Gotowanie na parze to popularny od lat i wyjątkowo zdrowy sposób na przygotowanie najróżniejszego rodzaju dań. Szczególnie pochwalane przez dietetyków i ekspertów do spraw żywienia przygotowywanie potraw na parze pozwala na zachowanie wszystkich najważniejszych wartości odżywczych produktów, jak i ich doskonałego smaku. Za pomocą pary można przygotować zarówno smaczny deser, jak i zdrowy, sycący obiad. W parowarze przygotujemy zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie oraz wegańskie.

Najważniejsze zalety przygotowywania dań na parze

Jedną z najważniejszych i najczęściej wymienianych zalet gotowania na parze jest fakt, że dzięki takiej obróbce termicznej możemy zachować wszystkie ważne składniki odżywcze przygotowywanych potraw. To z kolei przekłada się także na zachowanie smaku poszczególnych produktów, dzięki czemu nie jesteśmy zmuszeni do używania zbyt dużej ilości przypraw, zwłaszcza zatrzymującej wodę w organizmie soli.

Jak gotowanie na parze prezentuje się w porównaniu ze smażeniem? Zdecydowanie korzystnie! Nie potrzebujemy bowiem do niego dużej ilości tłuszczu – oleju czy masła – bez którego smażenie potraw na patelni nie byłoby możliwe. Rezygnacja ze smażenia na rzecz przygotowywania dań na parze pozwala także na otrzymanie sycących lecz znacznie bardziej lekkostrawnych potraw. Co więcej, używanie parowaru pozwala na oszczędność czasu – zarówno w trakcie przygotowywania dań, jak i sprzątania po obiedzie.

Parowar Amica
Źródło: amica.pl

Nowoczesne parowary – co warto wiedzieć?

Parowary to urządzenia, które znajdziemy w wielu sklepach ze sprzętem AGD, takich jak Media Markt czy RTV Euro AGD. Urządzenia te zbudowane są piętrowo, dzięki czemu możliwe jest jednoczesne wyjątkowo szybkie i praktyczne przygotowanie wszystkich elementów składowych obiadu. Na rynku znaleźć możemy między innymi parowar Tefal, parowar Philips czy parowar Amica. Dostępne w sklepach urządzenia posiadają praktyczne udogodnienia i ciekawe, dodatkowe funkcje, które pozwalają nie tylko na szybkie, ale i przyjemne przygotowanie wybranych potraw. W sklepie Media Expert znajdziemy nowoczesne parowary Amica wyposażone w trzy osobne poziomy oraz możliwość regulacji temperatury.

Parowar Philips
Źródło: philips.pl

Nowoczesne parowary Philips, które dostępne są zarówno w popularnych sklepach, jak i w markowym salonie Philips, to sprzęt o wyjątkowej pojemności i szerokiej funkcjonalności. Dzięki opcjom, w które został wyposażony, możliwe jest nawet przygotowywanie zdrowej, beztłuszczowej wersji frytek!

Praktyczne urządzenia, dzięki którym możemy przygotowywać dania na parze, oferuje także sklep Lidl. Parowar dostępny w markecie to funkcjonalne urządzenie w wyjątkowo atrakcyjnej cenie, dzięki któremu bez większego nadszarpywania budżetu możemy rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem na parze.

Dania z parowaru

Zanim rozpoczniemy przygotowywanie obiadu w parowarze, powinniśmy zastanowić się, które jego składniki przygotują się najszybciej, a które natomiast będą potrzebowały nieco więcej czasu. Dzięki temu będziemy wiedzieć, które z produktów ułożyć na najniższym piętrze urządzenia, a które z nich stopniowo dokładać na jego wyższe partie. Istotną kwestią jest także napełnienie parowaru odpowiednią ilością wody. Dzięki temu możemy mieć pewność, że ułożone w urządzeniu produkty zostaną należycie przygotowane.

Do przygotowania w parowarze doskonale nadają się niemal wszystkie warzywa, jak również chude mięso, takie jak kura, indyk, cielęcina czy ryby i owoce morza.

Smaczne przepisy na dania z parowaru

Wiele dań, które przygotowujemy w tradycyjny sposób możemy także przyrządzić dzięki nowoczesnemu urządzeniu jakim jest parowar. Przepisy na obiad na parze są nie tylko zdrowe, ale także smaczne i wyjątkowe proste. Klasyczne danie, które świetnie sprawdzi się do wypróbowania parowaru, to drobiowy filet z warzywami.

Drobiowy filet z warzywami

Do przygotowania potrawy potrzebne są:

  • pierś z kurczaka lub indyka;
  • wybrane, świeże warzywa – brokuły, kalafior, papryka czy marchewka;
  • ulubione przyprawy – pieprz, czosnek, słodka lub ostra papryka, tymianek czy zioła prowansalskie;
  • odrobina oleju lub oliwy.

Przygotowywanie potrawy rozpoczynamy od pokrojenia i zamarynowania mięsa. Wybrane przyprawy mieszamy z łyżką wody i tłuszczu, a następnie starannie nacieramy mięso gotową mieszanką. Wybrane warzywa myjemy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na kawałki.

Do naczynia parowaru wlewamy wodę, lub – jeśli chcemy dodatkowo nadać potrawie aromatu – bulion, układamy mięso i warzywa na jego półkach i ustawiamy na odpowiedni program. Po 30-40 minutach możemy cieszyć się pożywnym, pełnym smaku i aromatów daniem.

Inną ciekawą propozycją na danie z parowaru są faszerowane papryki. Popularną potrawę możemy przygotować z mięsem lub w wersji wegetariańskiej.

Faszerowane papryki – wersja wegetariańska 

Potrzebne składniki:

  • 2-4 papryk,
  • szklanki ryżu lub kaszy,
  • kukurydzy lub groszku,
  • połowy szklanki soczewicy, najlepiej czerwonej,
  • cebuli,
  • wybranych przypraw – pieprzu, zielonej pietruszki, czosnku.

Przygotowywanie obiadu rozpoczynamy od ugotowania ryżu lub kaszy na parze. Powinno zająć to nie więcej niż 20 minut. Następnie dodajemy namoczoną wcześniej lub ugotowaną soczewicę. Dodajemy także czosnek i cebulę, którą warto uprzednio delikatnie podsmażyć. Jeżeli chcemy uniknąć smażenia, możemy zamienić cebulę na szczypiorek, który również doda daniu smaku i aromatu. Niemal gotowy już farsz doprawiamy przyprawami oraz zieloną pietruszką i przekładamy do wydrążonych papryk.

Przygotowywanie gotowych papryk powinno zająć nie więcej niż 30 minut. Na kilka minut przed zakończeniem gotowania możemy posypać papryki serem – mozzarellą lub parmezanem.

Za pomocą parowaru możemy przygotować nie tylko dania wytrawne, ale także desery. Jednym z ciekawych prostych a zarazem wyjątkowo smacznych przepisów są gotowane na parze pampuchy z wybranymi dodatkami.

Pampuchy z dodatkami

Potrzebne nam będzie:

  • pół kilograma mąki,
  • 250 ml podgrzanego mleka,
  • 3-4 łyżki roztopionego, ostudzonego masła,
  • 2 jajka,
  • około 30 gramów świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • sól.

Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem cukru oraz łyżki mąki, a następnie odstawiamy na około 10 minut. Do pozostałej mąki dodajemy jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, a następnie drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy i dodajemy pozostałą część mleka, wszystko dokładnie wyrabiając. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Po czasie przekładamy ciasto na blat posypany mąką i formujemy bułeczki. Gotowe pampuchy układamy w parowarze i gotujemy przez około 10-15 minut. Bułeczki polewamy dowolnym dodatkiem, od roztopionego masła z cukrem, poprzez sosy owocowe, na rozpuszczonej czekoladzie kończąc.

Możliwości jakie daje nam parowar są ogromne. Możemy przygotować dzięki niemu najróżniejszego rodzaju dania wytrawne, jak i desery – ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia!

W programie cashback biorą udział takie marki jak: