Fanom ciast i deserów Wielkanoc z pewnością bardzo dobrze się kojarzy. Na stołach królują baby, serniki, tarty, mazurki i mnóstwo innych słodkich specjałów. Planujesz świąteczne wypieki? Zobacz najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc i sprawdź, jak je przygotować.

Babki i babeczki

Wśród wielkanocnych ciast oczywiście nie może zabraknąć babek. To już tradycja i jednocześnie najpopularniejsza przekąska podczas rodzinnych spotkań. Przepisów i wariantów smakowych dla babek jest całe mnóstwo. Można eksperymentować z ciastem, polewą, wielkością wypieków, w zależności od własnych upodobań. Najważniejsze jednak, że babka to ciasto dość łatwe w przygotowaniu, co powoduje, że nie może się nie udać!

Babka wielkanocna
Źródło: poprostupycha.com.pl

Babka wielkanocna – przepis pochodzi z portalu Poprostupycha.com.pl

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 220 g cukru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 320 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z 2 cytryn
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • kilka migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniesz pracę przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij je z lodówki, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową.

Zaczynamy od roztopienia masła (250 g) w garnku i na małym ogniu. Po roztopieniu odstaw je do całkowitego przestygnięcia. Następny krok to jajka (5 szt.). Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier (220 g) i cukier wanilinowy (20 g) i miksujemy ok. 2-3 min. aż powstanie puszysta masa. W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

Sparzamy wrzątkiem dwie cytryny, a po przestygnięciu ścieramy skórkę na tarce o najmniejszych oczkach. Następnie wyciskamy sok z jednej cytryny i wlewamy do masy przygotowanej z żółtek. Dodajemy mąkę pszenną (320 g), wystudzone masło oraz proszek do pieczenia (1 łyżka). Na sam koniec dodajemy skórkę z dwóch cytryn i miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji. Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.

Mniej więcej 1/4 ciasta odlewamy do osobnej miski. Dodajemy do niej roztopioną w kąpieli wodnej i przestygniętą czekoladę (100g) oraz kakao (1 łyżeczka). Całość mieszamy tylko połączenia się składników.

Przekładamy jasne ciasto do foremki (średniej wielkości, można ja natłuścić masłem, by babka lepiej wychodziła z foremki). Następnie za pomocą łyżki nakładamy równomiernie ciasto czekoladowe. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier (wystarczy wymieszać cukier puder i wodę, mieszać do momentu uzyskania jednolitego lukru) i polewamy nim wierzch babki. Można także babkę udekorować migdałami lub czekoladowymi jajeczkami.

Mazurek wielkanocny

Na liście najpopularniejszych ciast na Wielkanoc króluje także  mazurek. Ciasto ma dość długą tradycję i prawdopodobnie pochodzi ze wschodu. Podobno przybył do Polski razem z Turkami. Niektórzy uważają, że ciasto i jego nazwa pochodzi jednak z Mazowsza (od słowa Mazur – czyli tak, jak kiedyś nazywano mieszkańców tego regionu).

Mazurek najczęściej jest przyrządzany z kruchego ciasta przekładanego bakaliami. Może mieć mnóstwo odsłon smakowych, w tym wersję pomarańczową, bakaliową, wiśniową czy czekoladową. Poniżej prezentujemy sposób przygotowania mazurka kajmakowego.

Mazurek kajmakowy
Źródło: domowe-wypieki.pl

Mazurek kajmakowy z przepisu Domowe-wypieki.pl

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji

Sposób przygotowania:

Włóż puszkę mleka skondensowanego słodzonego  (500 g) do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalej wodą, aby woda przykryła puszkę i gotuj 3 godziny (puszkę o pojemności 400 g gotuj 2,5 godz.). Od momentu zagotowania wody, gotuj mleko na małym ogniu. Od czasu do czasu sprawdzaj pozom wody w garnku. W razie potrzeby dolej wrzątku, tak aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągnij puszkę z wody i zostaw do ostygnięcia.

Z podanych składników na ciasto kruche zagnieć jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ciasta ponownie je zagnieć, by zmiękło. Następnie rozwałkuj na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przytnij, aby powstał prostokąt. Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełóż na dużą blachę. Z resztek ciasta uformuj wałeczki i zrób brzeg.

Dżem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmaruj na cieście. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Wyciągnij blachę i pozostaw do ostygnięcia. Masę krówkową rozmieszaj łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmaruj ją na cieście i udekoruj mazurka według uznania.

Tarty na słodko

Kolejne bardzo popularne ciasta na Wielkanoc to tarty. Przyrządzane na słodko skradły serca Polaków, a do tego doskonale pasują na świąteczny stół. Mogą być słodkie lub delikatniejsze w smaku, a do tego zdobione kremem, lodami, owocami lub bitą śmietaną.

