Szukasz pomysłów na przekąski na zimno i na ciepło na urodziny dla dziecka? Zobacz te proste przepisy i przygotuj pyszne menu na kinderbal. Znajdziesz tu zarówno potrawy na słono, słodko jak i smakowite napoje!

MENU NA URODZINY NA SŁONO:

Burgery z cieciorki

Składniki:

Dodatki

  • bułki do burgerów
  • sałata lodowa
  • rzodkiewka
  • czerwona cebula
  • plastry cukinii
  • ulubiony sos ( ketchup, majonez, musztarda, sos 1000 wysp)

Na kotlety

  • 350 g gotowanej cieciorki z puszki marki Jasmeen
  • 3 cebulki dymki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • kasza kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj jajko i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę i usmażone kotlety, przykryj drugą połówką bułki.

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opak. ciasta francuskiego
  • 1 duże lub dwa małe jajka
  • 12 plasterków żółtego sera
  • 1 opak. parówek z serem Konspol Natura
  • sezam do posypania
  • ketchup do serwowania

Przygotowanie:

Każdy płatek ciasta pokroić na cztery części i delikatnie rozwałkować. Na kawałek ciasta położyć plasterek sera i owinąć parówkę.
Owinięte w ciasto z serem i parówką ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Blaszkę włożyć do rozgrzanego piekarnika (temp. około 220 stopni) i piec około 20 minut.
Serwować na ciepło z ketchupem.

Wesołe jeżyki

Składniki:

  • Szynka (np. biebrzówka JBB Bałdyga)
  • Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • Mleczne bułeczki
  • Czarne oliwki
  • Serek śmietankowy
  • Sałata lodowa
  • Pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Środek bułeczki posmaruj serkiem śmietankowym. Z plastrów szynki utwórz rulonik i nałóż na bułkę. Z parówki wykrój łapki oraz kolce jeżyka. Oczy, usta i noski wytnij z oliwek. Talerz udekoruj sałatą i pomidorkami.

Biedronki na krakersach

Składniki:

  • Krakersy solone
  • Szynka (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Czarne oliwki
  • Serek puszysty
  • Pomidorki koktajlowe
  • Sałata

Przygotowanie:

Krakersy posmaruj serkiem puszystym. Na wierzch połóż plasterki szynki i listki sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, następnie połówkę natnij wzdłuż – tak, aby powstały skrzydełka biedronki. Czarną oliwkę posiekaj drobno w kostkę. Następnie na pomidorkach ułóż kropki. Pomidorki koktajlowe połóż na szynkę, a z ciemnej ćwiartki oliwki zrób główkę. Oczka wykonaj natomiast z serka puszystego.

Croissantowy krab


Składniki:

  • Croissant
  • Szynka (np. masarza JBB Bałdyga)
  • Serek śmietankowy
  • Ogórek zielony
  • Mini mozzarella
  • Czarne oliwki
  • Czerwona papryka

Przygotowanie:

Croissanta przekrój na pół, posmaruj serkiem śmietankowym. Następnie połóż plasterki szynki, talarki ogórka zielonego i przełóż drugą połową croissanta. Z czerwonej papryki wytnij szczypce i czułki kraba. Mini mozzarellę nabij na wykałaczki i wkłuj w croissanta. Z oliwek wytnij kółeczka na oczy.

MENU NA URODZINY NA SŁODKO:

Pancakes z czekoladowym kremem sezamowym i owocami

Składniki:

Ciasto

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 8 łyżek kremu Sezamella o smaku czekoladowym marki Jasmeen
  • 1 opakowanie borówek amerykańskich (lub innych ulubionych owoców)
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, które za pomocą blendera dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie rozgrzewamy na patelni olej, na który wlewamy ciasto. Smażymy średniej wielkości placki. Gotowe pancakes smarujemy grubą warstwą kremu Sezamella i dekorujemy ulubionymi owocami, np. amerykańskimi borówkami.

Cake pops

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g suchego, pokruszonego ciasta, np. ciasto czekoladowe Duża Blacha Delecta
  • 4 jaja
  • 100 ml wody
  • 200 g margaryny
  • 60 g serka mascarpone
  • 40 g gotowego kremu czekoladowego do smarowania

Dekoracja:

  • 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
  • 1 opakowanie polewy smak białej czekolady Delecta
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
  • 1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta
  • 2-3 łyżki posypki o smaku owocowym Decorada Delecta

Przygotowanie:

Krem czekoladowy mieszamy z mascarpone. Kawałki pokruszonego ciasta sporządzonego według przepisu na pudełku, dokładnie mieszamy z kremem, tworząc dużą kulę. Chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po schłodzeniu dzielimy masę na 10 równych kawałków i formujemy z nich kulki. Chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut. W tym czasie polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie, przygotowujemy patyczki, a schłodzone kulki wyjmujemy z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzamy w polewie i natychmiast wbijamy w środek kulki, dochodząc do połowy. Gotowe kuleczki zamaczamy w polewie, trzymając za patyczek. Jeszcze płynną polewę dekorujemy posypkami – nakładając je palcami lub zanurzając kuleczkę w posypce. Po wszystkim, gotowe lizaki odkładamy do zastygnięcia do wysokiej szklanki – cake popsy nie powinny się dotykać. Po wszystkim warto, aby lizaki chłodziły się jeszcze przez kilka godzin w lodówce. Mniam!

