Chcąc wzmocnić odporność, nie zawsze musimy sięgać po suplementy. W tym wpisie podpowiadamy, jakie owoce warto jeść, by wzmocnić organizm i uniknąć chorób.

 Natura dała nam mnóstwo wspaniałych sposobów na to, by chronić się przed chorobami. Także lekarze potwierdzają, że nic tak nie wpływa na lepszy stan zdrowia, jak zmiana diety na bardziej naturalną i trybu życia na bardziej aktywny.

Nawet trzy piętnastominutowe sesje ćwiczeń w tygodniu pozytywnie wpływają na nasz organizm i pomagają mu walczyć z chorobami. Co jeszcze możemy zrobić, aby się przed nimi bronić? Przede wszystkim sięgać po zdrową dietę, której podstawowym składnikiem są warzywa i owoce. Jakie owoce są najzdrowsze i najlepiej chronią przed chorobami?

Grejpfrut

Grejpfruty to kwaśne owoce pełne prozdrowotnych witamin i minerałów. Flawonoidy zawarte w grejpfrutach mogą pomóc chronić się przed niektórymi rodzajami nowotworów, w szczególności rakiem piersi, rakiem skóry i białaczką. Ponadto wiele badań wskazuje, że grejpfruty chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wspierają zdrowie kości, zapobiegają także stanom zapalnym, a regularne ich spożywanie pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami.

Ananas

Ten tropikalny owoc jest bogaty w witaminę C i mangan. Najlepszym powodem do jedzenia ananasa jest jednak enzym zwany bromelainą, który można uzyskać jedynie, jedząc ten pyszny owoc. Bromelaina pomaga wchłaniać antybiotyki, zatrzymać biegunkę, a nawet może zwalczać cukrzycę, choroby serca i raka. Skraca również czas rekonwalescencji po operacji i jest stosowana w leczeniu stanów zapalnych i urazów u sportowców.

Jabłka

Jabłka są niedrogie, łatwo dostępne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się na dietach odchudzających, ponieważ zawierają niewiele kilokalorii i znaczną ilość wody, a także są bogate w błonnik. Zawierają też polifenole, które zmniejszają ryzyko udaru mózgu i chorób serca. Przeciwutleniacze obecne w jabłkach mogą wspomagać zdrowie serca i zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2, raka i choroby Alzheimera. Inną niezwykłą korzyścią zdrowotną jabłek jest obecność pektyny. Pektyna to błonnik prebiotyczny, który odżywia dobre bakterie w jelitach, pomaga więc poprawić zdrowie metaboliczne. Jabłka poleca się również osobom na dietach odchudzających. Badania wskazują, że zjedzenie jabłka przed posiłkiem powoduje, że zjadamy aż o 200 kilokalorii mniej podczas posiłku. Warto wiedzieć, że najwięcej właściwości zdrowotnych mają czerwone jabłka, jedzone razem ze skórą.

Awokado

Awokado jest tłustym, bogatym w kalorie owocem, uprawianym w krajach tropikalnych. Pół awokado zawiera 160 kilokalorii, co czyni go jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Ta sama ilość awokado zawiera również 25% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę K i 20% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Co ciekawe, pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, awokado sprzyja odchudzaniu. Jedzenie go zwiększa poziom sytości, a jednocześnie zmniejsza poziom złego cholesterolu. Jak jeść awokado? Przede wszystkim wybierajmy dojrzałe, miękkie owoce. Można je dodawać do sałatek lub stosować jako zamiennik masła i margaryny na toście. Są również świetną bazą do zdrowych warzywnych dipów, w których możemy maczać na przykład kawałki marchwi czy paski papryki.

Kiwi

Wszyscy od czasu do czasu cierpimy na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dlatego w misce z owocami warto mieć tajną broń w postaci owoców kiwi. Badania wykazują, że błonnik obecny w kiwi ma ogromny wpływ nie tylko na wspomaganie trawienia, ale także na poprawę wchłaniania przez organizm składników odżywczych. Istnieją również dowody na to, że kiwi pomaga złagodzić ból związany z zaparciami, zmniejsza wzdęcia i dyskomfort oraz wspomaga zdrowie jelit. Ten owoc to świetna pomoc dla osób, które cierpią na zespół jelita drażliwego, ponieważ jego spożywanie pomaga zniwelować objawy choroby.

Papaja

Krzysztof Kolumb, włoski podróżnik, kiedyś nazwał papaję owocem aniołów. Papaja to owoc tropikalny, który ma wiele korzyści zdrowotnych. Ma wysoką zawartość witaminy C, witaminy A, potasu oraz kwasu foliowego. Jest również bogata w przeciwnowotworowy likopen. Co więcej, badania wskazują, że organizm lepiej wchłania likopen z papai niż z innych owoców i warzyw bogatych w ten związek. Papaja zawiera także enzym ułatwiający trawienie białka, zwany papainą. Owoc ten ma niską zawartość cukru, choć jest słodki w smaku. To świetny wybór dla osób, które powinny chronić wzrok, ponieważ jest bogaty w zbawienną dla oczu witaminę A. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C papaja zmniejsza ryzyko zapalenia stawów. Pomaga także niwelować wpływ stresu na organizm, wzmacnia układ trawienny i przeciwdziała oznakom starzenia się. Papaja to prawdziwa bomba witamin i zbawiennych dla zdrowia i urody składników odżywczych.

Jagody

Pomagają zwalczać objawy starzenia się organizmu, ponieważ zawierają mnóstwo silnych przeciwutleniaczy. Mają również wiele innych korzyści zdrowotnych. Jagody zawierają żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk i witaminę K. Odpowiednie spożycie tych minerałów i witamin przyczynia się do budowy i utrzymania struktury i siły kości. Żelazo i cynk mają kluczowe znaczenie dla wytrzymałości i elastyczności kości i stawów.

Odpowiednie spożycie witaminy K poprawia wchłanianie wapnia i może zmniejszać jego utratę w kościach. Jagody zawierają również kwas foliowy, który odgrywa znaczącą rolę w syntezie i naprawie DNA. Może to zapobiec tworzeniu się komórek rakowych, warto zatem, by świeże lub mrożone jagody stale gościły na naszym stole.