goodie.pl - zniżki i gazetki

Zamiast kupować gotowe kanapki w sklepie lub batoniki w automacie przygotuj zdrowy lunch do pracy samodzielnie. Oto proste przepisy na drugie śniadania lub lekkie obiady, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu!
Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki
Składniki:
- 2 średnie cukinie ok. 60 dkg
- 1 większy ziemniak
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 15dkg śliwek kalifornijskich
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła miękkiego
- 1 łyżeczka soli. pieprz (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy do odsączania
Przygotowanie:
Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich, jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto – brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.
Lekkie kanapki z łososiem
Składniki:
- 2 kromki pieczywa żytniego
- liście rukoli
- 2 x łosoś wędzony w plastrach
- 1 łyżeczka śmietany
- sól i pieprz do smaku
- do wyboru: pomidor, ogórek, rzodkiewka, kiełki
Przygotowanie:
Unikajmy smarowania pieczywa masłem lub margaryną. Na kromkę chleba wystarczy położyć liście rukoli, a na nich ułożyć 2 plastry wędzonego łososia i ulubione warzywa. Całość doprawić solem i pieprzem do smaku. Można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany na wierzch dla przełamania smaku. Tak przygotowane danie jest źródłem cennych polifenoli, kwasów omega, witamin i żelaza. Idealne śniadanie dla aktywnych.
Sałatka z szynką i selerem w słoiku
Składniki:
• Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• cytryna
• seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
• rukola
• 300 g szynki konserwowej
• 100 g suszonych pomidorów
• 2 czerwone cebule
• 100 g majonezu
• 100 g żółtego sera
• pęczek natki lubczyku
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• czarny pieprz świeżo mielony do smaku
Przygotowanie:
Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, dla nadania kompozycji smaku. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka z kurczakiem i fetą w słoiku
Składniki:
•pierś kurczaka
•Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne Knorr
•Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
•2 garście rukoli
•6 łyżek kukurydzy z puszki
•6 łyżek fasoli czerwonej
•papryka zielona
•6 pomidorków koktajlowych
•50 g sera feta
•4 łyżki oliwy z oliwek
•3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1.Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. W ten sposób stworzysz aromatyczny dressing.
2.Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
3.Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
4.Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem i gotowe!
Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem, śliwką kalifornijską na kaszy gryczanej niepalonej
Składniki:
- 2 małe bataty (każdy po ok.200g)
- 6 suszonych śliwek kalifornijskich
- 8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120g)
- 2 garści surowego jarmużu
- 50g sera feta w kostce (4 płaskie łyżki)
- 1 garść pistacji (15g)
- 2 łyżki oliwy2 łyżki hummusu (30g)
- Sok z limonki/cytryny
- Sól gruboziarnista, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem: Bataty obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz około 20 minut na środkowej półce w temp 200 stopni. W czasie pieczenia ugotuj kaszę gryczaną niepaloną na sypko zgodnie z zaleceniami producenta (przeważnie około 20 minut). Ugotowaną kaszę i upieczone bataty przechowuj do rana w lodówce. Śliwki kalifornijskie pokrój w małe paseczki i odłóż do lodówki w salaterce. Pistacje posiekaj i zostaw na talerzyku.
Przygotuj rano: Wymieszaj w misce bataty, kaszę gryczaną, jarmuż i gotowy hummus. Dodaj śliwki kalifornijskie, pistacje oraz ser feta. Całość skrop sokiem z limonki/cytryny, przypraw solą, pieprzem i oregano. Sałatkę przełóż do lunchboxów.
Porada dla mięsożerców: Zamień fetę na paseczki grillowanej piersi z indyka.
Kasza pęczak z warzywami i szynką
Składniki:
- 100 g kiełbasy krakowskiej podsuszanej light Konspol
- 1 paczka kaszy pęczak
- cebula
- żółta papryka
- garść kukurydzy
- 1 marchewka
- natka selera
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- ostra papryka, sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę pęczak ugotować w wodzie z niewielką ilością soli. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę i smażyć całość do jej zarumienienia. Dodać pokrojoną drobna paprykę, marchewkę i pietruszkę, a następnie zalać bulionem warzywnym. Dusić wszystko do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. Przełożyć warzywa do naczynia, dodać kaszę pęczak i garść kukurydzy, a następnie doprawiać przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Spaghetti z chorizo w pomidorach
Składniki:
- Makaron Lubella Spaghetti 500g
- chorizo 300g
- olej rzepakowy do smażenia
- duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
- czosnek drobno posiekany 2 ząbki
- papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 sztuka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- oregano ½ łyżeczki
- koncentrat pomidorowy Łowicz 100g
- pomidory krojone Łowicz 1 puszka (400g)
- czarne oliwki 50g
- świeże oregano do podania
- parmezan
Przygotowanie:
W szerokim garnku przesmaż chorizo, aż będzie chrupiące. Dodaj do niego cebulę, paprykę oraz czosnek, i poczekaj aż się zeszklą. Następnie do garnka wrzuć zioła i wędzoną paprykę. Smaż jeszcze wszystko razem przez ok. 12 minut, aby wydobyć z nich aromat. Potem dodaj koncentrat i rozgniecione widelcem pomidory oraz 300ml wody.
Całość duś ok. 20-30 minut. Następnie dodaj do sosu czarne oliwki i dopraw go solą i pieprzem.
Makaron Lubella gotuj 8 minut. Wymieszaj go z przygotowanym sosem. Gotowe danie posyp oregano oraz parmezanem.
Pancakes
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 1 łyżka oleju
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
W naczyniu należy rozrobić mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej miseczce maślankę, olej i jajko aż do powstania piany. Łączymy wszystkie składniki i w tym samym czasie rozgrzewamy patelnię. Gdy powierzchnia będzie rozgrzana wylewamy ciasto i podpiekamy z obu stron. Tak przyrządzone naleśniki są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz aminokwasów.
Wykorzystano materiały: California Prunes, Knorr, Lubella, Konspol, Runners World
Sprawdź też:
W poszukiwaniu balansu: sposoby na odpoczynek po pracy
W dzisiejszych czasach, kiedy tempo życia nieustannie przyspiesza, odpoczynek powinien być niezbędnym elemente...
Czytaj więcejCzas na wiosenne cuda – przygotuj się do Świąt Wielkanocnych!
Zbliżają się Święta – czas radości i spotkań w gronie najbliższych! Jest to dobra okazja nie tylko do świętowa...
Czytaj więcejTOP 5 aktywności, które warto robić wiosną
Wiosna jest jedną z najbardziej wyczekiwanych pór roku – wszystko „budzi” się do życia po zimowym chłodzie. Dn...
Czytaj więcej