Dynia dobra na wszystko
Jesień to szczególna pora. Zmienia kolory dookoła na ładne złote barwy, dając możliwość podziwiania pięknych widoków. Jesień szczodrze dzieli się z nami darami natury – owocami i warzywami, w związku z czym jest również znakomitą porą na dynie! Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się, jakie są rodzaje dyni i czy wszystkie z nich są jadalne. A na koniec niespodzianka: czekają na Ciebie pyszne przepisy!
Rodzaje dyni
Zacząć należy od tego, że nie wszystkie dynie są jadalne. Niejadalne najczęściej stosuje się w celach dekoracyjnych – są suche wewnątrz, ich skórka jest twarda. Mają bogatą paletę żywych kolorów oraz nietypowe formy. Do dyń dekoracyjnych zalicza się: „Koronę cierniową”, „Turecki Turban”, „Cobrę”, „Maczugę Herkulesa”, „Large fungo” lub „Galaxy of Stars”.
Dynie jadalne charakteryzuje soczystość miąższu, pyszny smak oraz możliwość przygotowania różnorodnych smacznych dań. Zatem wyróżniamy następujące dynie:
Dynia olbrzymia
Należy do najpopularniejszych gatunków dyni. Wyróżnia się takie odmiany jak „Atlantic Giant”, „Amazonka”, „Bambino” i „Justynka”.
Hokkaido
Hokkaido to japońska odmiana dyni olbrzymiej. Jest to o tyle zadziwiające, że zazwyczaj jest ona dosyć mała (do 1,5 kg). Tę dynię wyróżnia fakt, że ma jadalną skórkę i szybko się gotuje. Ta malutka dynia najlepiej się sprawdzi w kremowych zupach lub jako dynia faszerowana.
Dynia piżmowa
Taka dynia idealnie nadaje się zarówno do przygotowania dań wytrawnych, jak i dań na słodko. Najbardziej popularną odmianą dyni piżmowej jest tzw. „Butternut”.
Muscat
Jest mniej popularną odmianą dyni piżmowej. Można ją spotkać pod takimi nazwami jak dynia zielona, francuska, czy prowansalska. Najlepiej się sprawdza w daniach wytrawnych i w wypiekach.
Dynie dobre na zdrowie
Dynie bogate są w witaminy i minerały, a właściwości odżywcze korzystnie wpływają na zdrowie. Zawierają witaminę A, witaminy B1, B2, B6, witaminę C, E, K. Oprócz tego w dyni znajdują się tiaminy, niacyny, ryboflawiny, wapń, żelazo, magnez, selen i fosfor.
Dynia ma w sobie mało kalorii, dzięki czemu jest lekkostrawna. Ponadto uważa się, że dynia działa antynowotworowo i odtruwająco, pozytywnie działa na układ krążenia i układ nerwowy oraz wzmacnia odporność.
Je dynie jedynie
Z kulinarnego punktu widzenia dynia jest superproduktem. Można ją przygotować na dwa sposoby: w wersji wytrawnej i w wersji na słodko. Poniżej dzielimy się przepisami zarówno dla łakomczuchów jak i dla tych, kto ceni sobie dania wytrawne (za kukbuk.pl).
Krem-zupa z dyni i pomidorów.
Składniki:
Dynia – 1 kg
Pomidor – 6 szt.
Papryka – 2 szt.
Cebula – 2 szt.
Czosnek – 1 gł.
Mleko kokosowe – 1 puszka
Gałązka rozmarynu
Szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj i pokrój warzywa na kawałki, ułóż na blaszce i delikatnie pokrop oliwą z oliwek. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 1 h, do momentu, aż dynia zrobi się miękka.
Gotowe warzywa obierz ze skórek, wyrzuć nasiona dyni i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do garnka. Przypraw, zblenduj, podgrzej i podaj z grzankami.
Ciasto dyniowe
Składniki do ciasta:
Mąka pszenna – 260 g
Proszek do pieczenia – 1+1/4 łyżeczki
Purée dyniowe – 250 g
Jajko – 3 szt.
Cukier – 100 g
Cukier trzcinowy – 50 g
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Masło – 60 g
Maślanka – 130 ml
Cynamon – ½ łyżeczki
Suszony imbir – ¼ łyżeczki
Składniki do kremu:
Mascarpone – 200 g
Śmietanka – 250 g
Cukier puder – 2-3 łyżki
Garstka orzechów laskowych
Przygotowanie:
Na początku należy przygotować purée dyniowe. Oczyść dynię i pokrój ją na kawałki. Następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i zaczekaj około 15 min., aż dynia stanie się miękka. Następnie zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
Przygotuj dwie miski. W jednej umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę, imbir i sól, a w drugiej – jajka, maślankę, purée oraz roztopione masło. Następnie zmieszaj zawartość obu misek. Ciasto umieść na wyłożonej papierem do pieczenia formie (23×23 cm) i wstaw na 35-40 min. do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
Żeby uzyskać krem należy zmiksować śmietankę, mascarpone i cukier puder. Masą smarujemy wystudzone ciasto i na koniec posypujemy orzechami laskowymi.
Smacznego!
Psst… dynie znajdziesz w gazetkach Twoich ulubionych sklepów na Gazetki online | Goodie.pl
Źródła:
kukbuk.pl
deccoria.pl
fajnyogrod.pl
www.akademiadietetyki.pl