goodie.pl - zniżki i gazetki
Sałatka to jedno z najbardziej różnorodnych dań. Można wykonać ją z niemal dowolnych składników – może być dietetyczna lub z majonezem, owocowa, warzywna, wegetariańska, zimowa lub wiosenna.
Z racji tego, że wielkimi krokami zbliża się do nas wiosna, dni są coraz cieplejsze, a na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej świeżych produktów, to właśnie wiosenne sałatki weźmiemy dziś pod lupę.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką i ziemniakami
Młode ziemniaki to symbol zbliżającego się lata. Często w upalne dni podaje się je w mundurkach, prosto z wody, okraszone świeżym koperkiem – to prawdziwie wakacyjny obiad! Młode ziemniaki można jednak podać również w innej formie. Doskonałą alternatywą jest sałatka.
Do wykonania ziemniaczanej sałatki wiosennej będziesz potrzebować:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- dużą garść pomidorków koktajlowych,
- 3 łodygi selera naciowego,
- garść rzodkiewek,
- dużą czerwoną cebulę,
- świeżego koperku,
- świeżej natki pietruszki
- garści orzechów włoskich.
Ponadto do dressingu, niezbędne będą:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka octu winnego,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Wszystkie te produkty znajdziesz w asortymencie sklepu Lidl.
- Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków w mundurkach. Dokładnie myjemy ziemniaki, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- Czekając, aż ziemniaki przestygną, przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy rzodkiewkę i łodygi selera naciowego na małe kawałki oraz pomidorki koktajlowe na dwie połówki. Orzechy możemy zostawić w całości, posiekać lub pokroić na pół. Cebulę siekamy na drobno.
- Następnie wszystkie pokrojone warzywa i orzechy wrzucamy do dużej miski i zajmujemy się przygotowaniem dressingu, mieszając wszystkie jego składniki w osobnym naczyniu. Kiedy dressing uzyska gładką, równomierną konsystencję, dodajemy go do miski z pozostałymi składnikami sałatki i dobrze mieszamy.
- Całość dekorujemy koperkiem i pietruszką.
Sałatka ziemniaczana jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Różnorodność składników zapewnia jej ciekawy i nietypowy, ale pyszny smak. Sałatka sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe, lunch lub dodatek do dania głównego.
Sałatka wiosenna – przepis na danie z łososiem i szpinakiem
Zdrowa i pyszna sałatka wiosenna, doskonała na przekąskę. Złożona z lekkich, lecz wyrazistych składników doskonale sprawdzi się zarówno jako domowy, jak i pracowniczy czy szkolny lunch. Niezbędne do przygotowania sałatki produkty dostaniesz w supermarkecie Tesco.
Aby przygotować sałatkę z łososiem, będziesz potrzebować:
- dwóch płatów łososia,
- pół łyżeczki curry,
- 6 szklanek świeżego szpinaku baby,
- duże jabłko,
- ćwierć szklanki suszonej żurawiny,
- ⅓ szklanki orzechów nerkowca,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo, do wykonania dressingu potrzebne będą:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki musu jabłkowego,
- łyżka prażonego sezamu,
- łyżka siekanej cebuli czerwonej,
- łyżeczka syropu klonowego,
- łyżeczka musztardy.
- Najpierw zamarynuj odpowiednio płaty łososia. W naczyniu żaroodpornym posmaruj rybę oliwą, curry i solą. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 150ºC i piecz łososia przez około 15 do 20 minut. Kiedy będzie gotowy, pokrój go na drobne kawałki.
- Gdy łosoś będzie w piekarniku w osobnej misce, przygotuj dressing, łącząc ze sobą wszystkie niezbędne składniki.
- W głównej misie połącz ze sobą rybę, szpinak, jabłko, żurawinę oraz inne składniki, a następnie wszystko polej dressingiem. Na koniec posyp sałatkę prażonymi orzechami.
Sałatka z łososiem doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowanie jej zajmuje najwyżej 30 minut, co czyni z niej doskonałe smaczne i oryginalne danie dla niespodziewanych gości.
Sałatka z białych szparagów z truskawkami
Ten przepis to wyjątkowe połączenie ciekawych składników i niepowtarzalny smak! Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, dlatego można zrobić ją nawet na ostatnią chwilę przed wizytą gości czy wyjściem do pracy.
