Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, śpiewania kolęd oraz wręczenia prezentów. Należy pamiętać, że to też pewna tradycja – co roku na stołach powinno się pojawić 12 dań. Na słodko i na słono, dania must have oraz dania eksperymentalne – każdy z nas z pewnością ma własną popisową potrawę świąteczną! Ale oprócz tego, na pewno sięgamy po nowe inspiracje kulinarne. W goodie lubimy gotować i z przyjemnością podzielimy się z Wami naszymi ulubionymi przepisami!

W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie 5 przepisów, a każde danie z pewnością może się znaleźć na Twoim świątecznym stole! Wszystko, co potrzeba dla naszej kulinarnej symfonii, to składniki, które znajdziesz w gazetkach Twoich ulubionych marek! One, jak nuty, stworzą utwór, który zabrzmi pełną paletą przepysznych dźwięków! Zacznijmy zatem od tradycyjnych dań wytrawnych.

goodie poleca kutię!

Kutia

źródło: gotujmy.pl

Kutia zalicza się do najbardziej tradycyjnych dań świątecznych. Szczególnie popularna u naszych sąsiadów, czyli na Ukrainie, Białorusi i Litwie.

Składniki:

  • 1 szklanka pszenicy łuskanej
  • 1 szklanka maku
  • 2/3 szklanki płynnego miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów (sparzonych i obranych ze skóry)
  • 50 g żurawiny słodzonej (ewentualnie rodzynek)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie kutii:

  1. Ziarna pszenicy przepłucz, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odsącz pszenicę, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu (ok. 1 h) do momentu, aż ziarna będą miękkie. Po ugotowaniu pszenicę odsącz i odstaw do wystudzenia.
  3. Mak przepłucz, zalej wrzącą wodą, doprowadź do zagotowania i pozostaw go w wodzie do ostygnięcia.
  4. Odcedzony mak zmiel min. 2 krotnie  (ewentualnie można pominąć ten punkt kupując od razu mak mielony).
  5. Bakalie posiekaj na drobną kostkę.
  6. Do ostudzonej pszenicy dodaj zmielony mak i posiekane bakalie.
  7. Wszystko zalej miodem i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!

Autor: Iwona J.

goodie poleca bigos wegetariański z suszonymi śliwkami i grzybami!

Na świątecznym stole nie może zabraknąć bigosu – tradycyjnego dania polskiej kuchni! Przedstawiamy wegetariańską odmianę tej popularnej potrawy.

bigos

źródło: zdjęcie autora

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 150 g suszonych śliwek
  • 10 g suszonych grzybów
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. 12 godzin przed gotowaniem bigosu namocz suszone grzyby w 2 szklankach zimnej wody. Najlepiej zostaw na noc.
  2. Kolejnego dnia kiszoną kapustę przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i szklij na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Następnie dodaj kiszoną kapustę razem z przyprawami i zalej litrem wody. Gotuj przez 1 godzinę.
  3. W międzyczasie poszatkuj białą kapustę, grzyby pokrój na mniejsze kawałki, śliwki podziel na połówki.
  4. Po godzinie, gdy kiszona kapusta zmięknie, dodaj białą kapustę, śliwki suszone, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, a także przecier pomidorowy, sos sojowy i cukier. Dolaj jeszcze szklankę wody i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
  5. Na koniec można doprawić jeszcze solą i pieprzem według uznania. Bigos jest najlepszy na drugi dzień, po kilku podgrzaniach.

Smacznego!

Autor: Łukasz O.

Teraz czas na dania na słodko!

goodie poleca sernik z matchą!

źródło: zdjęcie autorki

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego  (np. „Regionalne Szlaki”)
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki matchy
  • Garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Rozpuść żelatynę w 6 łyżkach zimnej wody i odstaw, aż spęcznieje.
  2. Z ¾ szklanki zimnego mleka odlej 1/4 szklanki i rozmieszaj w nim opakowanie budyniu. Pozostałą część mleka zagotuj, a w trakcie dodaj masło i budyń, ciągle mieszając całość. Całą masę pozostaw do ostygnięcia.
  3. Za pomocą miksera ubij ser z cukrem i śmietaną kremówką (ok. 4 min.), aż masa stanie się puszysta.
  4. Spęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż rozpuści się całkowicie.
  5. Następnie połącz masę budyniową z masą serową oraz żelatyną i dobrze wymieszaj.
  6. Finalnie wyłóż formę herbatnikami, tak aby pokryły całe dno tortownicy. Następnie rozłóż równomiernie masę sernikową na herbatnikach. Odstaw na ok. 5-6 godzin do lodówki. Przed podaniem posyp ciasto matchą, używając w tym celu sitka. Przed podaniem udekoruj suszoną żurawiną.

