Sałatka to jedno z najbardziej różnorodnych dań. Można wykonać ją z niemal dowolnych składników – może być dietetyczna lub z majonezem, owocowa, warzywna, wegetariańska, zimowa lub wiosenna.

Z racji tego, że wielkimi krokami zbliża się do nas wiosna, dni są coraz cieplejsze, a na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej świeżych produktów, to właśnie wiosenne sałatki weźmiemy dziś pod lupę.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką i ziemniakami

Młode ziemniaki to symbol zbliżającego się lata. Często w upalne dni podaje się je w mundurkach, prosto z wody, okraszone świeżym koperkiem – to prawdziwie wakacyjny obiad! Młode ziemniaki można jednak podać również w innej formie. Doskonałą alternatywą jest sałatka.

Do wykonania ziemniaczanej sałatki wiosennej będziesz potrzebować:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • dużą garść pomidorków koktajlowych,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • garść rzodkiewek,
  • dużą czerwoną cebulę,
  • świeżego koperku,
  • świeżej natki pietruszki
  • garści orzechów włoskich.

Ponadto do dressingu, niezbędne będą:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Wszystkie te produkty znajdziesz w asortymencie sklepu Lidl.

  1. Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków w mundurkach. Dokładnie myjemy ziemniaki, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  2. Czekając, aż ziemniaki przestygną, przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy rzodkiewkę i łodygi selera naciowego na małe kawałki oraz pomidorki koktajlowe na dwie połówki. Orzechy możemy zostawić w całości, posiekać lub pokroić na pół. Cebulę siekamy na drobno.
  3. Następnie wszystkie pokrojone warzywa i orzechy wrzucamy do dużej miski i zajmujemy się przygotowaniem dressingu, mieszając wszystkie jego składniki w osobnym naczyniu. Kiedy dressing uzyska gładką, równomierną konsystencję, dodajemy go do miski z pozostałymi składnikami sałatki i dobrze mieszamy.
  4. Całość dekorujemy koperkiem i pietruszką.

Sałatka ziemniaczana jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Różnorodność składników zapewnia jej ciekawy i nietypowy, ale pyszny smak. Sałatka sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe, lunch lub dodatek do dania głównego.

Sałatka wiosenna – przepis na danie z łososiem i szpinakiem

Zdrowa i pyszna sałatka wiosenna, doskonała na przekąskę. Złożona z lekkich, lecz wyrazistych składników doskonale sprawdzi się zarówno jako domowy, jak i pracowniczy czy szkolny lunch. Niezbędne do przygotowania sałatki produkty dostaniesz w supermarkecie Tesco.

Aby przygotować sałatkę z łososiem, będziesz potrzebować:

  • dwóch płatów łososia,
  • pół łyżeczki curry,
  • 6 szklanek świeżego szpinaku baby,
  • duże jabłko,
  • ćwierć szklanki suszonej żurawiny,
  • ⅓ szklanki orzechów nerkowca,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo, do wykonania dressingu potrzebne będą:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki musu jabłkowego,
  • łyżka prażonego sezamu,
  • łyżka siekanej cebuli czerwonej,
  • łyżeczka syropu klonowego,
  • łyżeczka musztardy.
  1. Najpierw zamarynuj odpowiednio płaty łososia. W naczyniu żaroodpornym posmaruj rybę oliwą, curry i solą. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 150ºC i piecz łososia przez około 15 do 20 minut. Kiedy będzie gotowy, pokrój go na drobne kawałki.
  2. Gdy łosoś będzie w piekarniku w osobnej misce, przygotuj dressing, łącząc ze sobą wszystkie niezbędne składniki.
  3. W głównej misie połącz ze sobą rybę, szpinak, jabłko, żurawinę oraz inne składniki, a następnie wszystko polej dressingiem. Na koniec posyp sałatkę prażonymi orzechami.

Sałatka z łososiem doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowanie jej zajmuje najwyżej 30 minut, co czyni z niej doskonałe smaczne i oryginalne danie dla niespodziewanych gości.

Sałatka z białych szparagów z truskawkami

Ten przepis to wyjątkowe połączenie ciekawych składników i niepowtarzalny smak! Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, dlatego można zrobić ją nawet na ostatnią chwilę przed wizytą gości czy wyjściem do pracy.

Do sałatki potrzebne będą:

  • 2 garście szpinaku,
  • 2 garście świeżych truskawek,
  • 6-7 sztuk białych szparagów,
  • garść ziaren słonecznika,
  • ocet balsamiczny.

Świeże szparagi i soczyste truskawki znajdziesz w bogatym asortymencie sklepu Selgros.

Aby przygotować sałatkę, wystarczy jedynie obrać szparagi i ugotować je na półmiękko, czyli al dente, oraz delikatnie uprażyć ziarna słonecznika. Następnie łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy całość octem wedle uznania. Szybko, prosto i smacznie!

Sałatka najlepiej sprawdza się na świeżo.

Sałatka z grillowanych warzyw na kuskusie

Kiedy na zewnątrz robi się ciepło, większość z nas zaczyna już myśleć o grillowaniu. Aby przypomnieć sobie po zimie smak takich potraw, możesz wykonać pyszną wiosenną sałatkę z grillowanych warzyw.

Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także lekka i zdrowa – doskonała na ciepłe, słoneczne dni.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • woreczek kuskusu,
  • paprykę żółtą, czerwoną i zieloną,
  • niewielką cukinię,
  • dwa małe buraki,
  • oliwę z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże liście bazylii.
  1. Zaczynamy od przygotowania kuskusu. Duże opakowania kaszy znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością Coś dla zdrowia. Kaszę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do napęcznienia.
  2. W tym czasie przygotowujemy wszystkie warzywa. Myjemy i kroimy każde z nich, a także – w przypadku papryk – usuwamy gniazda nasienne.
  3. Przygotowane, odpowiednio pokrojone warzywa skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy, a następnie rozkładamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Pieczemy na jednej i drugiej stronie, aż będą gotowe.
  4. Kuskus przekładamy do miski, a następnie układamy na nim grillowane warzywa. Całość ponownie skraplamy oliwą i dekorujemy liśćmi bazylii.

Sałatkę można jeść od razu, na ciepło, jak i na zimno, Doskonale sprawdzi się jako lunch do pracy oraz dodatek do grillowanego mięsa, a także samodzielne danie obiadowe.

Sałatka wiosenna z kurczakiem i mango

Wyjątkowy przepis, ciekawe składniki, proste przygotowanie i przepyszny smak. Tak w skrócie opisać można sałatkę z kurczakiem i mango na ryżu.

Do jej przygotowania niezbędne będą:

  • ¾ szklanki ryżu,
  • filet z kurczaka,
  • świeże mango,
  • dwie garści rukoli,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i opcjonalnie chilli do smaku.

Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Możesz użyć do przepisu zarówno ryżu białego, ryżu basmati, jak i brązowego. Wszystkie jego rodzaje znajdziesz w supermarkecie Biedronka. Ryż gotujemy na sypko.

W tym samym czasie przygotowujemy kurczaka. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy na patelni. Gotowego kurczaka mieszamy z ryżem i dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie całość posypujemy rukolą i skraplamy oliwą z oliwek.

Wyjątkowe połączenie wytrawnego mięsa ze słodkim owocowym smakiem sprawia, że sałatka jest naprawdę niezwykła i warta przygotowania.

W programie cashback biorą udział takie marki spożywcze jak: