Już 30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika! Ulubione ciasto większości łakomczuchów z pewnością jest częstym gościem niejednej uroczystości. A jak długą historię ma sernik? Jakie są jego odmiany? Na ile sposobów można przygotować to ciasto? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym tekście. Zapraszamy zatem do artykułu (najlepiej z kawałkiem ulubionego ciasta 😉 )

Krótka historia sernika

Sernik sięga swoją historią czasów Starożytności, szczególnie Grecji i Rzymu. Ciasto to było wówczas prawdziwym skarbem, gdyż zazwyczaj częstowali się nim triumfatorzy olimpijscy. A kiedy sernik pojawił się w Polsce? Uważa się, że zaczął zyskiwać swoją popularność za czasów króla Jana III Sobieskiego, dzięki któremu poznaliśmy sernik wiedeński.

Obecnie zaś też mamy powód do dumy, ponieważ polski sernik znalazł się w TOP 10 światowych najpyszniejszych ciast wg portalu TasteAtlas. (Uplasował się na 8 pozycji rankingu.

Jakie wersje zagraniczne na Międzynarodowy Dzień Sernika?

Wiele krajów na świece może się pochwalić swoją odmianą sernika. W Ameryce jest to sernik nowojorski, bazujący zazwyczaj na serku Philadelphia. W Japonii sernik to puszyste, sufletowe ciasto. Serniki włoskie bazują na serkach mascarpone i ricotta. Podstawą sernika greckiego jest owczy ser. Natomiast sernikowym rarytasem w Niemczech jest ciasto bazujące na kwaśnej śmietanie.

A jakie serniki są popularne w Polsce?

Po pierwsze – sernik wiedeński, od którego zaczęła się historia tego ciasta w naszym kraju.  Po drugie – sernik krakowski. Uważa się, że jest modyfikacją sernika wiedeńskiego. Po trzecie – sernik gotowany, który charakteryzuje się tym, że masę się gotuje, a nie piecze.

A jak przygotować to ciasto? Zanim podzielimy się inspiracją, opowiemy o kilku ciekawostkach sernikowych:

  • Pierwszy zachowany przepis sernika datuje się na 230 r. n.e.
  • Największy sernik na świecie ważył 3 tony i 129 kg. Powstał z okazji „Dziewiątego Festiwalu Twarogu” (2013 r.) i trafił do księgi rekordów Guinnessa
  • Istnieje kilka sposobów na przygotowanie sernika: na zimno, sernik gotowany i sernik pieczony
  • Sennik ugotować można dosłownie na 1000 różnych sposobów. Albowiem na całym świecie możemy znaleźć właśnie nieco ponad 1000 przepisów

I na koniec sernikowa inspiracja kulinarna: puszysty sernik bez spodu (za domowe-wypieki.pl).

Składniki:

  • 1 kg twarogu (2-krotnie zmielonego). Będzie również pasował 20% quark lub twaróg z wiaderka
  • 100 g masła (ew. margaryny)
  • 250 g cukru
  • 3 małe łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 jajek (rozm. M)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • cukier puder do dekorowania

Zacznij od formy. Na dno tortownicy (26cm) umieść papier do pieczenia i zamknij obręcz. Następnie weź jajka i oddziel żółtka od białek. Później wymieszaj mąkę ze skrobią.

Lekko roztopione masło należy przetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na maksymalnych obrotach dodawaj do masy po jednym żółtku. Zmień obroty na średnie i powoli dodaj ser oraz wcześniej zmieszaną mąkę. Zostaw masę na chwilę i w osobnym naczyniu na sztywno ubij białka. Następnie łagodnie je połącz z masą serową.

Piekarnik należy rozgrzać do ok. 170°C, wstawić tortownicę z wyłożoną masą serową i wypiekać około 1 godziny. Po upieczeniu poczekaj, aż wystygnie i włóż go na kilka godzin do lodówki. Finalnie posyp górę sernika cukrem pudrem i podawaj.

Wszystkie składniki w najlepszych cenach znajdziesz w najnowszych gazetkach promocyjnych popularnych sieci handlowych. Sprawdź aktualne tutaj >>  Gazetki online | Goodie.pl

Życzymy smacznego!