Smacznego!

Autor: Magda S.

goodie poleca ślimaczki cynamonowe!

ślimaczki cynamonowe

źródło: zdjęcie autorki

Składniki:

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 65 g masła
  • 300 g mleka
  • 15 g cukru
  • 50 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 500 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej (orkiszowej)
  • Szczypta soli

Masa cynamonowa:

  • 40 g masła
  • Cynamon
  • 50 g ksylitolu lub erytrytolu

Polewa:

  • 15 g masła
  • 60 g serka kremowego naturalnego (może być „ Twój smak” lub „Almette”)
  • 30 g cukru pudru
  • Szczypta cukru waniliowego

Przygotowanie:

Zaczyn drożdżowy:

W małym garnuszku, na małym ogniu podgrzej: 65 g masła, 300 ml mleka i 15 g cukru, mieszaj do momentu roztopienia się masła. Następnie wystudź. Do lekko ciepłego mleka wrzuć 25 g świeżych, rozkruszonych drożdży, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.

Zaczyn drożdżowy przełóż do większej miski lub robota, dodaj mąkę, ksylitol i szczyptę soli – całość zagniataj. Ciasto powinno być elastyczne i gładziutkie. Następnie ciasto zostaw pod przykryciem na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto na lekko podsypany mąką blat lub stolnice, zagniataj jeszcze przez chwilę i rozwałkuj na prostokąt 30-40 cm. Następnie, utrzyj 40 g masła z 50 g cukru (bądź ksylitolu lub erytrytolu, jak kto lubi) i cynamonem (ilość też według uznania, ja dodaję 2 paczuszki 😊), po czym masę rozprowadź po powierzchni rozwałkowanego ciasta.

Całe ciasto należy zwinąć (jak roladę 😊). Powstały rulon pokrój na kawałki po 2-3 cm (jeśli chcesz większe bułeczki, to na mniej więcej 10 kawałków do nawet 15 kawałków na mniejsze bułeczki). Przełóż pokrojone kawałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw bułeczki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli po wyrośnięciu się ze sobą stykają to nawet lepiej 😊 Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół) i piecz ok 15-18 minut- cały czas pilnuj, żeby bułeczki się za bardzo nie przypiekły.

Przyszedł czas na polewę 😋 wszystkie składniki wrzuć do garnuszka i podgrzej na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu powstania gładkiej masy, którą polej bułeczki po wyjęciu z pieca.

Smacznego!

Autor: Iza A.

goodie poleca czekoladowe ciasto bez mąki ze śmietankową chmurką i owocami!

ciasto czekoladowe

źródło: zdjęcie autorki

Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 300 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół deserowej czyli lekko gorzkiej 50% oraz gorzkiej)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 jajek (dużych, L)
  • szczypta soli

Śmietankowa chmurka z owocami:

  • świeże owoce sezonowe, np. maliny, borówki amerykańskie, truskawki, figi, śliwki węgierki
  • 200 g śmietanki 30%, do ubijania, zimnej
  • 250 g sera mascarpone, zimnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie – listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzej do 175 stopni °C. Formę o średnicy 24 cm posmaruj masłem. Do miski włóż połamaną na kosteczki czekoladę, wlej olej i dodaj masło, wszystko rozpuść (w mikrofalówce, w kąpieli wodnej lub w Thermomix), wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  • Do drugiej miski wbij 2 jajka oraz dodaj żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Do żółtek dodaj sól i wymieszaj, następnie wlej mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  • Ubij pozostałe 4 białka na pianę, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodaj w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszaj delikatnie łyżką do połączenia się składników (masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie).
  • Masę wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Ciasto czekoladowe całkowicie ostudź przed wyłożeniem kremu.
  • Cisto można upiec dzień wcześniej i kolejnego dnia wypełnić go kremem i owocami

Krem:

  • Do miski wlej zimną śmietankę, dodaj mascarpone, cukier puder. Ubij mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Wyłóż ją na całkowicie wystudzone ciasto, posyp owocami, udekoruj listkami mięty i cukrem pudrem.

Smacznego!

Autor: Paulina V.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy świąteczne Was zainspirują! Przypominamy, że wszystkie niezbędne składniki do wymarzonych dań znajdziesz w gazetkach goodie!