goodie.pl - zniżki i gazetki
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, śpiewania kolęd oraz wręczenia prezentów. Należy pamiętać, że to też pewna tradycja – co roku na stołach powinno się pojawić 12 dań. Na słodko i na słono, dania must have oraz dania eksperymentalne – każdy z nas z pewnością ma własną popisową potrawę świąteczną! Ale oprócz tego, na pewno sięgamy po nowe inspiracje kulinarne. W goodie lubimy gotować i z przyjemnością podzielimy się z Wami naszymi ulubionymi przepisami!
W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie 5 przepisów, a każde danie z pewnością może się znaleźć na Twoim świątecznym stole! Wszystko, co potrzeba dla naszej kulinarnej symfonii, to składniki, które znajdziesz w gazetkach Twoich ulubionych marek! One, jak nuty, stworzą utwór, który zabrzmi pełną paletą przepysznych dźwięków! Zacznijmy zatem od tradycyjnych dań wytrawnych.
goodie poleca kutię!
źródło: gotujmy.pl
Kutia zalicza się do najbardziej tradycyjnych dań świątecznych. Szczególnie popularna u naszych sąsiadów, czyli na Ukrainie, Białorusi i Litwie.
Składniki:
- 1 szklanka pszenicy łuskanej
- 1 szklanka maku
- 2/3 szklanki płynnego miodu
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów (sparzonych i obranych ze skóry)
- 50 g żurawiny słodzonej (ewentualnie rodzynek)
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie kutii:
- Ziarna pszenicy przepłucz, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
- Następnego dnia odsącz pszenicę, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu (ok. 1 h) do momentu, aż ziarna będą miękkie. Po ugotowaniu pszenicę odsącz i odstaw do wystudzenia.
- Mak przepłucz, zalej wrzącą wodą, doprowadź do zagotowania i pozostaw go w wodzie do ostygnięcia.
- Odcedzony mak zmiel min. 2 krotnie (ewentualnie można pominąć ten punkt kupując od razu mak mielony).
- Bakalie posiekaj na drobną kostkę.
- Do ostudzonej pszenicy dodaj zmielony mak i posiekane bakalie.
- Wszystko zalej miodem i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Autor: Iwona J.
goodie poleca bigos wegetariański z suszonymi śliwkami i grzybami!
Na świątecznym stole nie może zabraknąć bigosu – tradycyjnego dania polskiej kuchni! Przedstawiamy wegetariańską odmianę tej popularnej potrawy.
źródło: zdjęcie autora
Składniki na 4 porcje:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g białej kapusty
- 1 duża cebula
- 150 g suszonych śliwek
- 10 g suszonych grzybów
- 80 g przecieru pomidorowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- 12 godzin przed gotowaniem bigosu namocz suszone grzyby w 2 szklankach zimnej wody. Najlepiej zostaw na noc.
- Kolejnego dnia kiszoną kapustę przepłucz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek i szklij na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Następnie dodaj kiszoną kapustę razem z przyprawami i zalej litrem wody. Gotuj przez 1 godzinę.
- W międzyczasie poszatkuj białą kapustę, grzyby pokrój na mniejsze kawałki, śliwki podziel na połówki.
- Po godzinie, gdy kiszona kapusta zmięknie, dodaj białą kapustę, śliwki suszone, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, a także przecier pomidorowy, sos sojowy i cukier. Dolaj jeszcze szklankę wody i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec można doprawić jeszcze solą i pieprzem według uznania. Bigos jest najlepszy na drugi dzień, po kilku podgrzaniach.
Smacznego!
Autor: Łukasz O.
Teraz czas na dania na słodko!
goodie poleca sernik z matchą!
źródło: zdjęcie autorki
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (np. „Regionalne Szlaki”)
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 100 g śmietany kremówki
- 2 opakowania herbatników maślanych
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki matchy
- Garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Rozpuść żelatynę w 6 łyżkach zimnej wody i odstaw, aż spęcznieje.
- Z ¾ szklanki zimnego mleka odlej 1/4 szklanki i rozmieszaj w nim opakowanie budyniu. Pozostałą część mleka zagotuj, a w trakcie dodaj masło i budyń, ciągle mieszając całość. Całą masę pozostaw do ostygnięcia.
- Za pomocą miksera ubij ser z cukrem i śmietaną kremówką (ok. 4 min.), aż masa stanie się puszysta.
- Spęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż rozpuści się całkowicie.
- Następnie połącz masę budyniową z masą serową oraz żelatyną i dobrze wymieszaj.
- Finalnie wyłóż formę herbatnikami, tak aby pokryły całe dno tortownicy. Następnie rozłóż równomiernie masę sernikową na herbatnikach. Odstaw na ok. 5-6 godzin do lodówki. Przed podaniem posyp ciasto matchą, używając w tym celu sitka. Przed podaniem udekoruj suszoną żurawiną.
