Arbuz to idealne rozwiązanie na upalne, letnie dni. Aż w 92% składa się z wody, dzięki czemu nawadnia nasz organizm i zaspokaja pragnienie. Dodatkowo, arbuz jest źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do wspomagania naszego zdrowia.  

Arbuz posiada dość długą historię. Wywodzi się z Afryki, a obecnie najwięcej uprawia się go w Turcji i Chinach. Znakomicie sobie radzi w strefie tropikalnej i subtropikalnej, ale też w strefie umiarkowanej – tam, gdzie jest więcej słońca. Mimo to, hoduje się coraz to nowsze odmiany tego warzywa. W Polsce na przykład istnieje arbuz zwany Janosikiem, który poradzi sobie w niższych temperaturach.


Arbuz – właściwości odżywcze

Arbuz zaliczany jest do produktów niskokalorycznych, ponieważ w około 100 gramach naliczymy mniej więcej 30 kcal. Jest też źródłem wielu witamin, m.in.: A, B, C (najwięcej), E, K. Wspomniana witamina C może obniżać ciśnienie i sprzyjać powstawaniu czerwonych krwinek w organizmie. Witamina A z kolei pozytywnie wpływa na skórę. Oprócz witamin, arbuz jest źródłem błonnika, białka, cynku, fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, likopenu. 

Zawartość wielu witamin, minerałów i antyoksydantów korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Poniżej kilka przykładów:

  • pozytywny wpływ na oczy;
  • obniżenie ciśnienia;
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca;
  • nawodnienie;
  • regulacja temperatury ciała;
  • kontrolowanie wagi;
  • redukcja bólu mięśni oraz relatywnie szybka regeneracja po treningu sportowym;
  • działanie przeciwzapalne;
  • oczyszczenie z toksyn.


Jak wybrać?

Wybranie słodkiego i soczystego arbuza czasami nie jest łatwym zadaniem. Z dużym prawdopodobieństwem arbuz będzie dojrzały, smaczny i słodki, jeżeli:

  • plama na skórce (część, która leżała na ziemi) jest żółta bądź ciemniejszego koloru;
  • warzywo ma na swojej powierzchni brązowe siateczki;
  • arbuz jest średniej lub dużej wielkości i jest okrągły;
  • ma suchy ogonek;
  • jest zielony i ma matową, nienaruszoną skórkę.


Jak przygotować?

Arbuz sam w sobie jest idealną przekąską na letnie upały. Niemniej jednak też się dobrze sprawdza w połączeniu z innymi składnikami. Poznaj przepis (z kukbuk.pl) na sorbet arbuzowy z cytryną:


Składniki:

2 szklanki pokrojonego arbuza;

40 ml wody;

40 ml soku z limonki;

Skórka z limonki (z 1 szt.);

1 łyżka cukru pudru.


Przygotowanie:

Pokrój arbuza w kostkę i zblenduj razem z wodą, sokiem i skórką limonki w jednorodną masę – mus. Następnie masę należy przetrzeć przez drobne sito, przełożyć do pojemnika i na ok. 2-3 h wstawić do zamrażalnika. Ważne: co 30 min. należy wyjmować sorbet i go miksować. Kiedy będzie gotowy – wyłożyć do miseczek deserowych i podać ze świeżymi owocami.


Korzystajmy z darów natury i włączmy do swojej diety soczyste arbuzy! Wiele smacznych okazji znajdziesz w specjalnie przygotowanej ofercie.






Źródła:

ekologia.pl

doz.pl

gemini.pl

kuchnia.wp.pl