Tarka cytrynowa na palonym maśle
Źródło: rozkoszny.pl

Tarta cytrynowa na palonym maśle z przepisu Rozkoszny.pl

Składniki  na spód (forma 23 cm):

  • 1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
  • ⅓ szklanki (50 g) cukru pudru
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 150 g masła

Składniki na krem cytrynowy:

  • 1 cytryna
  • ¾ szklanki soku z cytryny (z 3 – 4 cytryn)
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 3 łyżki (30 g) maki pszennej
  • ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę pokrój w najcieńsze plasterki, jak tylko potrafisz; pozbądź się pestek. Połącz sok cytrynowy z 1 szklanką cukru, tworząc swego rodzaju „lemoniadę”. Spróbuj, jeśli jest dla ciebie za kwaśna, dodaj trochę więcej cukru. Zanurz w niej cytryny. Odstaw na minimum godzinę, a najlepiej całą noc do lodówki. Kilkukrotnie przemieszaj, aby rozprowadzić cukier. Czym cytryna bardziej zmięknie, tym tarta wyjdzie smaczniejsza.
  2. Formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm lub tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką.
  3. Mąkę połącz z cukrem pudrem i solą. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 5 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź palone masło.
  4. Palone masło wlej do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką. Powstanie lekko wilgotna masa; wylep nią formę. Ciasto obsyp odrobiną mąki. Możesz pomóc sobie szklanką, dociskając nią ciasto w formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut lub zamrażarce 10 – 15 minut, do całkowitego stężenia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).
  6. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wyjmij pasterki cytryny z lemoniady. Bardzo dokładnie połącz ją z jajkami, żółtkami, mąką i solą. Najlepiej zrobić to blenderem ręcznym, aby łatwo pozbyć się wszystkich grudek mąki. Uderz kilka razy miską o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wytworzyły się podczas miksowania. Przełóż płynne nadzienie na mocno schłodzony spód. Ułóż plasterki cytryn po całej powierzchni.
  7. Piecz przez 30 – 35 minut, aż nadzienie się zetnie i przestanie być “galaretkowate”. Jeśli tarta zacznie nabierać rumieńców podczas pieczenia, przykryj ją folią aluminiową. Wystudź przed podaniem. Tarta najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany, labneh lub, o mój boże, gałką lodów waniliowych.

Pascha wielkanocna

To dość specyficzny deser pochodzący ze wschodu, przygotowywany specjalnie na Wielkanoc. W smaku przypomina sernik na zimno. Ale koniecznie spróbuj i oceń go sam/a . Jak przygotować paschę? Skorzystaj z poniższego przepisu.

Pascha wielkanocna
Źródło: kwestiasmaku.com

Pascha wielkanocna według przepisu KwestiaSmaku.com

Składniki na 10 porcji:

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 żółtek
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów
  • 50 g suszonych fig lub moreli
  • 100 g rodzynek
  • opcjonalnie 1 łyżka alkoholu

Sposób przygotowania:

Paschę przygotowujemy dzień przed Wielkanocą. Do przepisu potrzebować będziemy sito ok. 17 cm oraz gazę.

Masło, jajka i ser wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty biały krem. Cały czas cierpliwie ubijając dodawać po jednym żółtku.

Dodać zmielony twaróg i zmiksować na jednolitą masę. Dodać smażoną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały i posiekane figi lub morele oraz rodzynki (wcześniej można je zalać alkoholem i namoczyć, następnie w razie potrzeby odsączyć). Wszystko delikatnie wymieszać.

Ustawić duże sito (min. 20 cm średnicy) na misce. Sito wyścielić podwójnie złożoną gazą. Wyłożyć do niego masę serową, zawinąć wystające brzegi gazy na wierzch. Przykryć talerzykiem i obciążyć.

Wstawić do lodówki na całą noc. Wyłożyć paschę na paterę lub talerz, usunąć gazę i udekorować.

Do popularnych ciast wielkanocnych należy także sernik, w wielu różnych odsłonach. Poza tym ciasteczka i muffiny, ciasto cytrynowe, marchewkowe, placek królewski, gniazda wielkanocne czy karpatka. Przepisy na każde z nich znajdziesz w Internecie na popularnych portalach kulinarnych.

Życzymy smacznego!

Wszystkie produkty i składniki do przygotowania wielkanocnych ciast i deserów znajdziesz w popularnych sieciach handlowych. Sprawdzaj gazetki promocyjne i oszczędzaj na przedświątecznych zakupach.