Te czerwone, soczyste owoce doskonale sprawdzają się w potrawach na słodko, słono, jak i bez żadnych dodatków! Truskawki stanowią również cenne źródło wartości odżywczych i- co udowodniono naukowo – zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Przekonaj się, że warto jeść truskawki!

Już sam widok truskawki poprawia nastrój. Niewielki, ale wyjątkowo słodki, wyrazisty i soczysty owoc doskonale wpływa na nasze samopoczucie i zdrowsi. Niestety świeże, polskie truskawki dostępne są krótko, dlatego warto nacieszyć się nimi póki można… i przygotować dżemy na zimę.

Dla pięknej sylwetki

Truskawki to jedna z tych przekąsek, które polecają dietetycy. Jedną z podstawowych zalet tych owoców jest ich niska gęstość energetyczna. Ku uciesze pań, które na różnych dietach są nieustannie, w porcji truskawek znajdziemy bardzo małą ilość kalorii. Garść truskawek (ok. 70 g) dostarcza nam jedynie 20 kcal, co w porównaniu z innymi owocami wypada bardzo korzystnie. Banan na przykład, który waży również 70 g kalorii ma aż trzy razy więcej.

Badanie naukowe z udziałem ponad pięciuset tysięcy osób potwierdziły, że truskawki doskonale wpływają na sylwetkę. Po dogłębnych analizach okazało się, że osoby jedzące więcej tych owoców są mniej narażone na nadwagę. Trzeba jednak pamiętać, że truskawki ze śmietaną i cukrem mogą dać efekt odwrotny do zamierzonego.

Bomba witaminowa

Truskawka jest źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Co ciekawe, ten sezonowy owoc ma jej więcej niż cytryna i pomarańcza. Jedzenie truskawek jest zatem doskonałym sposobem na zwalczanie infekcji. Czerwone owoce zawierają także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele kwasu foliowego, błonnika, potasu, wapnia, fosforu czy magnezu i żelaza. Truskawki są więc prawdziwą bombą witaminową.

Truskawki to też skarb dla naszych żył i tętnic. Chronią przed wszystkimi chorobami układu krążenia dzięki zawartości ogromnej ilości błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Warto też wiedzieć, że jedzenie choćby jednej porcji owoców jagodowych trzy razy w tygodniu pozwala zmniejszyć u kobiet ryzyko występowania chorób układu krążenia aż o 32%!

To jednak nie wszystko. W XXI wieku nikt nie wymyślił skutecznego leku na choroby nowotworowe, ale udowodniono, że truskawki mogą przed nimi chronić. Przekonali się o tym pacjenci, u których zdiagnozowano przedrakowe zamiany przełyku. Codziennie przez pół roku spożywali 60 gramów truskawek. Efekt? U ponad 80% ochotników zaobserwowano remisję choroby i zmniejszenie markerów rozwoju nowotworów.

Jak jeść truskawki?

Niestety nie wszyscy lubią te wyraziste owoce. Chociaż najlepiej spożywać je bez dodatków, jak śmietana czy cukier, to można je z powodzeniem dodawać do innych potraw – sałatek, kanapek, tortilli, owsianek, deserów, a także dań obiadowych (np. ryb). Doskonale sprawdzą się też jako składnik koktajli.

Oto najciekawsze przepisy na dania z truskawek:

Sałatka szpinakowa z boczkiem

Składniki:

  • 100 g szpinaku świeżego
  • Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 6 świeżych truskawek
  • 30 g sera koziego
  • łyżka orzeszków piniowych
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku, energicznie nim potrząsając. Tak oto powstanie pyszny sos, który dokładnie połączy składniki.

Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.

Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.

Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.

Owsianka z truskawkami i duszonymi kawałkami rabarbaru

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¾ szklanki świeżego soku jabłkowego
  • ¾ szklanki filtrowanej wody Brita
  • szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
  • 100 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
  • 3 kłącza rabarbaru
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Płatki owsiane umieścić w garnku, zalać sokiem i filtrowaną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu przez ok. 3-5 minut.

Rabarbar pokroić  na kawałki o grubości 2 cm. Umieścić je w garnku i posypać cukrem. Smażyć na małym ogniu przez ok. 13 minut, do czasu aż rabarbar z zewnątrz zmięknie, ale środek wciąż pozostanie lekko twardy.

Owsiankę rozłożyć do miseczek, posypać rabarbarem i truskawkami. Lekko przemieszać.

Pizza z truskawkami, śliwkami kalifornijskimi i mascarpone

Składniki:

Na ciasto

  • 3 kubki mąki
  • 3 łyżeczki aktywnych drożdży
  • 1 kubek letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 śliwek kalifornijskich posiekanych
  • szczypta cukru
  • dodatkowa mąka do posypywania

Dodatki:

  • mascarpone
  • truskawki
  • śliwki kalifornijskie
  • świeża mięta

Przygotowanie:

Zaczyn:

3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.

Ciasto:

Przesiać mąkę z solą. Do dużej miski z zaczynem przełożyć 2 i 1/4 szklanki mieszanki mąki. Zmieszać 1 szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstawić. Do miski z mąką dodać 2/3 z wody wymieszanej z olejem. Ciasto mieszać ręką, dodając pozostałą mąkę i wodę z olejem. Ciasto ugniatać około 10 minut do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeśli po dodaniu wszystkich składników ciasto nadal będzie przywierać do palców można dodać trochę więcej mąki. Gotowe ciasto smarujemy oliwą (czwarta łyżka ze składników) i odkładamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1,5  godziny.

Po wyrośnięciu ciasto wyjąć i podzielić na dwie porcje. Na posypanym mąką blacie układamy kulę z ciasta i rozwałkowujemy do żądanej wielkości.

Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy, gotową, rozwałkowane ciasto przekładamy na posypany mąką papier do pieczenia.

Na górze rozprowadzamy mascarpone, układamy pokrojone truskawki i śliwki kalifornijskie.

Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10-12 minut (funkcja termoobieg).

Po wyjęciu pizzę posypujemy świeżą miętą i podajemy.

Lody truskawkowe

Truskawki mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Lody przygotowane na ich bazie będą więc doskonałym popołudniowym deserem.

Składniki:

  • Truskawki
  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i odcinamy od nich szypułki. Herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie już chłodny dodajemy do niego owoce i blendujemy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalki.

Galaretka z kremem budyniowym i truskawkami

Składniki:

  • Truskawki (400 g)
  • Galaretka o smaku truskawkowym WINIARY (1 opakowanie)
  • Budyń do ciast i kremów o smaku waniliowym WINIARY (1 opakowanie)
  • Mleko (500 ml)
  • Cukier (3 łyżki)
  • Masło (100 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (200 ml)

Przygotowanie:

Z 500 ml mleka odlewamy szklankę, a resztę zagotowujemy z masłem. W szklance mieszamy proszek budyniowy z cukrem, następne wlewamy do gotującego się mleka, szybko i dokładnie mieszając. Gotujemy jeszcze przez 0,5 minuty i odstawiamy do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Następnie wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, po czym odstawiamy ją do ostudzenia. Truskawki kroimy w plasterki, natomiast ładniejsze środkowe kawałki zostawiamy do późniejszej dekoracji ścianek pucharka. Resztę umieszczamy na dnie pucharków i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostałe plasterki truskawek umieszczamy wokół ścianek pucharków i nakładamy krem budyniowy. Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym kładziemy ją na krem. Gotowy deser ozdabiamy według uznania. Mmm… pycha!

Wykorzystano materiały prasowe: Cateromarket.pl, Akbar, Knorr, Brita, California Prunes, Winiary

Sprawdź też: