5 pomysłów na sałatkę wiosenną
Sałatka to jedno z najbardziej różnorodnych dań. Można wykonać ją z niemal dowolnych składników – może być dietetyczna lub z majonezem, owocowa, warzywna, wegetariańska, zimowa lub wiosenna.
Z racji tego, że wielkimi krokami zbliża się do nas wiosna, dni są coraz cieplejsze, a na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej świeżych produktów, to właśnie wiosenne sałatki weźmiemy dziś pod lupę.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką i ziemniakami
Młode ziemniaki to symbol zbliżającego się lata. Często w upalne dni podaje się je w mundurkach, prosto z wody, okraszone świeżym koperkiem – to prawdziwie wakacyjny obiad! Młode ziemniaki można jednak podać również w innej formie. Doskonałą alternatywą jest sałatka.
Do wykonania ziemniaczanej sałatki wiosennej będziesz potrzebować:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- dużą garść pomidorków koktajlowych,
- 3 łodygi selera naciowego,
- garść rzodkiewek,
- dużą czerwoną cebulę,
- świeżego koperku,
- świeżej natki pietruszki
- garści orzechów włoskich.
Ponadto do dressingu, niezbędne będą:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka octu winnego,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Wszystkie te produkty znajdziesz w asortymencie sklepu Lidl.
- Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków w mundurkach. Dokładnie myjemy ziemniaki, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- Czekając, aż ziemniaki przestygną, przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy rzodkiewkę i łodygi selera naciowego na małe kawałki oraz pomidorki koktajlowe na dwie połówki. Orzechy możemy zostawić w całości, posiekać lub pokroić na pół. Cebulę siekamy na drobno.
- Następnie wszystkie pokrojone warzywa i orzechy wrzucamy do dużej miski i zajmujemy się przygotowaniem dressingu, mieszając wszystkie jego składniki w osobnym naczyniu. Kiedy dressing uzyska gładką, równomierną konsystencję, dodajemy go do miski z pozostałymi składnikami sałatki i dobrze mieszamy.
- Całość dekorujemy koperkiem i pietruszką.
Sałatka ziemniaczana jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Różnorodność składników zapewnia jej ciekawy i nietypowy, ale pyszny smak. Sałatka sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe, lunch lub dodatek do dania głównego.
Sałatka wiosenna – przepis na danie z łososiem i szpinakiem
Zdrowa i pyszna sałatka wiosenna, doskonała na przekąskę. Złożona z lekkich, lecz wyrazistych składników doskonale sprawdzi się zarówno jako domowy, jak i pracowniczy czy szkolny lunch. Niezbędne do przygotowania sałatki produkty dostaniesz w supermarkecie Tesco.
Aby przygotować sałatkę z łososiem, będziesz potrzebować:
- dwóch płatów łososia,
- pół łyżeczki curry,
- 6 szklanek świeżego szpinaku baby,
- duże jabłko,
- ćwierć szklanki suszonej żurawiny,
- ⅓ szklanki orzechów nerkowca,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo, do wykonania dressingu potrzebne będą:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki musu jabłkowego,
- łyżka prażonego sezamu,
- łyżka siekanej cebuli czerwonej,
- łyżeczka syropu klonowego,
- łyżeczka musztardy.
- Najpierw zamarynuj odpowiednio płaty łososia. W naczyniu żaroodpornym posmaruj rybę oliwą, curry i solą. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 150ºC i piecz łososia przez około 15 do 20 minut. Kiedy będzie gotowy, pokrój go na drobne kawałki.
- Gdy łosoś będzie w piekarniku w osobnej misce, przygotuj dressing, łącząc ze sobą wszystkie niezbędne składniki.
- W głównej misie połącz ze sobą rybę, szpinak, jabłko, żurawinę oraz inne składniki, a następnie wszystko polej dressingiem. Na koniec posyp sałatkę prażonymi orzechami.
Sałatka z łososiem doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowanie jej zajmuje najwyżej 30 minut, co czyni z niej doskonałe smaczne i oryginalne danie dla niespodziewanych gości.