Bananata karmelowa z popcornem

Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta Bananata Delecta
  • 2 jaja
  • 75 ml mleka
  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml wody
  • 1 banan
  • Dekoracje:
  • 1/2 puszki masy krówkowej Bakalland
  • 30 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie popcornu Bakalland

Przygotowanie:

Ciasto przyrządzamy według instrukcji z opakowania, pieczemy w tortownicy, a następnie kroimy je na dwa równe blaty. Masę śmietankową wsypujemy do wody i mieszamy do połączenia. W wysokim naczyniu miksujemy śmietanę na sztywno, a następnie dodajemy masę śmietanową z wodą i całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Banana blendujemy i dodajemy do kremu śmietanowego. Ciasto przekładamy masą i wykańczamy nią także brzegi. W rondelku podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem mleka i odrobiny soli. Całość mieszamy rózgą do powstania gładkiej polewy. Polewą pokrywamy wierzch ciasta. Popcorn przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i gotowym – posypujemy wierzch ciasta polanego karmelem.

Drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą


Składniki:

  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanka ciepłego mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 100g śliwki kalifornijskiej
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 30 patyczków do lodów

Przygotowanie:

Śliwki zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Śliwki i masło z czekoladą miksujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta mieszamy do powstania lśniącej, jednolitej masy odchodzącej od ręki. Zajmie to około 5 minut. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na 45 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o długości kartki A4 i szerokości połowy kartki A4. Każdy arkusz ciasta smarujemy śliwką z czekoladą. Zawijamy w ciasny rulon. Rulon kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Układamy je na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut – do zezłocenia. Gotowe bułeczki delikatnie nacinamy od spodu i wkładamy patyczek od lodów.

Cytrynowe całuski

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 2 łyżki niebieskiego maku Bakalland

Nadzienie:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy lub masła 

Przygotowanie:

Ciasteczka: Kratkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja, margarynę i mak. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Wyrabiaj do połączenia składników w zwartą kulę. Ciasto rozwałkuj  na grubość ok. 1 cm i wycinaj kieliszkiem lub małą foremką ciasteczka, a następnie układaj je na papierze do pieczenia. Całość wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

Krem: Sok z cytryny, cukier, mąkę, masło, skórkę oraz jajka i żółtka umieść w garnku na średnim ogniu i gotuj, cały czas energicznie mieszając przez 3-4 minuty. Jeśli zauważysz grudki, krem należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem odstaw do wystudzenia.

Spód ciasteczek smaruj 1 łyżeczką kremu, a następnie przykrywaj drugim ciastkiem. Gotowe oprósz cukrem pudrem.

Mini wrapy z owocami i mascarpone


Składniki:

  • 2 wrapy Mission Wraps Original
  • 1 mango
  • 3 brzoskwinie
  • 2 granaty
  • 400 g mascarpone

Przygotowanie:

Owoce należy umyć i pokroić na kawałki, a granata pokruszyć na mniejsze części. Następnie wystarczy podgrzać wrapa na patelni aż się zarumieni, podzielić ciasto na paski o szerokości 5 cm i posmarować je serem mascarpone. Na koniec należy dodać owoce oraz zawinąć wrapy w małe ruloniki.

NAPOJE NA URODZINY DZIECKA:

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 1 torebka herbaty Strawberry Sensation Ahmad Tea London
  • 30 dag arbuza
  • Pokruszony lód
  • Listki mięty do ozdoby

Przygotowanie:

Zaparz torebkę Strawberry Sensation Ahmad Tea London w 100 ml wody. Zaczekaj aż napar wystygnie. W tym czasie odkrój skórkę od arbuza, a czerwoną część pokrój na małe kostki. Do wysokiej szklanki wlej herbatę, wrzuć arbuza i dodaj pokruszony lód. Na koniec ozdób szklankę listkami mięty

Bubble Tea

Składniki:

  • 4 łyżki tapioki (+ok. 2 szklanki wody na jej ugotowanie)
  • 125ml  mleka (najlepiej zagęszczonego)
  • 500ml wody
  • 2 torebki ulubionej herbaty owocowej Ahmad Tea London
  • 2 łyżki miodu
  • Cukier (w zależności od preferowanej słodkości)

Do wrzącej, posłodzonej wody wrzuć tapiokę. Gotuj 15 minut od momentu wypłynięcia kuleczek na wierzch ( jeśli wcześniej znacznie zwiększą swoją objętość możesz wyłączyć szybciej). Następnie odstaw na 15 minut aby ostygły. Na koniec odcedź. W tym czasie zaparz mocną herbatę i również pozostaw do wystygnięcia. Wsyp do szklanek tapiokę, połącz herbaciany napar z mlekiem i miodem, następnie zalej perełki. Włóż szeroką słomkę i wrzuć kilka kostek lodu.

Spersonalizuj bubble tea:

Jeśli lubisz bardziej słodki napój, namocz przez około 10 min perełki tapioki przed gotowaniem w przygotowanym syropie – 2 szklanki letniej wody, 4 łyżki cukru,. Możesz skorzystać także z syropów owocowych, dzięki czemu nadasz swojemu bubble tea wyjątkowy smak. Herbata z tapioką czyli kuleczkami skrobiowymi otrzymanymi z manoku, może być nie tylko w różnych smakach, ale także kolorach- można mieszać perełki dostępne w wielu barwach. Nie zapomnij o grubych słomkach, które ułatwią wyławianie powstałych z tapioki żelek podczas picia bubble tea!