jak święcenie pokarmów czy dzielenie się jajkiem przy świątecznym stole. Zawiera się w nich również jadłospis, w którym muszą znaleźć się określone potrawy, będące równocześnie symbolami szczęścia i pomyślności na pozostałą część roku.
Jajka
Przede wszystkim – jeśli Wielkanoc, to bezsprzecznie jajka. W święconce oraz na świątecznym stole pojawiają się zarówno w formie ozdób, czyli pisanek, jak i potraw. Wielkanocne jajka występują podczas śniadania w rozmaitych formach – od zwykłych jajek na twardo, dodawanych do żurku, poprzez sałatki, po jaja faszerowane. Dlaczego właśnie ten produkt spożywczy tak mocno związany jest z Wielkanocą? Ponieważ stanowi on żywy symbol życia, zwycięstwa życia nad śmiercią oraz nadziei.
Chrzan
Z Wielkanocą kojarzy nam się również charakterystyczny smak chrzanu. Spożywany do jajek, z szynką lub w formie pasty chrzan, stanowi symbol siły i żywotności. Pokarm ten w dawnych tradycjach miał również za zadanie zapobiegać kłótniom i sporom rodzinnym.
Wędliny i ciasta
Wędliny i ciasta na Wielkanoc, które również pojawiają się na świątecznym stole, stanowią jego ozdobę oraz nagrodę za wytrwałość w poście. Są one również symbolem szczęścia i dobrobytu, który – jak mają nadzieję domownicy – będzie towarzyszył domowi jak najdłużej.
Żurek
Oczywiście nie sposób wyobrazić sobie Wielkanocy bez tradycyjnego żurku. Zupa ta również od lat gości na świątecznych stołach. Dawniej jadano jednak dwa rodzaje żuru – pierwszy, bez mięsnych dodatków, spożywany przez cały Wielki Post, oraz drugi – z tak zwaną wkładką, podawany na śniadaniu wielkanocnym jako symbol zakończenia postu. Obecnie żurek to pierwsze i najważniejsze danie wielkanocne spożywane z białą kiełbasą i jajkiem, które, co ciekawe, w każdym domu wygląda i smakuje nieco inaczej.
Żur i jajka pod każdą postacią – przepisy na Wielkanoc
Najwięcej przepisów na potrawy wielkanocne dotyczy rozmaitych wariacji jajecznych. Nic w tym dziwnego, bowiem jajko, zarówno to spożywane podczas śniadania, jak i w formie pisanki, jest jednym z symboli tego święta. Bardzo często na świątecznym stole pojawiają się jajka faszerowane. Także i w tym wypadku możliwości jest naprawdę wiele; możemy do tego użyć tuńczyka, szpinaku, awokado, pieczarek lub pasty jajecznej z przyprawami. Ciekawym przepisem, zawierającym nie tylko tradycyjne jajko, ale i inny symbol Wielkanocy, jest przepis na jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą. Wszystkie produkty potrzebne do wykonania tego dania znaleźć można w niemal każdym większym sklepie spożywczym takim jak Carrefour czy Lidl. Warto także zajrzeć do mniejszych, osiedlowych sklepów jak ABC, które w okresie Wielkanocy poszerzają swój asortyment o świeżą rzeżuchę.
Polecamy zwłaszcza jajka faszerowane w poniższym wydaniu. Do przygotowania dania potrzebne będą:
- jajka,
- majonez,
- szynka suszona,
- pomidory suszone,
- orzechy – ziemne lub piniowe,
- pesto bazyliowe,
- świeża rzeżucha,
- przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, następnie po ostudzeniu obieramy ze skórki, kroimy na pół i wydrążamy żółtka.
- Szynkę pieczemy w piekarniku przez około 8-10 minut. W tym samym czasie orzeszki prażymy na suchej patelni, a pomidory drobno siekamy.
- Majonez mieszamy z żółtkami jaj, bazyliowym pesto, pokruszoną, pieczoną szynką oraz pomidorami i orzeszkami.
- Gotowy farsz nakładamy na przygotowane wcześniej połówki jaj i dekorujemy świeżą rzeżuchą.
Farsz jajek można niemal dowolnie modyfikować, dopasowując go do gustów domowników i gości oraz eksperymentując. To właśnie sprawia, że faszerowane jajka są tak ciekawym pomysłem na wielkanocne danie!
Ciasta na Wielkanoc – babka czy mazurek?
Najbardziej popularnymi ciastami na Wielkanoc są mazurek oraz babka. Zarówno jeden, jak i drugi deser można przyrządzić na różne sposoby z rozmaitymi dodatkami, a ich ostateczny wygląd i smak jest nieco inny w każdej części kraju.
Jeżeli zależy Ci na tym, aby deser wielkanocny był zdrowy i nietuczący, składniki na wielkanocne ciasto wybierz w sklepie Stragan zdrowia, gdzie znaleźć można zdrowe i dietetyczne odpowiedniki tradycyjnych komponentów potraw i ciast.
W okresie Wielkanocy w wielu domach pojawia się również pytanie – babka czy mazurek? Oczywiście niektórzy decydują się na przygotowanie obu tradycyjnych ciast świątecznych, jednak tym, którym brak czasu na to nie pozwala, pozostaje ograniczenie się wyłącznie do jednego. My w tym wypadku polecamy babkę wielkanocną – znacznie prostszą i mniej czasochłonną.
Do przygotowania tradycyjnej babki wielkanocnej potrzebne będzie:
- 200 g mąki pszennej,
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
- niecała szklanka cukru pudru,
- ¾ kostki masła,
- 1 jajka,
- cytryna,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- lukier cytrynowy lub składniki potrzebne do jego przygotowania (140 g cukru pudru i 3 łyżki soku z cytryny)
Oto jak ją przygotujemy.
- Do miski wsypujemy mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich suchych składników.
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera, następnie stopniowo dodajemy do niego cukier puder, wciąż miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie do masła z cukrem jajek. Bardzo ważne jest, aby również dodawać je stopniowo, cały czas ubijając masę.
- Do gotowej masy maślanej dodajemy sypkie składniki. Całość mieszamy ręcznie.
- Do masy dodajemy sok z cytryny oraz jej startą na drobnych oczkach skórkę i delikatnie mieszamy.
- Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie warto pozostawić babkę jeszcze na około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Babkę wyciągamy z formy i pozostawiamy do przestudzenia. Następnie dekorujemy cytrynowym lukrem.
Pamiętaj, że jeżeli nie masz czasu na pieczenie świątecznych ciast lub nie czujesz się pewnie w kuchni, zawsze możesz skorzystać z pomocy specjalistów i zamówić wielkanocny deser w cukierni E-torty!
W programie cashback biorą udział takie marki spożywcze jak:
- Chocolissimo cashback 10 %
- Bee cashback do 3,2%
- Polski Koszyk cashback 3,5%
- Organic Farma Zdrowia cashback 3,44%
- Carrefour cashback 2,7%
- Lidl cashback 2%
- E-Torty cashback 12%
Wyjazdy noworoczne – Twój sposób na rozpoczęcie nowego roku!
Nowy Rok to doskonały moment, aby oderwać się od codziennej rutyny i rozpocząć coś nowego. Może to być nowe ho...
Czytaj więcejBoże Narodzenie 2024: TOP 10 pomysłów na prezent
Boże Narodzenie to czas absolutnie wyjątkowy. Są to chwile spędzone w gronie najbliższych przy wspólnym stole ...
Czytaj więcejMagia tradycji Świąt Bożego Narodzenia!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który łączy wszystkich na całym świecie. Chociaż wszędzie celebruj...
Czytaj więcej