Zamiast kupować gotowe kanapki w sklepie lub batoniki w automacie przygotuj zdrowy lunch do pracy samodzielnie. Oto proste przepisy na drugie śniadania lub lekkie obiady, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!

Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki

Składniki:

  • 2 średnie cukinie ok. 60 dkg
  • 1 większy ziemniak
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 15dkg śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła miękkiego
  • 1 łyżeczka soli. pieprz (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do odsączania

Przygotowanie:

Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich, jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto – brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.

Lekkie kanapki z łososiem

Składniki:

  • 2 kromki pieczywa żytniego
  • liście rukoli
  • 2 x łosoś wędzony w plastrach
  • 1 łyżeczka śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • do wyboru: pomidor, ogórek, rzodkiewka, kiełki

Przygotowanie:
Unikajmy smarowania pieczywa masłem lub margaryną. Na kromkę chleba wystarczy położyć liście rukoli, a na nich ułożyć 2 plastry wędzonego łososia i ulubione warzywa. Całość doprawić solem i pieprzem do smaku. Można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany na wierzch dla przełamania smaku. Tak przygotowane danie jest źródłem cennych polifenoli, kwasów omega, witamin i żelaza. Idealne śniadanie dla aktywnych.

Sałatka z szynką i selerem w słoiku

Składniki:

• Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• cytryna
• seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
• rukola
• 300 g szynki konserwowej
• 100 g suszonych pomidorów
• 2 czerwone cebule
• 100 g majonezu
• 100 g żółtego sera
• pęczek natki lubczyku
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• czarny pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, dla nadania kompozycji smaku. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z kurczakiem i fetą w słoiku

Składniki:

•pierś kurczaka
•Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne Knorr
•Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
•2 garście rukoli
•6 łyżek kukurydzy z puszki
•6 łyżek fasoli czerwonej
•papryka zielona
•6 pomidorków koktajlowych
•50 g sera feta
•4 łyżki oliwy z oliwek
•3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1.Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. W ten sposób stworzysz aromatyczny dressing.
2.Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
3.Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
4.Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem i gotowe!

Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem, śliwką kalifornijską na kaszy gryczanej niepalonej

Składniki:

  • 2 małe bataty (każdy po ok.200g)
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120g)
  • 2 garści surowego jarmużu
  • 50g sera feta w kostce (4 płaskie łyżki)
  • 1 garść pistacji (15g)
  • 2 łyżki oliwy2 łyżki hummusu (30g)
  • Sok z limonki/cytryny
  • Sól gruboziarnista, pieprz, oregano

Przygotowanie:

Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem: Bataty obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz około 20 minut na środkowej półce w temp 200 stopni. W czasie pieczenia ugotuj kaszę gryczaną niepaloną na sypko zgodnie z zaleceniami producenta (przeważnie około 20 minut). Ugotowaną kaszę i upieczone bataty przechowuj do rana w lodówce. Śliwki kalifornijskie pokrój w małe paseczki i odłóż do lodówki w salaterce. Pistacje posiekaj i zostaw na talerzyku.

Przygotuj rano: Wymieszaj w misce bataty, kaszę gryczaną, jarmuż i gotowy hummus. Dodaj śliwki kalifornijskie, pistacje oraz ser feta. Całość skrop sokiem z limonki/cytryny, przypraw solą, pieprzem i oregano. Sałatkę przełóż do lunchboxów.

Porada dla mięsożerców: Zamień fetę na paseczki grillowanej piersi z indyka.

Kasza pęczak z warzywami i szynką

Składniki:

  • 100 g kiełbasy krakowskiej podsuszanej light Konspol
  • 1 paczka kaszy pęczak
  • cebula
  • żółta papryka
  • garść kukurydzy
  • 1 marchewka
  • natka selera
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka, sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaszę pęczak ugotować w wodzie z niewielką ilością soli. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę i smażyć całość do jej zarumienienia. Dodać pokrojoną drobna paprykę, marchewkę i pietruszkę, a następnie zalać bulionem warzywnym. Dusić wszystko do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. Przełożyć warzywa do naczynia, dodać kaszę pęczak i garść kukurydzy, a następnie doprawiać przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać.

Spaghetti z chorizo w pomidorach

Składniki:

  • Makaron Lubella Spaghetti 500g
  • chorizo 300g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
  • czosnek drobno posiekany 2 ząbki
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 sztuka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • oregano ½ łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy Łowicz 100g
  • pomidory krojone Łowicz 1 puszka (400g)
  • czarne oliwki 50g
  • świeże oregano do podania
  • parmezan

Przygotowanie:

W szerokim garnku przesmaż chorizo, aż będzie chrupiące. Dodaj do niego cebulę, paprykę oraz czosnek, i poczekaj aż się zeszklą. Następnie do garnka wrzuć zioła i wędzoną paprykę. Smaż jeszcze wszystko razem przez ok. 12 minut, aby wydobyć z nich aromat. Potem dodaj koncentrat i rozgniecione widelcem pomidory oraz 300ml wody.
Całość duś ok. 20-30 minut. Następnie dodaj do sosu czarne oliwki i dopraw go solą i pieprzem.
Makaron Lubella gotuj 8 minut. Wymieszaj go z przygotowanym sosem. Gotowe danie posyp oregano oraz parmezanem.

Pancakes

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

W naczyniu należy rozrobić mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej miseczce maślankę, olej i jajko aż do powstania piany. Łączymy wszystkie składniki i w tym samym czasie rozgrzewamy patelnię. Gdy powierzchnia będzie rozgrzana wylewamy ciasto i podpiekamy z obu stron. Tak przyrządzone naleśniki są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz aminokwasów.

Wykorzystano materiały: California Prunes, Knorr, Lubella, Konspol, Runners World

Sprawdź też: