Jakie potrawy przygotować na kolację wigilijną?
Potrawy wigilijne nie wzięły się znikąd. Każde danie ma swoje indywidualne znaczenie i nie jest kwestią przypadku. Liczba 12 również jest nieprzypadkowa i odnosi się do 12 apostołów i kolejnych 12 miesięcy nowego roku, które są przed nami. Wybór dań na ten szczególny dzień jest naprawdę szeroki i stanowi imponującą listę.
Prawdopodobnie zaplanujesz, jakie wigilijne potrawy przygotować i zrobisz detaliczną listę zakupów. Ważne, żebyś nie dał się wciągnąć w przedświąteczną gorączkę i działanie na ostatnią chwilę. W większym rodzinnym gronie każdy przynosi swoje „specialite” i wtedy przeważnie na stole znajdzie się 12 wigilijnych potraw. Większość z nas nie wyobraża sobie tego specjalnego wieczoru bez klasyków kuchni polskiej. Potrawy wigilijne takie jak smażony karp, śledzie pod różnymi postaciami, barszcz czerwony to nieśmiertelna klasyka. A co my polecamy?
1. Klasyczny barszcz z uszkami
Trudno wyobrazić sobie polskie potrawy wigilijne bez barszczu z uszkami. Jak najlepiej go zrobić? Zacznij najpierw od samego barszczu. Zakwas, pokrojone na cienkie plastry buraki, ziele angielskie oraz liść laurowy i skórka od chleba – wszystko to zalej wodą i pozostaw na parę dni w ciepłym miejscu. Po składniki na barszcz wybierz się do sklepu Netto. Twoja zupa powinna się teraz zakwasić. Natomiast grzyby na farsz ugotuj i posiekaj, następnie podduś z cebulą i masłem, aż cała woda odparuje.
Ciasto na uszka rozwałkuj i wypełnij je uprzednio przygotowanym farszem, ugotuj na wrzącej osolonej wodzie i odłóż. Teraz możesz zabrać się za barszcz, który odcedzisz i połączysz z wywarem z włoszczyzny. Do całości dodajesz czosnek, sól, pieprz, nieco majeranku. Doprawiasz do smaku i doprowadzasz do wrzenia. Bardzo ważne, żeby nie przegotować całości, bo barszcz wtedy nieodwracalnie straci kolor. Na sam koniec pozostaje najprzyjemniejsza część, czyli ułożenie uszek na podgrzanych talerzach i zalanie ich barszczem.
2. Ryba po grecku
Tak przyrządzona ryba należy do potraw wigilijnych tradycyjnych. Skąd jej nazwa, o której pewnie nie słyszeli najstarsi Grecy? Być może wzięła się z popularnych w Grecji warzyw duszonych w oliwie z pomidorami, podawanymi na zimno w charakterze przystawek. Kolor i kształt podobne, natomiast smak to kwestia dyskusyjna. Przepis na tę potrawę jest prosty, smaczny i może nawet stać się potrawą wigilijną dla dzieci.
Filety przekrój na kilkucentymetrowe kawałki. Posól, popieprz, oprósz nieco mąką i usmaż na oliwie. Potem zajmij się cebulą, pokrój ją w piórka, a warzywa zetrzyj na tarce. Na patelni, na łyżce oliwy zeszklij cebulę. Warzywa (marchew, seler, pietruszka) duś w garnku z wodą przez około 20 minut i dodaj zioła. Potem dodaj cebulę, przecier pomidorowy, dopraw to solą, pieprzem oraz cukrem i duś przez kolejne 10 minut. W trakcie ostatniego etapu ułóż w słoju naprzemiennie warstwy sosu i ryby. Nie zapomnij o tym, że na wierzchu musi być sos. Tak przyrządzoną rybę odstaw na 12 godzin, by wszystko ładnie się ze sobą połączyło.
3. Kapusta z grzybami
To nieskomplikowana i wyjątkowo popularna potrawa wigilijna. Przepisy na to danie bywają różne. My posłużymy się prostą i bardzo skuteczną recepturą, której efekt powinien zadowolić najbardziej wymagającego smakosza. Zapamiętaj, że tę potrawę trzeba przygotować na 3 dni przed Świętami.
Kapustę przepłucz, by uniknąć kwaśnego smaku, potem zalej wodą i gotuj 2 godziny. Namocz grzyby, zalej wodą, ugotuj i odcedź. Wodę pozostałą po gotowaniu wlej do kapusty. Pokrój drobno grzyby i dodaj do kapusty wraz z suszonymi śliwkami i dolej oliwy. Przez kolejne 2 godziny skoncentruj się na duszeniu kapusty, a potem odstaw ją do chłodnego miejsca aż do kolejnego dnia. Następnego dnia duś kapustę dwukrotnie przez 2 godziny i dopraw ją pieprzem i miodem. Trzeciego dnia podgrzewaj kapustę dwa razy po 30 minut.
4. Matiasy w sosie śmietanowym
Polskie potrawy wigilijne mają bardzo długą tradycję. Bardzo często na naszych stołach goszczą śledzie w bardzo różnej postaci. W tym przepisie zajmiemy się konkretnie matiasami, czyli śledziami o wyjątkowo delikatnym mięsie. Dostaniesz je bez problemu w sieci sklepów Auchan. Przed ich przygotowaniem musisz je namaczać przez 12 godzin w wodzie, dlatego najlepiej zrób to dzień przed samą Wigilią.
Śledzie namocz dzień przed Wigilią, od czasu do czasu zmieniając wodę. Jabłka pokrój na kawałki, cebulę w cienkie krążki a korniszony na plasterki. Wymieszaj śmietanę z chrzanem, sokiem z cytryny oraz ziarnami pieprzu i przypraw do smaku odrobiną cukru. Teraz możesz odsączyć śledzie i pokroić je na kawałki. Do kamiennego garnka włóż warstwę cebuli, ogórków oraz jabłek. Potem część śledzi i liść laurowy. Polej całość połową sosu śmietankowego, a pozostałe składniki ułóż analogicznie warstwami. Tak przygotowane matiasy wstaw na 3 dni do lodówki. Podawaj je z ziemniaczkami w mundurkach.
5. Sałatka jarzynowa z majonezem
Czym byłyby potrawy wigilijne w Polsce bez sałatki jarzynowej? Sposób przygotowania tej sałatki jest banalnie prosty. Smak wprost wyborny, a składniki znajdziesz bez kłopotów w sklepach Aldi. Tę potrawę najlepiej przygotuj dzień przed serwowaniem. Zaraz po jej przygotowaniu odstaw sałatkę do lodówki, by wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
Pokrój w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera i to wszystko wymieszaj w misce. Dodaj posiekane ogórki, również posiekaną i sparzoną uprzednio cebulę oraz starte jabłko i pokrojone jajka. Wrzuć do tego jeszcze ugotowane, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i groszek. Sałatkę polej sosem złożonym z majonezu, soli, pieprzu, kwaśnej śmietany, czosnku i soku z cytryny i całość następnie dokładnie jeszcze raz wymieszaj.