goodie.pl - zniżki i gazetki
Jakie owoce i warzywa najlepiej spożywać w maju? Na jaki zestaw przygotować się w lipcu? Co będzie najlepsze zimą? Na te i inne pytania odpowie kalendarz sezonowy od goodie! W nim dowiesz się, jakie owoce i warzywa są charakterystyczne dla określonego sezonu oraz poznasz kilka ciekawostek.
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są naturalnym źródłem witamin i minerałów, które powinno stanowić stały element codziennej diety. Dietetycy natomiast sugerują, że ważna jest również sezonowość. Oznacza to, że określone warzywa i owoce najlepiej spożywać wtedy, kiedy jest ich naturalna pora do dojrzewania. Z jednej strony dostarczą nam najwięcej cennych składników, z drugiej strony – nie będą spędzać dużo czasu czekając w zamrażalniku, czy w drodze do sklepu. Ba! Szczęściarze, którzy mają własne działki, świeżutkie owoce i warzywa mogą mieć dosłownie w zasięgu ręki. 😊
Warto też pamiętać, że owoce i warzywa stanowią podstawę piramidy żywieniowej. Czyli, że takie produkty należy spożywać systematycznie oraz powinny one stanowić większą część każdego posiłku. Należy jednak zwrócić uwagę, że większą część powinny stanowić warzywa – owoce zawierają sporą dawkę glukozy.
Zapraszamy do zapoznania się z kalendarzem sezonowym goodie – dla wygody podzieliliśmy go na zestawienie w formie listy i tabeli.
Sezonowe warzywa – lista
Warzywa całoroczne:
brukiew, burak, cebula, czosnek, fasola, kapusta (biała, czerwona), pietruszka (korzeń), seler (korzeń), orzechy laskowe, orzechy włoskie, pieczarki, por, ziemniaki.
Styczeń – Luty:
brukselka, cykoria, fenkuł, jarmuż, marchew, pieczarki, roszponka, topinambur.
Marzec:
brukselka, cebula dymka, cykoria, fenkuł, jarmuż, marchew, roszponka, rzodkiewka, sałata, topinambur.
Kwiecień:
botwina, cebula dymka, cykoria, groszek cukrowy, jarmuż, kalafior, kalarepa, marchew, ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata, topinambur.
Maj:
botwina, bób, cebula dymka, groszek cukrowy, jarmuż, kalafior, kalarepa, marchew, ogórek, pomidor, rabarbar, rzodkiewka, sałata, szczaw, szparagi, szpinak, topinambur.
Czerwiec:
bakłażan, botwina, bób, brokuł, cebula dymka, groszek cukrowy, groszek zielony, kalafior, kalarepa, kapusta pekińska, kurki, marchew, ogórek, pomidor, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler naciowy, szczaw, szparagi, szpinak.
Lipiec:
bakłażan, botwina, bób, brokuł, cebula dymka, cukinia, fasolka szparagowana, groszek cukrowy, groszek zielony, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta pekińska, karczochy, koper włoski, kukurydza, kurki, marchew, ogórek, papryka, patison, podgrzybek, pomidor, rydze, rzodkiewka, sałata, szczaw, szparagi, szpinak.
Sierpień:
bakłażan, borowik, botwina, bób, brokuł, cebula dymka, cukinia, dynia, fasolka szparagowana, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta pekińska, karczochy, koper włoski, kukurydza, kurki, marchew, ogórek, papryka, pasternak, patison, podgrzybek, pomidor, rabarbar, rydze, rzodkiewka, sałata, seler naciowy, skorzonera, szczaw, szpinak, topinambur.
Wrzesień:
bakłażan, borowik, botwina, bób, brokuł, brukselka, cukinia, cykoria, czarna rzepa, dynia, fasolka szparagowana, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta pekińska, karczochy, koper włoski, kukurydza, kurki, marchew, ogórek, papryka, pasternak, patison, podgrzybek, pomidor, rydze, sałata, seler naciowy, skorzonera, szczaw, szpinak.
Październik:
bób, brokuł, brukselka, cukinia, cykoria, czarna rzepa, dynia, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta pekińska, karczochy, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, pasternak, patison, podgrzybek, pomidor, seler naciowy, skorzonera, szczaw, szpinak, topinambur.
Listopad:
brokuł, brukselka, cykoria, czarna rzepa, dynia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta pekińska, koper włoski, marchew, pasternak, patison, skorzonera, topinambur.
Grudzień:
brukselka, czarna rzepa, topinambur.
