Jesień to szczególna pora. Zmienia kolory dookoła na ładne złote barwy, dając możliwość podziwiania pięknych widoków. Jesień szczodrze dzieli się z nami darami natury – owocami i warzywami, w związku z czym jest również znakomitą porą na dynie! Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się, jakie są rodzaje dyni i czy wszystkie z nich są jadalne. A na koniec niespodzianka: czekają na Ciebie pyszne przepisy!

Rodzaje dyni

Zacząć należy od tego, że nie wszystkie dynie są jadalne. Niejadalne najczęściej stosuje się w celach dekoracyjnych – są suche wewnątrz,  ich skórka jest twarda. Mają bogatą paletę żywych kolorów oraz nietypowe formy. Do dyń dekoracyjnych zalicza się: „Koronę cierniową”, „Turecki Turban”, „Cobrę”, „Maczugę Herkulesa”, „Large fungo” lub „Galaxy of Stars”.

Dynie jadalne charakteryzuje soczystość miąższu, pyszny smak oraz możliwość przygotowania różnorodnych smacznych dań. Zatem wyróżniamy następujące dynie:

Dynia olbrzymia

Dynia olbrzymia
Źródło: wszystkoojedzeniu.pl

Należy do najpopularniejszych gatunków dyni. Wyróżnia się takie odmiany jak „Atlantic Giant”, „Amazonka”, „Bambino” i „Justynka”.

Hokkaido

Dynia Hokkaido
Źródło: pyszneeko.pl

Hokkaido to japońska odmiana dyni olbrzymiej. Jest to o tyle zadziwiające, że  zazwyczaj jest ona dosyć mała (do 1,5 kg). Tę dynię wyróżnia fakt, że ma jadalną skórkę i szybko się gotuje. Ta malutka dynia najlepiej się sprawdzi w kremowych zupach lub jako dynia faszerowana.

Dynia piżmowa

Dynia piżmowa
Źródło: biogo.pl

Taka dynia idealnie nadaje się zarówno do przygotowania dań wytrawnych, jak i dań na słodko. Najbardziej popularną odmianą dyni piżmowej jest  tzw. „Butternut”.

Muscat

Dynia muscat
Źródło: tesco.pl

Jest mniej popularną odmianą dyni piżmowej. Można ją spotkać pod takimi nazwami jak dynia zielona, francuska, czy prowansalska. Najlepiej się sprawdza w daniach wytrawnych i w wypiekach.

Dynie dobre na zdrowie

Dynie bogate są w witaminy i minerały, a właściwości odżywcze korzystnie wpływają na zdrowie. Zawierają witaminę A, witaminy B1, B2, B6, witaminę C, E, K. Oprócz tego w dyni znajdują się tiaminy, niacyny, ryboflawiny, wapń, żelazo, magnez, selen i fosfor.

Dynia ma w sobie mało kalorii, dzięki czemu jest lekkostrawna. Ponadto uważa się, że dynia działa antynowotworowo i odtruwająco, pozytywnie działa na układ krążenia i układ nerwowy oraz wzmacnia odporność.

Je dynie jedynie

Z kulinarnego punktu widzenia dynia jest superproduktem. Można ją przygotować na dwa sposoby: w wersji wytrawnej i w wersji na słodko. Poniżej dzielimy się przepisami zarówno dla łakomczuchów jak i dla tych, kto ceni sobie dania wytrawne (za kukbuk.pl).

Krem-zupa z dyni i pomidorów.

Składniki:

Dynia – 1 kg

Pomidor – 6 szt.

Papryka – 2 szt.

Cebula – 2 szt.

Czosnek – 1 gł.

Mleko kokosowe – 1 puszka

Gałązka rozmarynu

Szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj i pokrój warzywa na kawałki, ułóż na blaszce i delikatnie pokrop oliwą z oliwek. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 1 h, do momentu, aż dynia zrobi się miękka.

Gotowe warzywa obierz ze skórek, wyrzuć nasiona dyni i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do garnka. Przypraw, zblenduj, podgrzej i podaj z grzankami.

Ciasto dyniowe

Składniki do ciasta:

Mąka pszenna – 260 g

Proszek do pieczenia – 1+1/4 łyżeczki

Purée dyniowe – 250 g

Jajko – 3 szt.

Cukier – 100 g

Cukier trzcinowy – 50 g

Soda oczyszczona – 1 łyżeczka

Masło – 60 g

Maślanka – 130 ml

Cynamon – ½ łyżeczki

Suszony imbir – ¼ łyżeczki

Składniki do kremu:

Mascarpone – 200 g

Śmietanka – 250 g

Cukier puder – 2-3 łyżki

Garstka orzechów laskowych

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować purée dyniowe. Oczyść dynię i pokrój ją na kawałki. Następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i zaczekaj około 15 min., aż dynia stanie się miękka. Następnie zblenduj do uzyskania jednolitej masy.

Przygotuj dwie miski. W jednej umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę, imbir i sól, a w drugiej – jajka, maślankę, purée oraz roztopione masło. Następnie zmieszaj zawartość obu misek. Ciasto umieść na wyłożonej papierem do pieczenia formie (23×23 cm) i wstaw na 35-40 min. do rozgrzanego  do 180°C piekarnika.

Żeby uzyskać krem należy zmiksować śmietankę, mascarpone i cukier puder. Masą smarujemy wystudzone ciasto i na koniec posypujemy orzechami laskowymi.

Smacznego!

Psst… dynie znajdziesz w gazetkach Twoich ulubionych sklepów na Gazetki online | Goodie.pl

Źródła:

kukbuk.pl

deccoria.pl

fajnyogrod.pl

www.akademiadietetyki.pl