Kurczak jak z KFC, czyli sposób na chrupiącą panierkę
Charakterystyczna w swoim smaku i wyglądzie panierka KFC znana jest wielu miłośnikom smażonego kurczaka na całym świecie. Teraz ta wyjątkowa receptura jest już szerzej znana, dzięki czemu nie tylko w restauracji, ale i w domowym zaciszu można cieszyć się niepowtarzalnym smakiem chrupiącej panierki! Jak wykonać to popularne danie we własnej kuchni i zaskoczyć rodzinę lub znajomych przepisem rodem z KFC? Podpowiadamy!
Panierka KFC – sukces tkwi w prostocie!
Jako że przez lata przepis na słynną, chrupiącą panierkę utrzymywany był w ścisłej tajemnicy, powstało na jej temat wiele plotek i domysłów. Podczas prób odtworzenia przepisu niesłusznie używano rozmaitych, wymyślnych składników, tymczasem receptura ta opiera się na kilku prostych komponentach, których na co dzień używamy do tworzenia rozmaitych dań.
Wiele osób sądziło na przykład, że chrupkość oraz nieregularność panierki to zasługa dodanych do niej kukurydzianych płatków. Okazuje się jednak, że w oryginalnym przepisie składnik ten nie występuje. Mimo wszystko niektórym tak zasmakował przepis z dodatkiem płatków, że postanowili z nich nie rezygnować. My także polecamy więc traktować je jako opcjonalny składnik przepisu.
Kurczak w panierce KFC – nie zapomnij o marynacie!
Zanim jeszcze przejdziemy do właściwego przepisu na panierkę, warto poświęcić chwilę na równie istotną dla efektu końcowego marynatę.
Umieścimy w niej wiele przypraw o intensywnym smaku, który przechodzi na mięso. Dodatkowo należy dodać do niej także jogurt lub maślankę, dzięki którym kurczak nabierze wyjątkowej soczystości.
Do wykonania marynaty potrzebny będzie:
- jogurt naturalny lub maślanka,
- sól wedle uznania,
- pieprz,
- papryka wędzona – ostra i słodka,
- pieprz cayenne,
- mielone chilli,
- suszona bazylia,
- suszone oregano,
- mielona cebula,
- mielony lub granulowany czosnek.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić każdą z przypraw w jogurcie lub maślance, Następnie zanurzamy w marynacie kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc, tak aby dokładnie przeszły wszystkimi jej smakami i aromatami.
Odpowiednie przygotowanie marynaty, jak również długie marynowanie kurczaka to pierwszy z niezbędnych kroków do udanego przepisu! Połączenie delikatności jogurtu, zapewniającego soczystość mięsa oraz wyrazistości przypraw nadającej mu charakteru sprawi, że smak mięsa będzie naprawdę wyjątkowy.
Teraz pozostaje już tylko prawidłowe wykonanie panierki i kurczak gotowy!
Panierka KFC – przepis na pysznego kurczaka
Aby kurczak w panierce KFC wyszedł taki jak w restauracji, bardzo ważne jest, aby dokładnie trzymać się przepisu i w odpowiedni sposób panierować mięso.
Na około pół godziny przed panierowaniem wyciągamy z lodówki kurczaka w marynacie, aby zagrzał się on do temperatury pokojowej.
Do wykonania kurczaka w panierce z KFC potrzebne będą:
Na ciasto:
- dwa jajka,
- pół szklanki mleka,
- cztery łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól do smaku.
Oraz na panierkę:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- sól,
- płatki kukurydziane (opcjonalnie).
Oprócz powyższych składników przygotowujemy również sporą ilość oleju do smażenia.
Do przepisu można użyć różnego rodzaju mięsa – nóżek z kurczaka, skrzydełek oraz filetów. Można również zamienić kurczaka na delikatniejsze mięso z indyka.
Mięso należy delikatnie opłukać i osuszyć przed panierowaniem, a następnie – w przypadku filetów – pokroić na niewielkie kawałki.
Składniki na ciasto mieszamy dokładnie w misce, zaczynając od wbicia do niej dwóch jajek i dosypania obu rodzajów mąk. Następnie stopniowo wlewamy mleko i doprawiamy, cały czas mieszając aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta naleśnikowego. W tym samym czasie warto już wlać do garnka sporą ilość oleju i zacząć go nagrzewać. Mięso powinno być wrzucone na gorący, głęboki tłuszcz o temperaturze około 175 stopni. Dzięki temu uda się uzyskać chrupiącą panierkę i uniknąć wsiąknięcia w nią oleju.
W drugiej misce lub innym pojemniku przygotowujemy właściwą panierkę. Mieszamy mąkę z przyprawami oraz, ewentualnie, z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Po wstępnym obtoczeniu w panierce kawałków mięsa warto dodatkowo zamknąć po 4 lub 5 fragmentów kurczaka w pojemniku z panierką i energicznie, kilkakrotnie potrząsnąć. W ten sposób uda się uzyskać efekt nieregularności, tak dobrze znanej nam z restauracji słynącej z chrupiącego, smażonego kurczaka.
Gotowe kawałki kurczaka wrzucamy na gorący olej. Bardzo ważne jest, aby mięso było całkowicie zanurzone w tłuszczu. Smażymy kilka minut aż do uzyskania złocisto–brązowego koloru. Po wyciągnięciu z garnka mięso odsączamy z tłuszczu na grubym ręczniku papierowym.
Tak przygotowanego kurczaka można podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub ostrym sosem chili. Dobrym dodatkiem do mięsa będzie w tym wypadku, podobnie jak w restauracji, porcja frytek. Jeżeli przygotowujemy chrupiącego kurczaka na obiad, warto także dodać do posiłku porcję warzyw.
Kurczak jak z KFC doskonale sprawdzi się także jako pyszna i szybka przekąska podczas imprezy. W takim wypadku wystarczy podać go z różnego rodzaju sosami lub dipem serowym, lub stworzyć chrupiące mięsno–warzywne szaszłyki z jego udziałem. Tak słynne danie z pewnością zyska duże uznanie podczas każdego spotkania towarzyskiego!
Chrupiąca panierka nie tylko do kurczaka!
Teraz kiedy znasz już przepis na słynną panierkę z KFC, możesz używać jej nie tylko do przygotowywania smażonego kurczaka czy indyka. Świetnie sprawdzi się także w połączeniu z cebulowymi krążkami, różnymi rodzajami sera lub owocami morza. Wszystko zależy jedynie od Twojej inwencji oraz gustu!
W przypadku smażenia krążków cebulowych do ciasta warto także dodać nieco ciemnego piwa, które wzbogaci ich smak.