Do sałatki potrzebne będą:
- 2 garście szpinaku,
- 2 garście świeżych truskawek,
- 6-7 sztuk białych szparagów,
- garść ziaren słonecznika,
- ocet balsamiczny.
Świeże szparagi i soczyste truskawki znajdziesz w bogatym asortymencie sklepu Selgros.
Aby przygotować sałatkę, wystarczy jedynie obrać szparagi i ugotować je na półmiękko, czyli al dente, oraz delikatnie uprażyć ziarna słonecznika. Następnie łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy całość octem wedle uznania. Szybko, prosto i smacznie!
Sałatka najlepiej sprawdza się na świeżo.
Sałatka z grillowanych warzyw na kuskusie
Kiedy na zewnątrz robi się ciepło, większość z nas zaczyna już myśleć o grillowaniu. Aby przypomnieć sobie po zimie smak takich potraw, możesz wykonać pyszną wiosenną sałatkę z grillowanych warzyw.
Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także lekka i zdrowa – doskonała na ciepłe, słoneczne dni.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
- woreczek kuskusu,
- paprykę żółtą, czerwoną i zieloną,
- niewielką cukinię,
- dwa małe buraki,
- oliwę z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże liście bazylii.
- Zaczynamy od przygotowania kuskusu. Duże opakowania kaszy znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością Coś dla zdrowia. Kaszę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do napęcznienia.
- W tym czasie przygotowujemy wszystkie warzywa. Myjemy i kroimy każde z nich, a także – w przypadku papryk – usuwamy gniazda nasienne.
- Przygotowane, odpowiednio pokrojone warzywa skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy, a następnie rozkładamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Pieczemy na jednej i drugiej stronie, aż będą gotowe.
- Kuskus przekładamy do miski, a następnie układamy na nim grillowane warzywa. Całość ponownie skraplamy oliwą i dekorujemy liśćmi bazylii.
Sałatkę można jeść od razu, na ciepło, jak i na zimno, Doskonale sprawdzi się jako lunch do pracy oraz dodatek do grillowanego mięsa, a także samodzielne danie obiadowe.
Sałatka wiosenna z kurczakiem i mango
Wyjątkowy przepis, ciekawe składniki, proste przygotowanie i przepyszny smak. Tak w skrócie opisać można sałatkę z kurczakiem i mango na ryżu.
Do jej przygotowania niezbędne będą:
- ¾ szklanki ryżu,
- filet z kurczaka,
- świeże mango,
- dwie garści rukoli,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz i opcjonalnie chilli do smaku.
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Możesz użyć do przepisu zarówno ryżu białego, ryżu basmati, jak i brązowego. Wszystkie jego rodzaje znajdziesz w supermarkecie Biedronka. Ryż gotujemy na sypko.
W tym samym czasie przygotowujemy kurczaka. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy na patelni. Gotowego kurczaka mieszamy z ryżem i dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie całość posypujemy rukolą i skraplamy oliwą z oliwek.
Wyjątkowe połączenie wytrawnego mięsa ze słodkim owocowym smakiem sprawia, że sałatka jest naprawdę niezwykła i warta przygotowania.
W programie cashback biorą udział takie marki spożywcze jak:
- Black Monkey Cooks – cashback do 5,5%
- Coś dla zdrowia – cashback 4,8%
- Lidl – cashback 4%
- Organic Farma Zdrowia – cashback 3,44%
- Podaruj Zdrowie.pl – cashback 4%
- Polski koszyk – cashback 3,6%
- MK Cafe – cashback 9 zł
- Chocolissimo – cashback 12%
- AuchanDirect – cashback do 9,6 zł
Boże Narodzenie 2024: TOP 10 pomysłów na prezent
Boże Narodzenie to czas absolutnie wyjątkowy. Są to chwile spędzone w gronie najbliższych przy wspólnym stole ...
Czytaj więcejMagia tradycji Świąt Bożego Narodzenia!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który łączy wszystkich na całym świecie. Chociaż wszędzie celebruj...
Czytaj więcejOdkryj magię kalendarzy adwentowych!
Adwent to magiczny czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia – pełen ciepła, rodzinnych tradycji i św...
Czytaj więcej