goodie.pl - zniżki i gazetki
Arbuz to idealne rozwiązanie na upalne, letnie dni. Aż w 92% składa się z wody, dzięki czemu nawadnia nasz organizm i zaspokaja pragnienie. Dodatkowo, arbuz jest źródłem wielu witamin i minerałów, które przyczyniają się do wspomagania naszego zdrowia.
Arbuz posiada dość długą historię. Wywodzi się z Afryki, a obecnie najwięcej uprawia się go w Turcji i Chinach. Znakomicie sobie radzi w strefie tropikalnej i subtropikalnej, ale też w strefie umiarkowanej – tam, gdzie jest więcej słońca. Mimo to, hoduje się coraz to nowsze odmiany tego warzywa. W Polsce na przykład istnieje arbuz zwany Janosikiem, który poradzi sobie w niższych temperaturach.
Arbuz – właściwości odżywcze
Arbuz zaliczany jest do produktów niskokalorycznych, ponieważ w około 100 gramach naliczymy mniej więcej 30 kcal. Jest też źródłem wielu witamin, m.in.: A, B, C (najwięcej), E, K. Wspomniana witamina C może obniżać ciśnienie i sprzyjać powstawaniu czerwonych krwinek w organizmie. Witamina A z kolei pozytywnie wpływa na skórę. Oprócz witamin, arbuz jest źródłem błonnika, białka, cynku, fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, likopenu.
Zawartość wielu witamin, minerałów i antyoksydantów korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Poniżej kilka przykładów:
- pozytywny wpływ na oczy;
- obniżenie ciśnienia;
- zmniejszenie ryzyka chorób serca;
- nawodnienie;
- regulacja temperatury ciała;
- kontrolowanie wagi;
- redukcja bólu mięśni oraz relatywnie szybka regeneracja po treningu sportowym;
- działanie przeciwzapalne;
- oczyszczenie z toksyn.
Jak wybrać?
Wybranie słodkiego i soczystego arbuza czasami nie jest łatwym zadaniem. Z dużym prawdopodobieństwem arbuz będzie dojrzały, smaczny i słodki, jeżeli:
- plama na skórce (część, która leżała na ziemi) jest żółta bądź ciemniejszego koloru;
- warzywo ma na swojej powierzchni brązowe siateczki;
- arbuz jest średniej lub dużej wielkości i jest okrągły;
- ma suchy ogonek;
- jest zielony i ma matową, nienaruszoną skórkę.
Jak przygotować?
Arbuz sam w sobie jest idealną przekąską na letnie upały. Niemniej jednak też się dobrze sprawdza w połączeniu z innymi składnikami. Poznaj przepis (z kukbuk.pl) na sorbet arbuzowy z cytryną:
Składniki:
2 szklanki pokrojonego arbuza;
40 ml wody;
40 ml soku z limonki;
Skórka z limonki (z 1 szt.);
1 łyżka cukru pudru.
Przygotowanie:
Pokrój arbuza w kostkę i zblenduj razem z wodą, sokiem i skórką limonki w jednorodną masę – mus. Następnie masę należy przetrzeć przez drobne sito, przełożyć do pojemnika i na ok. 2-3 h wstawić do zamrażalnika. Ważne: co 30 min. należy wyjmować sorbet i go miksować. Kiedy będzie gotowy – wyłożyć do miseczek deserowych i podać ze świeżymi owocami.
Korzystajmy z darów natury i włączmy do swojej diety soczyste arbuzy! Wiele smacznych okazji znajdziesz w specjalnie przygotowanej ofercie.
Źródła:
ekologia.pl
doz.pl
gemini.pl
kuchnia.wp.pl
Black Week – przygotuj się na oszałamiający tydzień promocji
Black Week, czyli cały tydzień promocji, rabatów i specjalnych okazji już za chwilkę! Jak się na nie przygotow...
Czytaj więcejPoznaj tajniki smart shoppingu i kupuj mądrze!
Zakupy to nasza codzienność. Bez różnicy, czy są to zakupy spożywcze lub sprzęt AGD, meble, czy akcesoria samo...
Czytaj więcejSingles’ Day – postaw na prezent… dla siebie!
Chociaż 11 listopada kojarzy się w Polsce przede wszystkim ze Świętem Niepodległości, jest to również Dzień Si...
Czytaj więcej