Sezonowe warzywa – tabela
Styczeń | Luty | Marzec | Kwiecień | Maj | Czerwiec | Lipiec | Sierpień | Wrzesień | Październik | Listopad | Grudzień | |
Bakłażan | X | X | X | X | ||||||||
Borowik | X | X | ||||||||||
Botwina | X | X | X | X | X | X | ||||||
Bób | X | X | X | X | X | X | ||||||
Brokuł | X | X | X | X | X | X | ||||||
Brukiew | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Brukselka | X | X | X | X | X | X | X | |||||
Burak | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Cebula | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Cebula dymka | X | X | X | X | X | X | ||||||
Cukinia | X | X | X | X | ||||||||
Cykoria | X | X | X | X | X | X | X | |||||
Czarna rzepa | X | X | X | X | ||||||||
Czosnek | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Dynia | X | X | X | X | ||||||||
Fasola | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Fasolka
szparagowana |
X | X | X | |||||||||
Fenkuł | X | X | X | |||||||||
Groszek
cukrowy |
X | X | X | X | ||||||||
Groszek zielony | X | X | ||||||||||
Jarmuż | X | X | X | X | X | X | X | X | ||||
Kabaczek | X | X | X | X | ||||||||
Kalafior | X | X | X | X | X | X | X | X | ||||
Kalarepa | X | X | X | X | X | X | X | X | ||||
Kapusta
pekińska |
X | X | X | X | X | X | ||||||
Kapusta (biała, czerwona) | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Karczochy | X | X | X | X | ||||||||
Koper włoski | X | X | X | X | X | |||||||
Korzeń pietruszki | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Korzeń selera | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Kukurydza | X | X | X | X | ||||||||
Kurki | X | X | X | X | ||||||||
Marchew | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | |
Ogórek | X | X | X | X | X | X | X | |||||
Orzechy laskowe | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Orzechy włoskie | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Papryka | X | X | X | X | ||||||||
Pasternak | X | X | X | X | ||||||||
Patison | X | X | X | X | X | |||||||
Pieczarki | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Podgrzybek | X | X | X | X | ||||||||
Pomidor | X | X | X | X | X | X | X | |||||
Por | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Rabarbar | X | X | X | |||||||||
Roszponka | X | X | X | |||||||||
Rydze | X | X | ||||||||||
Rzodkiewka | X | X | X | X | X | X | ||||||
Sałata | X | X | X | X | X | X | X | |||||
Seler
naciowy |
X | X | X | |||||||||
Skorzonera | X | X | X | X | ||||||||
Szczaw | X | X | X | X | X | X | ||||||
Szparagi | X | X | X | |||||||||
Szpinak | X | X | X | X | X | X | ||||||
Topinambur | X | X | X | X | X | X | X | X | X | |||
Ziemniaki | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Sezonowe owoce – lista
Owoce całoroczne:
gruszka, jabłko.
Maj:
agrest, truskawki.
Czerwiec:
agrest, czereśnie, maliny, morele, morwa, porzeczka, poziomki, truskawki.
Lipiec:
agrest, borówka amerykańska, brzoskwinia, czereśnie, dereń, jagody, maliny, mirabelki, morele, morwa, porzeczka, poziomki, truskawki, wiśnie.
Sierpień:
agrest, aronia, borówka amerykańska, borówka brusznica, brzoskwinia, czarny bez, dzika róża, jagody, jeżyny, maliny, mirabelki, morele, morwa, pigwa, porzeczka, poziomki, rokitnik, śliwka, truskawki.
Wrzesień:
aronia, borówka amerykańska, borówka brusznica, czarny bez, dereń, dzika róża, głóg, jeżyny, maliny, mirabelki, morele, pigwa, rokitnik, śliwka, winogrona domowe, żurawina.
Październik:
aronia, borówka brusznica, czarny bez, dereń, dzika róża, głóg, pigwa, rokitnik, śliwka, winogrona domowe, żurawina.
Listopad:
żurawina.
Sezonowe owoce – tabela
Styczeń | Luty | Marzec | Kwiecień | Maj | Czerwiec | Lipiec | Sierpień | Wrzesień | Październik | Listopad | Grudzień | |
Agrest | X | X | X | X | ||||||||
Aronia | X | X | X | |||||||||
Borówka
amerykańska |
X | X | X | |||||||||
Borówka
brusznica |
X | X | X | |||||||||
Brzoskwinia | X | X | ||||||||||
Czarny bez | X | X | X | |||||||||
Czereśnie | X | X | ||||||||||
Dereń | X | X | X | |||||||||
Dzika róża | X | X | X | |||||||||
Głóg | X | X | ||||||||||
Gruszka | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Jabłko | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Jagody | X | X | ||||||||||
Jeżyny | X | X | ||||||||||
Maliny | X | X | X | X | ||||||||
Mirabelki | X | X | X | |||||||||
Morele | X | X | X | X | ||||||||
Morwa | X | X | X | |||||||||
Pigwa | X | X | X | |||||||||
Porzeczka | X | X | X | |||||||||
Poziomki | X | X | X | |||||||||
Rokitnik | X | X | X | |||||||||
Śliwka | X | X | X | |||||||||
Truskawki | X | X | X | X | ||||||||
Winogrona
domowe |
X | X | ||||||||||
Wiśnie | X | |||||||||||
Żurawina | X | X | X |
Powyższe zestawienie wskazuje, że niektóre owoce i warzywa są dobre do spożycia w ciągu całego roku (przy odpowiednim przechowaniu). Mamy nadzieję, że kalendarz sezonowy owoców i warzyw będzie dla Was pomocny i przypominamy, że to, co ulubione, zdrowe i w dobrej cenie znajdziecie przeglądając specjalnie przygotowaną ofertę oraz gazetki.
Źródła:
hortex.pl
dietetycy.org.pl
ekocentryczka.pl
produkty-tradycyjne.pl
oszczednicka.pl
Black Week – przygotuj się na oszałamiający tydzień promocji
Black Week, czyli cały tydzień promocji, rabatów i specjalnych okazji już za chwilkę! Jak się na nie przygotow...
Czytaj więcejPoznaj tajniki smart shoppingu i kupuj mądrze!
Zakupy to nasza codzienność. Bez różnicy, czy są to zakupy spożywcze lub sprzęt AGD, meble, czy akcesoria samo...
Czytaj więcejSingles’ Day – postaw na prezent… dla siebie!
Chociaż 11 listopada kojarzy się w Polsce przede wszystkim ze Świętem Niepodległości, jest to również Dzień Si...
Czytaj więcej