Sałatka z białych szparagów z truskawkami
Ten przepis to wyjątkowe połączenie ciekawych składników i niepowtarzalny smak! Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, dlatego można zrobić ją nawet na ostatnią chwilę przed wizytą gości czy wyjściem do pracy.
Do sałatki potrzebne będą:
- 2 garście szpinaku,
- 2 garście świeżych truskawek,
- 6-7 sztuk białych szparagów,
- garść ziaren słonecznika,
- ocet balsamiczny.
Świeże szparagi i soczyste truskawki znajdziesz w bogatym asortymencie sklepu Selgros.
Aby przygotować sałatkę, wystarczy jedynie obrać szparagi i ugotować je na półmiękko, czyli al dente, oraz delikatnie uprażyć ziarna słonecznika. Następnie łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy całość octem wedle uznania. Szybko, prosto i smacznie!
Sałatka najlepiej sprawdza się na świeżo.
Sałatka z grillowanych warzyw na kuskusie
Kiedy na zewnątrz robi się ciepło, większość z nas zaczyna już myśleć o grillowaniu. Aby przypomnieć sobie po zimie smak takich potraw, możesz wykonać pyszną wiosenną sałatkę z grillowanych warzyw.
Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także lekka i zdrowa – doskonała na ciepłe, słoneczne dni.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
- woreczek kuskusu,
- paprykę żółtą, czerwoną i zieloną,
- niewielką cukinię,
- dwa małe buraki,
- oliwę z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- świeże liście bazylii.
- Zaczynamy od przygotowania kuskusu. Duże opakowania kaszy znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością Coś dla zdrowia. Kaszę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do napęcznienia.
- W tym czasie przygotowujemy wszystkie warzywa. Myjemy i kroimy każde z nich, a także – w przypadku papryk – usuwamy gniazda nasienne.
- Przygotowane, odpowiednio pokrojone warzywa skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy, a następnie rozkładamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Pieczemy na jednej i drugiej stronie, aż będą gotowe.
- Kuskus przekładamy do miski, a następnie układamy na nim grillowane warzywa. Całość ponownie skraplamy oliwą i dekorujemy liśćmi bazylii.
Sałatkę można jeść od razu, na ciepło, jak i na zimno, Doskonale sprawdzi się jako lunch do pracy oraz dodatek do grillowanego mięsa, a także samodzielne danie obiadowe.
Sałatka wiosenna z kurczakiem i mango
Wyjątkowy przepis, ciekawe składniki, proste przygotowanie i przepyszny smak. Tak w skrócie opisać można sałatkę z kurczakiem i mango na ryżu.
Do jej przygotowania niezbędne będą:
- ¾ szklanki ryżu,
- filet z kurczaka,
- świeże mango,
- dwie garści rukoli,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz i opcjonalnie chilli do smaku.
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Możesz użyć do przepisu zarówno ryżu białego, ryżu basmati, jak i brązowego. Wszystkie jego rodzaje znajdziesz w supermarkecie Biedronka. Ryż gotujemy na sypko.
W tym samym czasie przygotowujemy kurczaka. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy na patelni. Gotowego kurczaka mieszamy z ryżem i dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie całość posypujemy rukolą i skraplamy oliwą z oliwek.
Wyjątkowe połączenie wytrawnego mięsa ze słodkim owocowym smakiem sprawia, że sałatka jest naprawdę niezwykła i warta przygotowania.
W programie cashback biorą udział takie marki spożywcze jak:
- Black Monkey Cooks – cashback do 5,5%
- Coś dla zdrowia – cashback 4,8%
- Lidl – cashback 4%
- Organic Farma Zdrowia – cashback 3,44%
- Podaruj Zdrowie.pl – cashback 4%
- Polski koszyk – cashback 3,6%
- MK Cafe – cashback 9 zł
- Chocolissimo – cashback 12%
- AuchanDirect – cashback do 9,6 zł