Smacznego!
Autor: Magda S.
goodie poleca ślimaczki cynamonowe!
źródło: zdjęcie autorki
Składniki:
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 65 g masła
- 300 g mleka
- 15 g cukru
- 50 g ksylitolu lub erytrytolu
- 500 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej (orkiszowej)
- Szczypta soli
Masa cynamonowa:
- 40 g masła
- Cynamon
- 50 g ksylitolu lub erytrytolu
Polewa:
- 15 g masła
- 60 g serka kremowego naturalnego (może być „ Twój smak” lub „Almette”)
- 30 g cukru pudru
- Szczypta cukru waniliowego
Przygotowanie:
Zaczyn drożdżowy:
W małym garnuszku, na małym ogniu podgrzej: 65 g masła, 300 ml mleka i 15 g cukru, mieszaj do momentu roztopienia się masła. Następnie wystudź. Do lekko ciepłego mleka wrzuć 25 g świeżych, rozkruszonych drożdży, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.
Zaczyn drożdżowy przełóż do większej miski lub robota, dodaj mąkę, ksylitol i szczyptę soli – całość zagniataj. Ciasto powinno być elastyczne i gładziutkie. Następnie ciasto zostaw pod przykryciem na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto na lekko podsypany mąką blat lub stolnice, zagniataj jeszcze przez chwilę i rozwałkuj na prostokąt 30-40 cm. Następnie, utrzyj 40 g masła z 50 g cukru (bądź ksylitolu lub erytrytolu, jak kto lubi) i cynamonem (ilość też według uznania, ja dodaję 2 paczuszki 😊), po czym masę rozprowadź po powierzchni rozwałkowanego ciasta.
Całe ciasto należy zwinąć (jak roladę 😊). Powstały rulon pokrój na kawałki po 2-3 cm (jeśli chcesz większe bułeczki, to na mniej więcej 10 kawałków do nawet 15 kawałków na mniejsze bułeczki). Przełóż pokrojone kawałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw bułeczki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Jeśli po wyrośnięciu się ze sobą stykają to nawet lepiej 😊 Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół) i piecz ok 15-18 minut- cały czas pilnuj, żeby bułeczki się za bardzo nie przypiekły.
Przyszedł czas na polewę 😋 wszystkie składniki wrzuć do garnuszka i podgrzej na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu powstania gładkiej masy, którą polej bułeczki po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
Autor: Iza A.
goodie poleca czekoladowe ciasto bez mąki ze śmietankową chmurką i owocami!
źródło: zdjęcie autorki
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 300 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół deserowej czyli lekko gorzkiej 50% oraz gorzkiej)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 6 jajek (dużych, L)
- szczypta soli
Śmietankowa chmurka z owocami:
- świeże owoce sezonowe, np. maliny, borówki amerykańskie, truskawki, figi, śliwki węgierki
- 200 g śmietanki 30%, do ubijania, zimnej
- 250 g sera mascarpone, zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie – listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni °C. Formę o średnicy 24 cm posmaruj masłem. Do miski włóż połamaną na kosteczki czekoladę, wlej olej i dodaj masło, wszystko rozpuść (w mikrofalówce, w kąpieli wodnej lub w Thermomix), wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Do drugiej miski wbij 2 jajka oraz dodaj żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Do żółtek dodaj sól i wymieszaj, następnie wlej mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Ubij pozostałe 4 białka na pianę, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodaj w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszaj delikatnie łyżką do połączenia się składników (masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie).
- Masę wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Ciasto czekoladowe całkowicie ostudź przed wyłożeniem kremu.
- Cisto można upiec dzień wcześniej i kolejnego dnia wypełnić go kremem i owocami
Krem:
- Do miski wlej zimną śmietankę, dodaj mascarpone, cukier puder. Ubij mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Wyłóż ją na całkowicie wystudzone ciasto, posyp owocami, udekoruj listkami mięty i cukrem pudrem.
Smacznego!
Autor: Paulina V.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy świąteczne Was zainspirują! Przypominamy, że wszystkie niezbędne składniki do wymarzonych dań znajdziesz w gazetkach goodie!
Boże Narodzenie 2024: TOP 10 pomysłów na prezent
Boże Narodzenie to czas absolutnie wyjątkowy. Są to chwile spędzone w gronie najbliższych przy wspólnym stole ...
Czytaj więcejMagia tradycji Świąt Bożego Narodzenia!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który łączy wszystkich na całym świecie. Chociaż wszędzie celebruj...
Czytaj więcejOdkryj magię kalendarzy adwentowych!
Adwent to magiczny czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia – pełen ciepła, rodzinnych tradycji i św...
Czytaj więcej