goodie.pl - zniżki i gazetki
Potrawy wigilijne nie wzięły się znikąd. Każde danie ma swoje indywidualne znaczenie i nie jest kwestią przypadku. Liczba 12 również jest nieprzypadkowa i odnosi się do 12 apostołów i kolejnych 12 miesięcy nowego roku, które są przed nami. Wybór dań na ten szczególny dzień jest naprawdę szeroki i stanowi imponującą listę.
Prawdopodobnie zaplanujesz, jakie wigilijne potrawy przygotować i zrobisz detaliczną listę zakupów. Ważne, żebyś nie dał się wciągnąć w przedświąteczną gorączkę i działanie na ostatnią chwilę. W większym rodzinnym gronie każdy przynosi swoje „specialite” i wtedy przeważnie na stole znajdzie się 12 wigilijnych potraw. Większość z nas nie wyobraża sobie tego specjalnego wieczoru bez klasyków kuchni polskiej. Potrawy wigilijne takie jak smażony karp, śledzie pod różnymi postaciami, barszcz czerwony to nieśmiertelna klasyka. A co my polecamy?
1. Klasyczny barszcz z uszkami
Trudno wyobrazić sobie polskie potrawy wigilijne bez barszczu z uszkami. Jak najlepiej go zrobić? Zacznij najpierw od samego barszczu. Zakwas, pokrojone na cienkie plastry buraki, ziele angielskie oraz liść laurowy i skórka od chleba – wszystko to zalej wodą i pozostaw na parę dni w ciepłym miejscu. Po składniki na barszcz wybierz się do sklepu Netto. Twoja zupa powinna się teraz zakwasić. Natomiast grzyby na farsz ugotuj i posiekaj, następnie podduś z cebulą i masłem, aż cała woda odparuje.
Ciasto na uszka rozwałkuj i wypełnij je uprzednio przygotowanym farszem, ugotuj na wrzącej osolonej wodzie i odłóż. Teraz możesz zabrać się za barszcz, który odcedzisz i połączysz z wywarem z włoszczyzny. Do całości dodajesz czosnek, sól, pieprz, nieco majeranku. Doprawiasz do smaku i doprowadzasz do wrzenia. Bardzo ważne, żeby nie przegotować całości, bo barszcz wtedy nieodwracalnie straci kolor. Na sam koniec pozostaje najprzyjemniejsza część, czyli ułożenie uszek na podgrzanych talerzach i zalanie ich barszczem.
2. Ryba po grecku
Tak przyrządzona ryba należy do potraw wigilijnych tradycyjnych. Skąd jej nazwa, o której pewnie nie słyszeli najstarsi Grecy? Być może wzięła się z popularnych w Grecji warzyw duszonych w oliwie z pomidorami, podawanymi na zimno w charakterze przystawek. Kolor i kształt podobne, natomiast smak to kwestia dyskusyjna. Przepis na tę potrawę jest prosty, smaczny i może nawet stać się potrawą wigilijną dla dzieci.
Filety przekrój na kilkucentymetrowe kawałki. Posól, popieprz, oprósz nieco mąką i usmaż na oliwie. Potem zajmij się cebulą, pokrój ją w piórka, a warzywa zetrzyj na tarce. Na patelni, na łyżce oliwy zeszklij cebulę. Warzywa (marchew, seler, pietruszka) duś w garnku z wodą przez około 20 minut i dodaj zioła. Potem dodaj cebulę, przecier pomidorowy, dopraw to solą, pieprzem oraz cukrem i duś przez kolejne 10 minut. W trakcie ostatniego etapu ułóż w słoju naprzemiennie warstwy sosu i ryby. Nie zapomnij o tym, że na wierzchu musi być sos. Tak przyrządzoną rybę odstaw na 12 godzin, by wszystko ładnie się ze sobą połączyło.
3. Kapusta z grzybami
To nieskomplikowana i wyjątkowo popularna potrawa wigilijna. Przepisy na to danie bywają różne. My posłużymy się prostą i bardzo skuteczną recepturą, której efekt powinien zadowolić najbardziej wymagającego smakosza. Zapamiętaj, że tę potrawę trzeba przygotować na 3 dni przed Świętami.
Kapustę przepłucz, by uniknąć kwaśnego smaku, potem zalej wodą i gotuj 2 godziny. Namocz grzyby, zalej wodą, ugotuj i odcedź. Wodę pozostałą po gotowaniu wlej do kapusty. Pokrój drobno grzyby i dodaj do kapusty wraz z suszonymi śliwkami i dolej oliwy. Przez kolejne 2 godziny skoncentruj się na duszeniu kapusty, a potem odstaw ją do chłodnego miejsca aż do kolejnego dnia. Następnego dnia duś kapustę dwukrotnie przez 2 godziny i dopraw ją pieprzem i miodem. Trzeciego dnia podgrzewaj kapustę dwa razy po 30 minut.
4. Matiasy w sosie śmietanowym
Polskie potrawy wigilijne mają bardzo długą tradycję. Bardzo często na naszych stołach goszczą śledzie w bardzo różnej postaci. W tym przepisie zajmiemy się konkretnie matiasami, czyli śledziami o wyjątkowo delikatnym mięsie. Dostaniesz je bez problemu w sieci sklepów Auchan. Przed ich przygotowaniem musisz je namaczać przez 12 godzin w wodzie, dlatego najlepiej zrób to dzień przed samą Wigilią.
Śledzie namocz dzień przed Wigilią, od czasu do czasu zmieniając wodę. Jabłka pokrój na kawałki, cebulę w cienkie krążki a korniszony na plasterki. Wymieszaj śmietanę z chrzanem, sokiem z cytryny oraz ziarnami pieprzu i przypraw do smaku odrobiną cukru. Teraz możesz odsączyć śledzie i pokroić je na kawałki. Do kamiennego garnka włóż warstwę cebuli, ogórków oraz jabłek. Potem część śledzi i liść laurowy. Polej całość połową sosu śmietankowego, a pozostałe składniki ułóż analogicznie warstwami. Tak przygotowane matiasy wstaw na 3 dni do lodówki. Podawaj je z ziemniaczkami w mundurkach.
5. Sałatka jarzynowa z majonezem
Czym byłyby potrawy wigilijne w Polsce bez sałatki jarzynowej? Sposób przygotowania tej sałatki jest banalnie prosty. Smak wprost wyborny, a składniki znajdziesz bez kłopotów w sklepach Aldi. Tę potrawę najlepiej przygotuj dzień przed serwowaniem. Zaraz po jej przygotowaniu odstaw sałatkę do lodówki, by wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
Pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera i to wszystko wymieszaj w misce. Dodaj posiekane ogórki, również posiekaną i sparzoną uprzednio cebulę oraz starte jabłko i pokrojone jajka. Wrzuć do tego jeszcze ugotowane, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i groszek. Sałatkę polej sosem złożonym z majonezu, soli, pieprzu, kwaśnej śmietany, czosnku i soku z cytryny i całość następnie dokładnie jeszcze raz wymieszaj.
Boże Narodzenie 2024: TOP 10 pomysłów na prezent
Boże Narodzenie to czas absolutnie wyjątkowy. Są to chwile spędzone w gronie najbliższych przy wspólnym stole ...
Czytaj więcejMagia tradycji Świąt Bożego Narodzenia!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który łączy wszystkich na całym świecie. Chociaż wszędzie celebruj...
Czytaj więcejOdkryj magię kalendarzy adwentowych!
Adwent to magiczny czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia – pełen ciepła, rodzinnych tradycji i św...
Czytaj więcej