Ryba to zdrowy i smaczny element naszej diety, bogaty w niezbędne człowiekowi, prozdrowotne substancje odżywcze. W Polsce najczęściej przygotowujemy ją raz w tygodniu, w piątek; chętnie sięgamy po nią także latem, podczas wakacji. Warto jednak przygotowywać ją znacznie częściej, nawet 2-3 razy w tygodniu.

Jak smażyć rybę mrożoną i świeżą, tak aby była ona nie tylko zdrowa, ale także smaczna? Podpowiadamy!

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby stanowią wyjątkowo bogate źródło witamin A, D oraz E, a także witamin z grupy B. Zawierają również składniki takie jak selen, jod, czy żelazo. To właśnie ryby stanowią dla nas także jedno z podstawowych źródeł kwasów omega-3 – tak potrzebnych nam wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega-3, zawarte w rybach, znacząco wpływają na pracę układu krążenia, a także zapobiegają ewentualnemu występowaniu problemów z nadciśnieniem. Ponadto pozwalają one obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawiają odporność oraz działają przeciwzapalnie.

Jako bogate źródło witamin A oraz D, ryby stanowią wyjątkowo pożądany element jadłospisu każdego człowieka, który ceni sobie własne zdrowie oraz kondycję. Regularnie spożywane ryby zapewniają nam zdrowie naszych kości oraz zębów, a także wspierają naszą odporność. Ponadto poprawiają kondycję skóry oraz stan naszych naczyń krwionośnych.

Jak smażyć rybę?

Popularne przed laty rybne filety, które znaleźć można było na nadmorskich straganach, odchodzą powoli do lamusa. Obecnie jesteśmy znacznie bardziej świadomi bogactwa, jakie kryje się w rybie, a doceniając ją, powinniśmy także postarać się o jej lepsze i zdrowsze przygotowanie.

Zdrowe ryby znaleźć można obecnie zarówno w małych sklepach spożywczych, jak i w supermarketach. W sklepach takich jak Carrefour czy Tesco znaleźć można różnego rodzaju mrożone ryby, a niektóre z marketów, jak chociażby Auchan, posiadają także specjalne stoiska ze świeżymi rybami.

Smażoną rybę możemy przygotować na kilka różnych sposobów. Najchętniej wybierana forma smażonej ryby to mięso w złotej chrupiącej panierce przyrządzane na patelni. Jest to dobry sposób na przygotowanie, o ile wykonamy go właściwie i użyjemy do tego dobrej jakości, zdrowych produktów. Bardzo ważne jest, aby smażyć rybę na odpowiednim tłuszczu przez właściwy czas. Potrzebna jest także dobrej jakości patelnia, która nagrzeje się do odpowiedniej temperatury i pozwoli przygotować zdrowe i smaczne danie, nie przypalając go. Wysokiej jakości patelnie, także te stworzone specjalnie z myślą o smażeniu ryb, znaleźć można w takich sklepach jak Garneczki czy Garnki świata.

Rybę najlepiej jest smażyć na dobrej jakości oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Przede wszystkim należy zacząć od nagrzania patelni wraz z wybranym tłuszczem. Przygotowaną rybę należy ułożyć na patelni dopiero po odpowiednim nagrzaniu się oleju lub masła. W ten sposób unikniemy przywraca delikatnego mięsa ryby do powierzchni patelni lub oderwania się i zepsucia panierki.

Jak długo smażyć rybę? W przypadku wersji w panierce mięso należy smażyć przez około 2 do 5 minut z każdej strony, w zależności o grubości i wielkości kawałków mięsa. W ten sposób będziemy mieć pewność, że ryba jest usmażona i gotowa, ale też wciąż soczysta i smaczna.

Sposoby przygotowania ryby
Skorzystaj z poniższych rad i przygotuj jeszcze smaczniejszą rybę na obiad.

Jak smażyć rybę w panierce?

Aby panierowaną rybę przygotować prawidłowo i smacznie, wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad. Ryby, które najlepiej nadają się na przygotowanie w panierce, to ryby białe, takie jak pstrąg, okoń czy dorsz. Są one wyjątkowo smaczne i soczyste, ale także prostsze w przyrządzeniu niż inne gatunki.

Rybę panierujemy podobnie jak inne mięso, używając do tego jajek oraz bułki tartej, a także – ewentualnie – mąki. Pokrojoną na niewielkie kawałki rybę należy delikatnie zanurzyć w jajku a następnie w bułce tartej. Możemy zrobić to raz lub dwa razy, jeśli wolimy grubszą, bardziej chrupiącą panierkę. Do panierowania ryby możemy użyć zwykłej mąki pszennej lub mąki kukurydzianej. Miłośnicy eksperymentowania mogą dodać do bułki tartej – lub użyć zamiast niej – płatków owsianych.

Kiedy już nasza ryba jest dokładnie opanierowana, wystarczy jedynie delikatnie przełożyć ją na rozgrzaną patelnię i smażyć aż do gotowości!

Smażona ryba – co jeszcze warto wiedzieć?

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując smażoną rybę? Przede wszystkim pamiętajmy, aby wybierać dobrej jakości ryby, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Unikajmy ryb długo hodowanych, karmionych antybiotykami.

Przed przygotowaniem mrożonej ryby warto rozmrozić mięso, a następnie odsączyć je z nadmiaru wody. Dzięki temu będzie ona miała lepszy i bardziej wyrazisty smak. Do rozmrażania ryby nie należy używać ciepłej wody, zdecydowanie lepiej robić to na sitku, pozostawiając mięso na pewien czas do samodzielnego rozmrożenia się.

Przed smażeniem – z lub bez panierki – warto dodatkowo zamarynować rybę w ulubionych, ale i pasujących do mięsa przyprawach. Dobrze sprawdzi się sok z cytryny lub sok brzoskwiniowy, biały pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek i koperek. Oczywiście można także eksperymentować z innymi przyprawami.

Przed smażeniem warto pokroić rybę na mniejsze kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie ułożyć ją na patelni jak i ściągnąć ją z ognia, bez obawy o to, że mięso rozpadnie się lub złamie w trakcie zdejmowania.

W przypadku smażenia większej ilości ryb należy pamiętać, aby nie układać na patelni zbyt wielu kawałków równocześnie. Sprawi to bowiem, że znacznie trudniej będzie nam ściągnąć z ognia poszczególne fragmenty.

Smażoną rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, jak również z młodymi ziemniakami prosto z wody. Do rybnego dania sprawdzą się także różnego rodzaju surówki i sałatki, na przykład sałatka colesław z białej kapusty oraz marchewki. Chrupiące kawałki panierowanej ryby dobrze będą komponować się także z kilkoma kroplami cytryny, dodanej już po usmażeniu oraz różnymi sosami. Miłośnicy fast foodów mogą także przygotować dla siebie fish burgera ze smażoną rybą w panierce w roli głównej.

W programie cashback biorą udział takie marki jak: