Czekolada nie tylko jest pyszna, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i nastrój. Zwłaszcza jeśli zawartość kakao wynosi 70% i więcej. I co równie istotne – czekolada wspomaga odchudzanie. 

To prawda, badania potwierdzają, że czekolada skrywa w sobie wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera ona ponad 300 naturalnie występujących substancji chemicznych. Wiele z nich pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i nastrój. Dodatkowo udowodniono, że czekolada wspomaga odchudzanie!

Poznajmy zdrowotne właściwości czekolady.

Czekolada zawiera flawonoidy

Czekolada zawiera roślinne składniki odżywcze zwane flawonoidami, które oferują wiele korzyści dla zdrowia. Flawonoidy występują naturalnie w owocach, warzywach, herbacie i czerwonym winie. Zawdzięczamy im cenne właściwości antywirusowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Właściwości zdrowotne flawonoidów znajdujących się w czekoladzie to między innymi stymulacja przepływu krwi i obniżenie poziomu cholesterolu. Kakao zawiera dwa rodzaje flawonoidów: flawanole i flawonole. Źródłem właściwości przeciwutleniających są flawanole.

Czekolada obniża ryzyko chorób serca

Według badania opublikowanego w 2010 roku w „Journal of Cardiovascular Pharmacology” umiarkowane spożycie kakao i żywności zawierającej kakao, takiej jak czekolada, wiąże się z poprawą stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość flawanoli, które mają właściwości rozszerzające naczynia krwionośne.

Oprócz pozytywnego wpływu na obniżanie ciśnienia krwi, flawanole pochodzące z kakao mogą również zmniejszać ryzyko powstawania zakrzepów krwi i obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu LDL to dwa czynniki, które mogą zmniejszyć zagrożenie chorobami serca, takimi jak chociażby migotanie przedsionków czy zawał.

Czekolada może poprawić nastrój

To świetna wiadomość o tej porze roku, prawda? Przyjrzyjmy się, dlaczego warto czasem usiąść przy filiżance prawdziwej gorącej czekolady lub sięgnąć po kilka kostek tego bogatego w kakao przysmaku.

Badania przeprowadzone w 2013 roku i opublikowane w „British Journal of Clinical Pharmacology” wykazały, że spożywanie czekolady może poprawić nastrój i sprawić, że poczujesz się spokojniejszy i bardziej zadowolony.

Dlaczego tak się dzieje? Gorzka czekolada stymuluje produkcję endorfin, substancji chemicznych, które odpowiedzialne są za to, że odczuwamy przyjemność. Zawiera ona również serotoninę – naturalnie występującą w organizmie substancję, która poprawia nastrój i samopoczucie.

Która czekolada jest zdrowsza: mleczna czy gorzka?

Nie każda czekolada ma właściwości zdrowotne. Gorzka czekolada jest uważana za lepszą od czekolady mlecznej. Wszystko sprowadza się do ilości i jakości kakao  użytego do produkcji czekolady oraz jakości innych składników i dodatków.

Ciemna czekolada zawiera mniej cukru niż czekolada mleczna. Dlatego gorzka czekolada jest uważana za zdrowszą. Podczas gdy biała to głównie tłuszcze i cukry, ciemna zawiera od 35% nawet do 100% kakao i dużo mniej cukru. To jeden z powodów, dla których wysokiej jakości czekolada wspomaga odchudzanie. Jest zdrowsza i posiada właściwości, dzięki którym już kilka kostek wystarczy, by się nasycić. Więcej szczegółów na ten temat w dalszej części artykułu.

Czekolada poprawia zdolność uczenia się

Flawonole zawarte w czekoladzie są odpowiedzialne za poprawę funkcji poznawczych, dzięki czemu szybciej zapamiętujemy i łatwiej odtwarzamy i przypominamy sobie zapamiętane fakty. Kilka kostek gorzkiej czekolady podczas nauki do egzaminu to nie tylko smaczna przekąska.

Czekolada pomaga w uczeniu się.
Kilka kostek gorzkiej czekolady podczas nauki może mieć pozytywny wpływ na wyniki.

Czekolada chroni skórę przed starzeniem się

Badania, takie jak to przeprowadzone w 2006 roku i opublikowane w „The Journal of Nutrition” wykazały, że flawonoidy zawarte w ciemnej czekoladzie pomagają absorbować światło UV. Poza tym zwiększają przepływ krwi do skóry, dzięki czemu poprawiają jej teksturę i pozytywnie wpływają na poziom jej nawilżenia.

Wysokiej jakości ciemna czekolada jest bogata w flawanole, które zwalczają stany zapalne i stres oksydacyjny. To wyjaśnia, dlaczego jest ona pomocna w dbaniu o zdrowszą skórę. Badania pokazują, że regularne spożywanie czekolady bogatej we flawanole może pomóc chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Pamiętajmy jednak, aby nie używać tego jako wymówki, by jeść mnóstwo czekolady i zapominać o codziennym stosowaniu filtrów przeciwsłonecznych.

Czekolada może pomóc w utracie wagi

Spożywanie kilku kostek wysokiej jakości ciemnej czekolady każdego dnia może pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Tak, to zupełnie sprzeczne z tym, co podpowiada nam intuicja i poradniki dotyczące odchudzania!

Jednak badania opublikowane w 2014 roku w „Journal of Agriculture and Food Chemistry” bezsprzecznie to potwierdzają. Według badań flawonoidy, w które bogata jest gorzka czekolada, pomagają w walce z insulinoopornością i zapobiegają skokom poziomu cukru we krwi. Chronią w ten sposób przed nagłą pokusą przejadania się. Trzy-cztery kostki czekolady dziennie wystarczą, aby osiągnąć ten efekt.

Zanim kupisz, przeczytaj etykietę

Jak w przypadku każdego innego produktu spożywczego, przed zakupem warto przeczytać etykietę ciemnej czekolady, aby upewnić się, że nie zawiera ona niekorzystnych dla zdrowia składników.

Zwróć uwagę na procentową zawartość kakao – im wyższy procent, tym większe korzyści zdrowotne. Czekolada powinna być jak najbardziej naturalna, ciemna, bez żadnych dodatków. Większość czekolad zawiera dodatkowe słodziki, cukier, mleko i aromaty, dzięki czemu są mniej gorzkie. Czekolady mogą zawierać również utwardzone tłuszcze trans – składniki, których należy szczególnie unikać, ponieważ są powiązane z chorobami serca, udarami i cukrzycą. Zanim wrzucisz tabliczkę czekolady do koszyka, upewnij się, że wybierasz wysokiej jakości produkt pozbawiony niekorzystnych dla zdrowia składników.

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Cię do tego, by jesienią i zimą nie odmawiać sobie filiżanki gorącej czekolady, o ile będzie to czekolada gorzka, bez dodatków i bez cukru.

Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, możesz dodać odrobinę cynamonu, chilli, a nawet listki mięty czy pokrojone bakalie. W ten sposób uzyskasz wspaniały gorący, aromatyczny i zdrowy napój bogaty nie tylko w wyjątkowy smak, ale również liczne korzyści dla zdrowia.

Skoro już wiemy, że czekolada wspomaga odchudzanie i ma zdrowotne właściwości, warto jej skosztować i przekonać się o jej walorach. Wysokiej jakości czekoladę zamówicie na Chocolissimo, gdzie możecie uzyskać 10% zwrotu za zakupy, dzięki opcji goodie cashback.